Mazeret Sınavları Hakkında Önemli Duyuru

“BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ” Mazeret sınav hakkı MADDE 30  – (1) Ara sınavlara katılamayan öğrencilere ilgili kurul tarafından mazeret sınav hakkı verilebilir. (2) Öğrencinin, tam teşekküllü bir sağlık kurumu/kuruluşu tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile belgelediği sağlık sorunu veya Türkiye’yi, Üniversiteyi veya kayıtlı olduğu birimi temsil etmek üzere ilgili kurul kararı ile görevlendirilmesi ya da yakalama, gözaltı, tutuklama gibi adlî bir işleme muhatap olması veya ev, iş yahut trafik kazasına uğraması ya da bir yakınının vefatı veya öngörülemeyen ağır sağlık sorunu gibi haklı ve geçerli diğer bir nedenle ara sınava katılamamış olması, mazeret olarak kabul edilebilir. (3) İkinci fıkrada sayılan nedenlerden dolayı ara sınava giremeyen öğrencilerin mazeretin bitim tarihini izleyen en geç 5 iş günü içinde kayıtlı oldukları birime mazeretini ispata elverişli belgelerle birlikte yazılı olarak başvurması gerekir. (4) Bu maddeye göre mazeret sınav hakkı tanınan öğrenciler için her yarıyılın/yılın en geç son haftasına kadar mazeret ara sınavları yapılır. İlan edilen mazeret sınavı tarihinde de mazereti olduğunu beyan eden öğrenciye başka bir mazeret sınavı hakkı verilmez. (5) Sınav programdaki çakışmalar haklı ve geçerli neden kabul edilir. Çakışma nedeniyle mazeret sınavı yapılacak olması halinde sınav tarihleri ilgili birim/bölüm tarafından duyurulur. (6) Beşinci fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla yarıyıl/yıl sonu sınavları, bütünleme sınavları ve ek sınavlar için öğrenciye mazeret sınav hakkı verilmez.”

----------------------------------------------------------------------

       Mazeret sınavı için başvuracak öğrencilerimizin Üniversitemiz Ana sayfasında Kalite Koordinatörlüğümüzün sayfasında bulunan; https://unikys.uludag.edu.tr/tr/document_categories?document_name=mazeret&status=&document_category=&unit=&sub_process=&process_activity=&commit=Arama+Yap  mazeret sınavı talep formunu eksiksiz (telefon numaranız, adresiniz vs) ve hatasız doldurup imzalayarak ekli evrakların (sağlık raporu, trafik şubesinden onaylı kaza tespit tutanağı, onaylı ölüm belgesi, onaylı sınav programları gb.) asılları ile birlikte Fakültemiz evrak kayıt bürosuna sınav tarihini izleyen 5 iş günü içerisinde teslim etmelidirler.

      Öğrenci, sağlık raporu aldığı saatten sonraki ara sınavlarına girdiği taktirde bu sınavları iptal edilecek olup, mazeret dilekçesi verme yükümlülüğü öğrenciye aittir. Sağlık raporlarının Sağlık Ocaklarından ya da Hastane olarak faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarından alınması gerekmektedir. (Muayenehane, sağlık merkezi, tıp merkezi vb. etiketlerle faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarının verdiği raporlar kabul edilmemektedir)

      Teknik Aksaklık Sebebiyle Mazeret Sınav Hakkı: Bireysel düzeyde yaşanan Teknik Aksaklıklar sebebiyle mazeret sınav  hakkı VERİLMEMEKTEDİR. Bu nedenle öğrencilerimizin sınav öncesinde gerekli önlemleri almalarını önemle rica ederiz. (telefon, bilgisayar, tablet vb. farklı cihazların olası bağlantı sorunları yaşanmaması için hazır olması,  güvenli bir internet bağlantısı için kablo ve wi-fi alternatiflerinin bulunduğu ortamların tercih edilmesi, elektrik kesintisi için gerekli tedbirlerin alınması vb.) 

      Öğrencilerimiz UKEY sisteminden kaynaklanan teknik aksaklık bildirimleri için sınavın bitimini takip eden ilk beş dakika içinde sistemsel hatayı kanıtlayıcı ekran görüntüsünü mazeret sınavı talep formuna eklemelidirler.

       Sınav Çakışması Sebebiyle Mazeret Sınav Hakkı (Çift Anadal Öğrencilerimiz İçin) : Bir günde aynı yarıyıldan olmak koşuluyla, (5/i dersleri hariç) 3 ve üstü dersten sınava girecek öğrenciler ile sınav programında aynı gün ve aynı saatte olmak kaydıyla çakışan dersleri olan öğrenciler mazeret sınavından yararlanabileceklerdir. Öğrenciler çakışan sınavları için mazeret sınav formu ekine ilgili Fakülteden onaylı sınav programını eklemelidirler.

 

 

SIK SORULAN SORULAR

Soru:

Ara sınava giremedim. Mazeret sınavına girebilmek için ne yapmalıyım?

Cevap:

Mazeretinizi belgelemelisiniz. Belgelerinizi sınavların bitişini izleyen 5 iş günü içinde elden veya bir yakınınız aracılığıyla okula ulaştırmalısınız. Postayla ya da mail ile yapılan başvurular kabul edilmez.

Soru: 

Mazeret sınavı için kabul edilen belgeler nelerdir?

Cevap:

Sağlık kurum ve kuruluşlarından alınmış onaylı istirahat raporları, trafik şubesinden onaylı kaza tespit tutanakları, onaylı ölüm belgeleri, onaylı sınav programları gibi belgelerdir.

Soru: 

Mazeret sınavları ile ilgili usul ve esasları içeren yönerge ve yönetmelikler hangileridir?

Cevap:

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS ve LİSANS EĞİTİM ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/167318

Soru: 

Başvurum her durumda kabul edilir mi?

Cevap:

Hayır. Başvurular Fakülte Yönetim Kurulu tarafından incelenir ve değerlendirilir.

Soru:

Çift programa kayıtlıyım (Yan Dal, Çift Ana Dal vb.). Sınavlarım çakıştığında ne yapmalıyım?

Cevap:

Kayıtlı olduğunuz programın onaylanmış (birim tarafından imza ve mühürlenmiş olma şartı) sınav takvimini başvuru dilekçenize eklemeniz gerekmektedir. Çakışan sınav bilgisinin dilekçede ayrıca belirtilmesi gerekmektedir.

Soru:

Vereceğim formun içeriğinde neler olmalı?

Cevap:

Mazeret sınavına girmeyi talep ettiğiniz dersleri, ara sınav programındaki sınav tarihini ve saatini de yazarak, kodları ile birlikte belirtmelisiniz. İletişim bilgilerinizi mutlaka yazmalısınız. Mazeret nedeninizi belirterek belgelemelisiniz. Dilekçeyi imzalamalısınız.

Soru: 

Sınav günü rahatsızlandım ve rapor aldım, raporu okula ne zaman ulaştırmalıyım?

Cevap:

Mazeret dilekçenizi ve raporunuzu sınavların bitişini izleyen 5 iş günü içinde elden veya bir yakınınız aracılığıyla okula ulaştırmalısınız.

Soru: 

Sınav günü okula gelemedim, doktor muayenesinde ise tedavi edilip taburcu olduğuma dair bir yazı aldım, bu belge yeterli olur mu?

Cevap:

Hayır, tedavi belgesi rapor yerine geçmez. Mutlaka istirahat verildiğine ve istirahat verilen gün sayısına ilişkin bilgiler içeren bir rapor düzenlenmesi gerekmektedir.

Soru:

Rapor belgesinin internet çıktısını aldım? Bu yeterli midir?

Cevap:

İnternet çıktısının kabul edilebilmesi için mutlaka ilgili doktorun ıslak imzası ve kaşesi gerekmektedir.

Soru:

Pazartesi ve Cuma arası rapor aldım. Ancak Perşembe kendimi iyi hissettiğim için sınavlarıma girdim, sınavlarım geçerli sayılır mı?

Cevap:

Raporlu olduğunuz tarihler arasında herhangi bir sınava girerseniz geçersiz olur. Mazeretinizin kabul edilmesi halinde raporlu olduğunuz dönemde giremediğiniz sınavlar için mazeret sınavına girmeniz gerekir.

Soru:  

Sınava gelirken aracımla trafik kazası yaptım ya da olağanüstü bir durum nedeniyle sıkışık trafikte kaldım ve sınava yetişemedim. Bu durumda ne yapabilirim?

Cevap:

Trafik kazası, trafik sıkışıklığı mazeret sebebi değildir. Kaza sonucu sağlıkla ilgili bir sorun olursa sağlık raporu getirildiği takdirde mazeret sınavına girmeniz uygun görülebilir.

Soru:   

Final sınavının mazereti var mıdır?

Cevap: 

Hayır, bütünleme sınavı var.

Soru:   

Mazeretin mazereti olur mu?

  Cevap:

Hayır olmaz.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [25-Nis-2023 08:06]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [25-Nis-2023 08:06]

Duyuru Görüntüleme : [1.510]