Haber

10.01.2024 13:10:42

'Fakültemiz Ögretim Üyesinin Çimento Üretiminde Sera Gazi Salinimini Azaltan Projesi Ulusal Basinda'

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mardani, çimento üretiminde ortaya çikan sera gazini yüzde 20 oraninda düsüren bir proje gelistirdi.

BUÜ Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ali Mardani, çimento üretiminde ortaya çikan sera gazini yüzde 20 oraninda düsüren, betonu güçlendiren ve çimentonun klor iyonlarini baglama özelligi sayesinde demirin paslanmasini engelleyerek, betonun servis süresini de uzatan bir proje gelistirdi. 1 ton çimento üretiminde, yaklasik 1 ton karbondioksitin açiga çiktigini belirten Doç. Dr. Mardani, dünyada ortaya çikan sera gazlarinin yaklasik yüzde 9'unun çimento üretimi sirasinda ortaya çiktigina dikkat çekerek, "Bildiginiz gibi 'Avrupa Yesil Mutabakati' ile biz sera gazi salinimini yüzde 50 oraninda düsürmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe ulastiktan sonra da sera gazi üretim oranini sifira düsürmeyi hedefliyoruz. Biz de bu kapsamda bir proje ürettik" dedi.

'SERA GAZINI DÜSÜRMEZSEK ÜLKEMIZE FARKLI VERGILER UYGULANACAK'

Sera gazinin yüzde 50 düsürülmesinin hedeflendigi Avrupa Yesil Mutabakati'nin, Türkiye'nin Avrupa 2'ncisi oldugu yapi malzemesi sektörünü etkileyecegini düsündüklerinden böyle bir proje gelistirdiklerini belirten Doç. Dr. Mardani, "Dünyada ortaya çikan sera gazlarinin yaklasik yüzde 9'u çimento üretimi sirasinda ortaya çikmaktadir. Bir ton çimento üretimi için yaklasik 1,2 ton ham madde yakilmaktadir. Bunlar kalker, kireç tasi ve kil maddeleridir. Bu yakma islemi için yaklasik 130 kilovatsaat enerji harcanmaktadir. Bütün bu islemlerin sonunda da yaklasik bir ton karbondioksit üretilmektedir. Biz bu islemler sirasinda ortaya çikan sera gazini nasil azaltabilecegimizi düsündük. Çünkü yapi malzemesi üretiminde Türkiye, Avrupa 2'ncisi. Eger biz bu sera gazini düsürmezsek ülkemize farkli vergiler uygulanacak" diye konustu.

GAZ SALINIMI YÜZDE 20 AZALIYOR

Projenin detaylarini anlatan Doç Dr. Ali Mardani, sunlari söyledi: "Proje kapsaminda ürettigimiz katki, ögütme kolaylastirici katkidir. Bu katki, bütün çimento fabrikalarinca kullanilmaktadir. Ancak biz organik asitler baglayarak bu katki maddesini modifiye ettik. Böylece bu katki ögütme kolaylastirici görevi yaparak verimliligi arttiriyor ve su kesme özelligine sahip oluyor. Ayrica klor iyonlarini kendisine baglayarak paslanmayi engellemekte. Bu katki sayesinde çimento üretim sürecinde yaklasik yüzde 20 enerji verimliligi sagliyoruz ve sera gazi salinimini yüzde 20 oraninda azaltiyoruz. Bu betonun su kesme özelligi de kullanirken yayilmasi için önemli. Normalde bunu saglamak için betonu akiskan hale getirecek katkilar kullanmamiz gerekiyor, bu bir maliyettir. Bizim sentezledigimiz katki bu özelligi de tasidigi için, su azaltici madde gereksinimi azaliyor. Bu da hem maliyeti düsürüyor hem su azaltici özelligi sayesinde, daha kaliteli beton üretmemizi sagliyor. Bu madde sayesinde betonumuz daha ince partiküllü oldugu için betonun yaslanmasi gecikiyor."

'YIKIMIN EN BÜYÜK NEDENLERINDEN BIRI DEMIRLERIN PASLANMASI'

Depremlerde meydana gelen yikimlarin önemli bölümünün, klor nedeniyle paslanan insaat demirlerinden kaynaklandigini söyleyen Doç Dr. Mardani, gelistirdikleri maddenin klorun demire ulasmasini engelleyecegini ifade ederek, "Bu betonun klor iyonlarini kendine baglama özelligi vardir. Son zamanlarda yasadigimiz depremlerde meydana gelen yikimlarda, gördük ki yikimin en büyük nedenlerinden biri demirlerin paslanmasiydi. Özellikle denize yakin bölgelerde klor kaynakli paslanma çok fazlaydi. Biz de bu malzemeyi gelistirirken klor kaynakli paslanmalarin önüne nasil geçtik. Ekibimizdeki kimya hocalarimizin da destegiyle, bu katkiyi biraz daha revize ederek klorla baglanma potansiyeli kazandirdik. Betona klor sizdigi zaman, bu madde kloru kendine bagliyor ve klorun demire ulasmasini engelliyor. Böylece paslanma gecikiyor ya da engelleniyor ve betonun ömrü artmis oluyor. Betonun servis ömrünün artmasiyla hem yasanan felaketler biraz da olsa indirgenmis oluyor hem ekonomik olarak beton daha uzun ömürlü oluyor hem de çevre kirliliginin de önüne geçmis oluyoruz" açiklamasinda bulundu.

Haber Link Için: https://www.haberturk.com/bursa-haberleri/106134997-cimento-uretiminde-sera-gazi-salinimi-azaltan-proje

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 798
Eklenme Tarihi: 10.01.2024 13:10:42
Güncelleme Tarihi: 10.01.2024 13:11:25

Paylaş