BUÜ’den Elektrikli Araç Sanayine Önemli Destek
Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ), bir TÜBITAK-1501 projesi kapsaminda elektrikli araçlar için batarya kutusu gelistirme ve imalat faaliyeti yürütecek olan HÜNER ALÜMINYUM firmasina mühendislik ve Ar-Ge destegi verecek.
BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. A. Alper ÖZALP HÜNER ALÜMINYUM ar-ge ekibi ile birlikte 2023-Temmuz ayinda çalismaya baslamisti. TÜBITAK’in 2023 yili II. Dönem çagrisinda öncelikli alanlar arasinda yer alan “Enerji Yogunlugu Yüksek Batarya Hücre Teknolojileri (Kati Hal, Li-Metal, Li-Sülfür, Li-Hava, Lityum Sonrasi Bataryalar, vb), Yüksek Verimli Batarya Üretimi-Yönetimi” basligi altinda tanimlanan “Yüksek verimli çevreye duyarli batarya üretim süreçlerinin gelistirilmesi” ve “Enerjiyi daha verimli kullanma imkani saglayacak yüksek verimli batarya yönetim sistemlerinin gelistirilmesi” hedefleri ile uyumlu olacak sekilde 2023-Ekim ayinda TÜBITAK’a sunulan projenin geçtigimiz günlerde desteklendigi bilgisi alindi.
ULUSAL ve GLOBAL PAZARDA BATARYA KUTUSU TALEBI ARTIYOR
2023 Yilinda Dünya genelinde elektrikli ve hibrit otomobil yillik üretim rakami 10.6 milyon mertebesinde idi. Bu rakamin 2028 yilinda 17 milyonu geçmesi beklenmektedir. Ulusal zeminde ise yillik üretim hedefi 175.000 adettir. Su anda iç piyasada devam eden batarya kutusu üretimi olusacak bu talebin ancak %2.3’ünü karsilayabilmektedir. Bu nedenlerle gerek ulusal zeminde gerekse de global OEM’ler çerçevesinde yeni batarya kutusu üreticilerinin olusturulmasina yönelik bir çalisma yürütülmektedir. HÜNER ALÜMINYUM firmasinin elektrikli araçlara yönelik batarya kutusu odakli bir TÜBITAK projesi ile yola çikma kararinin arkasinda firmaya ulusal ve uluslararasi üreticilerden gelen talepler bulunuyor.
PROJENIN ÖNEMI
HÜNER ALÜMINYUM bu TÜBITAK projesi ile global otomotiv sektörünün gündeminde olan batarya kutusunu mekanik dayanim, enerji verimliligi ve isil yönetim kriterleri çerçevesinde tasarlamayi ve üretimini gerçeklestirmeyi hedeflemektedir. Projenin baslangiç noktasi her ne kadar ulusal elektrikli araç sektörü ile baglanti olsa da projede kazanilacak bilgi birikimi ve tecrübe ile uluslararasi pazarlara da ürün verilmesi hedeflenmektedir. Bir baska ifade ile HÜNER ALÜMINYUM bu proje ile elde edilecek teknik/teknolojik bilgi birikimi ile global elektrikli araç firmalarina yönelik batarya kutularinin imalatini yaparak ihraç etme potansiyelini kazanacaktir.
Proje kapsaminda yürütülecek tüm imalat çalismalari HÜNER ALÜMINYUM firmasinda gerçeklestirilecektir. Ayrica proje kapsaminda firmada batarya kutusu testlerine yönelik kapsamli bir test laboratuvari da kurulacaktir. Proje hedefindeki batarya kutusu ile batarya kutusu üretimine yönelik imalat yönteminin hayata geçirilmesi ile hem HÜNER ALÜMINYUM’un ihracat kulvarindaki büyümesine destek verilecek, hem de firmanin uluslararasi markalasma hedeflerine katki koyulacaktir.
BUÜ, bu TÜBITAK-1501 projesinde Prof. Dr. A. Alper ÖZALP’in danismanliginda HÜNER ALÜMINYUM’a batarya kutusunun yapisal tasarimi, mekanik dayanim ve pil sogutma sistemi gelistirilmesi basliklari kapsaminda destek verecektir.
Hocamiza ve HÜNER ALÜMINYUM proje ekibine çalismalarinda kolayliklar ve basarilar diliyoruz.