Ögrenci Degisim Programlari

ULUSAL VE ULUSLARARASI DEGISIM PROGRAMLARI

 

ERASMUS DEGISIM PROGRAMI

 

Erasmus ögrenci degisimi programi ile ögrenciler bir akademik yil içinde bir veya iki dönemligine (3-12 ay arasinda) baska bir Avrupa ülkesi EÜB (Erasmus Üniversite Beyannamesi) sahibi yüksekögretim kurumunda ögrenci olabilirken, ögretim elemanlari ayni kosullar altinda 1 hafta - 6 ay araliginda ders vermek üzere yurt disina gidebilmektedirler. Ögrenci degisimi programinda faaliyet süresi her bir ögrenim kademesi için ayri ayri geçerlidir. Ögrenim kademesi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder. Ön lisans ve lisans programlarinin birinci sinifinda ve hazirlik siniflarinda okuyan ögrenciler ve mezun olmus ögrenciler ögrenim hareketliligi faaliyetinden yararlanamaz. Lisans programlarinin birinci sinifinda okuyan ögrenciler, ikinci sinifta hareketlilige katilmak için, birinci sinifta basvuru yapabilir. Erasmus Ögrenim Hareketliligi için genel sartlar, lisans için minimum 2,20 genel akademik not ortalamasi, yüksek lisans ve doktora için minimum 2,50 genel akademik not ortalamasina sahip olmak, istenilen dil türünde minimum B2 (75) puana sahip olmak ve tam zamanli ögrenci olmaktir.

 

Ögrenci hareketliligi faaliyeti kapsaminda ögrenim hareketliliginin yani sira staj hareketliligi de bulunmaktadir. Yüksekögretim kurumunda kayitli ögrencinin, program ülkelerinde gerçeklestirebilecegi staj hareketi faaliyeti ile ögrencinin mesleki deneyim elde ederek egitim ögretimden is hayatina daha rahat geçis yapabilmeleri için gerek duyulan becerileri kazanabilmesinin amaçlandigi bir hareketlilik türüdür. Faaliyet süresi her bir ögrenim kademesi için ayri ayri geçerli olmak üzere ayni akademik yil içerisinde tamamlanabilecek en az 2 ile en fazla 12 ay arasinda bir süre olabilir. Ögrenim kademesi ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder. Basvuru esnasinda ögrenci olmak kaydiyla mezun olduktan sonra staj hareketliligi gerçeklestirilebilir.  Ön lisans ve lisans programlarinin birinci sinif güz dönemi ve hazirlik siniflarinda okuyan ögrenciler staj hareketliligi faaliyetinden yararlanamaz. Erasmus Staj Hareketliligi için genel sartlar lisans için minimum 2,20 genel akademik not ortalamasi, yüksek lisans ve doktora için minimum 2,50 genel akademik not ortalamasina sahip olmak ve Istenilen dil türünde minimum B2 (75) puana sahip olmaktir.

 

Avrupa Komisyonu, degisimden faydalanan bireylerin yurt disinda olmalarindan kaynaklanacak ek masraflara katki saglamak amaciyla karsiliksiz hibe vererek degisime mali olarak destek vermektedir. Birlige aday ülke olarak Türkiye'nin ögrenci ve ögretim elemani degisimi yalnizca üye ülkelerle mümkün olabilmektedir.

 

Ögrenci ve ögretim elemanlarinin ortak üniversitelerle degisimi yüksekögretim kurumu bünyesinde organize edilmekte, kurumlarin Erasmus Koordinatörlükleri (Uluslararasi Iliskiler Ofisleri / AB Ofisleri / Dis Iliskiler Ofisleri) eliyle yürütülmektedir. Ögrenci Ögrenim ve Personel Ders Verme hareketlilikleri, kurumlararasi anlasma kapsaminda gerçeklestirilir. Ögrenci Staj ve Personel Egitim Alma hareketlilikleri için ise kurumlararasi anlasma sarti aranmaz. 

Ayrintili bilgi için http://uludag.edu.tr/erasmus adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

FARABI DEGISIM PROGRAMI

 

Kisa adi Farabi Degisim Programi olarak adlandirilan "Yüksekögretim Kurumlari Arasinda Ögrenci ve Ögretim Üyesi Degisim Programi", üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde egitim-ögretim yapan yüksekögretim kurumlari arasinda ögrenci ve ögretim üyesi degisim programidir. Ögretim Üyesi Hareketliligi, 22.12.2010 tarihli Yüksekögretim Yürütme Kurulu Karari ile ikinci bir karara kadar durduruldugundan Program, sadece ögrenci degisimini kapsamaktadir.

Farabi Degisim Programi, yurtiçindeki üniversiteler (devlet ve vakif) ile yüksek teknoloji enstitülerini içeren bir programdir. Bir yüksekögretim kurumunun Program kapsaminda ögrenci degisimine ortak olabilmesi için diger yüksekögretim kurumlariyla protokol imzalamasi gereklidir. Degisimin kapsami, karsilikli olarak mevcut olan programlarla sinirlidir. 

 

Degisim Programi, yurtiçinde bir yüksekögretim kurumuna kayitli olan ögrencinin, bir (Güz) veya iki (Güz ve Bahar) yariyil süresince kendi kurumu disinda bir yüksekögretim kurumunda egitim ve ögretim faaliyetlerine devam etme imkani saglamaktadir. 

Ayrintili bilgi için http://uludag.edu.tr/farabi adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

MEVLANA DEGISIM PROGRAMI

 

Mevlana Degisim Programi, yurtiçinde egitim veren yüksekögretim kurumlari ile yurtdisinda egitim veren yüksekögretim kurumlari arasinda ögrenci ve ögretim elemani degisimini mümkün kilan bir programdir. 23 Agustos 2011 tarih ve 28034 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan Yönetmelik ile birlikte yurt disindaki yüksekögretim kurumlari ile ülkemizdeki yüksekögretim kurumlari arasinda ögrenci ve ögretim elemani degisiminin önü açilmistir.

 

Diger degisim programlarindan farkli olarak, hiçbir cografi bölge ayrimi olmaksizin degisim programi bünyesindeki hareketlilik bütün dünyadaki yüksekögretim kurumlarini kapsamaktadir.

 

Degisim programina katilmak isteyen ögrenciler en az bir en fazla iki yariyil egitim için; ögretim elemanlari ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yüksekögretim kurumlarinda ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer sekilde dünyanin bütün bölgelerinden de ögrenci ve ögretim elemanlari Türkiye’deki yüksekögretim kurumlarina gelebilirler.

Ayrintili bilgi için http://uludag.edu.tr/mevlana adresini ziyaret edebilirsiniz.

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 13876
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:29:51
Güncelleme Tarihi: 22.09.2020 17:38:42

Paylaş