Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi Bölümü, bina deprem testi olarak bilinen “Yapilarin Performans Degerlendirmesi” hizmetini genisleterek vermeye devam ediyor.
Son olarak Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan gündeme gelen bina güvenligi ve saglamligi konularinin ardindan, Türkiye genelinde binalarini kontrol ettirmek isteyen vatandaslarin sayisi her geçen gün artiyor. BUÜ Insaat Mühendisligi Bölümü’nden yapilan açiklamada yillardir verilen Yapilarin Performans Degerlendirmesi hizmetinin genisletilmis olarak sürdürüldügü ifade edildi. Üniversite; bünyesinde görev yapan deneyimli akademisyen ve bilim insanlarinin tam güvence ile yürüttügü deprem testi çalismalari konusunda kapsamli bir bilgilendirme metni paylasti.
Açiklamada su ifadelere yer verildi
“Yürürlükte olan yönetmeliklere göre binalar için yapisal güvenlik; iki sekilde belirlenmektedir.
Birinci uygulama: 6306- Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun kapsaminda Riskli yapilarin Tespit Edilmesine Iliskin Esaslar çerçevesinde gerçeklestirilen risk degerlendirilmesi. Bu risk degerlendirilmesi uygulamada Kentsel Dönüsüm olarak da bilinmektedir. Kat maliklerinin basvurusu ile gerçeklesen bu inceleme sonucunda binanin riskli çikmasi durumunda binanin yikilmasi gerekli olmakta, devletin sundugu desteklerden yararlanma imkani olmaktadir. Bu uygulama tek bir binadan ziyade bir arada bulunan çok sayida bina için uygun olmaktadir. Binanin kritik kat olarak adlandirilan katindan bina boyutlarina ve eleman sayisina göre kolon/perdeden belirli sayilarda karot alinarak beton dayanimi, beton örtüsünü siyrilarak da donati miktar ve konumu belirlenmektedir. Dolayisiyla bu risk belirlemede binanin sadece kritik kat olarak seçilen katinda islemler gerçeklestirilmektedir.
Ikinci uygulama: Türkiye Bina Deprem Yönetmeligine göre binanin depreme göre performansinin belirlenmesi. Tüm binanin toptan degerlendirilmesini içeren islemleri kapsamaktadir. Bu baglamda ilk olarak binadan bilgi toplanmaktadir. Binalardan bilgi toplanmasi kapsaminda daha önce yapilmis çalismalardan da yararlanarak gerçeklestirilecek islemler:
? Zemin özelliklerinin belirlenmesi,
? Bina geometrisinin belirlenmesi,
? Yapisal sistemin tanimlanmasi,
? Temel sisteminin belirlenmesi,
? Mevcut hasar durumunun degerlendirilmesi,
? Daha önce yapilmis olan degisiklik ve/veya onarimlarin belirlenmesi,
? Eleman boyutlarinin belirlenmesi,
? Malzeme özelliklerinin saptanmasi (kolon/perdeden karot alinmasi, her katta belirli yapi elemanlarinda beton örtüsünü siyirarak donati tespiti),
? Sahada derlenen tüm bu bilgilerin binanin varsa projesine uygunlugunun kontrolüdür.
Yukarida belirtilen incelemelerden elde edilen veriler kullanilarak binanin bilgisayar ortaminda modellenmesi gerçeklestirilmektedir. Bina modeli olusturulduktan sonra bina özelliklerine ve fonksiyonuna bagli olarak yönetmelikte öngörülen hesap yöntemine göre Binanin Deprem performans analizi gerçeklestirilmektedir. Bu analiz sonucuna göre binanin yönetmelikte öngörülen deprem için yeterli performansa sahip olup olmadigi belirlenmektedir. Performansinin yeterli olmasi durumunda bu durum raporlanmaktadir. Performansinin yetersiz olmasi durumunda ise güçlendirme projesi hazirlanmaktadir. Güçlendirme projesinin maliyetine göre binayi yikip yeniden yapma ya da binayi güçlendirme seçenekleri irdelenmektedir.
Özetle yukarida sunulan iki seçenekte de binada az da olsa tahribat yapilmakta ve sonrasinda bunlar onarilmaktadir. Birinci uygulama sonucunda binanin riskli olup olmadigi, ikinci uygulamada ise binanin deprem güvenliginin yeterli olup olmadigi kesin olarak belirlenmektedir.
Bunlarin disinda da tahribatsiz yöntemler kullanilarak yani binaya hiç zarar vermeden malzeme özellikleri tahmini olarak belirlenebilir. Ancak buradan hazirlanacak rapor yönetmeliklere uygun kesin kararlari içermeyecektir. Sadece binanin durumu ile ilgili olarak malikler ya da kiracilar binalarin yapisal güvenligini yaklasik olarak ögrenebileceklerdir. Bu ön rapora göre güçlendirme gerekli çikmasi halinde ayrintili incelemeye geçilmek durumunda kalinabilir.
Uygulamada depremlerden sonra genellikle ortaya çikan binanin titresimini ölçerek ya da radarla tarayarak deprem testi yapiyoruz diyenler vatandasimizi kandirmaktadir.
Bursa Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Insaat Mühendisligi bu hizmetlerin yaninda özel firmalarin hazirlamis oldugu raporlara üniversite onayi niteliginde danismanlik hizmeti de vermektedir. Bu hizmetler için Bursa Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanligi’na dilekçe ile veya mail yoluyla (mfevrakkayit@uludag.edu.tr) basvurulmasi gerekmektedir.” Basvuru dilekçelerinde muhattabin iletisim bilgilerini (mail, telefon) belirtmesi rica olunur”
Dilekçe örnegi için buraya tiklayiniz.
Adres:
Bursa Uludag Üniversitesi
Görükle Kampüsü,
Hasan Öztimur Insaat Mühendisligi Bölümü,
16240 Nilüfer
Irtibat telefonlari: 0.224.294 19 28
0 224 294 09 06