UÜ, 9. Mevlana ve Farabi Değişim Programları’na Ev Sahipliği Yaptı
 UÜ, 9. Mevlana ve Farabi Değişim Programları’na Ev Sahipliği Yaptı

 

 

UÜ, 9. Mevlana ve Farabi Değişim Programları’na ev sahipliği yaptı

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından düzenlenen Mevlana ve Farabi Akademik Değişim Programları’nın 9. su, Uludağ Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Bursa’da gerçekleştirildi.

UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, UÜ Rektör Yardımcıları, UÜ Genel Sekreteri, YÖK çalışanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

ÜNİVERSİTELER KENDİ HEDEFLERİ İÇİN BU PROGAMLARA KATILSIN

Toplantının açılış töreninde konuşan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu, 9. Mevlana ve Farabi Akademik Değişim Programları Toplantısı vesilesi ile Bursa’da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Bilginin büyük bir güç olduğunu herkesin kabul ettiğini belirten Başkan Vekili Prof. Dr. Kapıcıoğlu, bu gücün elde edilmesi için de yapılacakların bilinmesi gerektiğini kaydetti. Üniversitelerin bu hedefe ulaşmanın merkezleri konumunda olduğunu aktaran Prof. Dr. Kapıcıoğlu, “Farabi ve Mevlana Değişim Programları da özellikle yeni YÖK stratejisi çerçevesinde ele alıp değerlendirip canlandırarak yürütmeyi planladığımız programlardan ikisidir. Bunları çok önemsiyoruz. Özellikle de bu değişim programları hem yurtiçi hem de yurtdışı bilginin elde edilmesi ve insana yapılan yatırımlar bakımından büyük önem arz ediyor. Üniversitelerimizin kendi hedefleri doğrultusunda bu programlara katılarak ülkemiz için, dünya için, ilim için gerekli insan yetiştirme çabamıza katkı sunmalarını istiyoruz. İşte bugün yapılacak toplantının güzel sonuçlara vesile olacağına inanıyorum. Bizleri misafir eden Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a ve ekibine özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.

ULCAY: “DAHA FAZLA OLANAK SUNABİLMELİYİZ”

Uludağ Üniversitesi olarak hedeflerinin, üniversiteyi Türkiye’nin en iyi ilk 10 yükseköğretim kurumu arasında sokmanın ötesinde dünyanın en saygın üniversiteleri arasına girebilmesi olarak belirlediklerini vurgulayan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise uluslararası işbirliklerine dayalı projelerin yeniliğin ve rekabetçiliğin yolunu açtığının altını çizdi. Rektör Ulcay, Mevlana Değişim Programı çerçevesinde yurtdışından 7 öğrencinin eğitim almak için Uludağ Üniversitesine geldiğini, üniversiteden de 3 öğretim üyesinin eğitim vermek üzere Kırgızistan’a gittiğini açıkladı. Ulcay, “2015 – 2016 eğitim öğretim yılında ise çeşitli fakültelerinde eğitim alan 17 öğrencimiz bulunuyor. 6 öğrencimiz de yurtdışına giderek öğrenim süreçlerine farklı bir boyut kazandırıyorlar. 2009 yılında Farabi Değişim Programı’na da üye olan üniversitemiz yıldan yıla artan bir seyirle diğer yükseköğretim kurumlarından yaklaşık 1000 civarında öğrenciyi konuk etmiştir. Bu bakımdan Türkiye’nin ilk beş üniversitesi arasındadır. Diğer kurumlara gönderdiğimiz öğrenci sayısı ise 350’yi aşmıştır. Üniversitemizin şu anda 95 devlet ve 6 da vakıf olmak üzere toplam 101 üniversite ile anlaşması bulunmaktadır. 2015-2016 yılında 187 öğrenci bu programla üniversitemize gelirken 50 öğrencimiz de yurtdışında eğitim imkânından yararlanmıştır. Bu rakamların çok ötesine geçerek, daha fazla öğrencimize ve akademisyenimize kültürel ve akademik gelişimlerini sağlayacak olanaklar sunabilmeliyiz” diye konuştu.

UÜ Mevlana Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Fatih Karpat da yaptığı konuşmasında değişen dünya düzeninin yükseköğretimde bilinen kuralları da değiştirdiğini söyledi. düzenlenen toplantıda iki milli akademik değişim programının ele alınacağını vurgulayan Karpat, faydalı sonuçların elde edilmesi dileğinde bulundu.

YÖK, ÜNİVERSİTELERİN DEĞİŞİM PROGRAMLARINA ODAKLANMASI İÇİN ÇALIŞACAK

Açılış konuşmalarının ardından YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal ‘Küresel Eğilimler Yükseköğretim Ekosistemimizin Değerlenmesi Yeni Açılımlar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. YÖK’ün artık yeni bir strateji içerisine girdiğine işaret eden Prof. Dr. Hasan Mandal, Uludağ Üniversitesi’nde yapılacak bu son toplantının bir sonraki aşamasının Ankara’da tüm rektörlerin katılımı ile gerçekleştirileceği bilgisini verdi. Mandal, “YÖK, bu konuyu çok önemsiyor. Bir sonraki aşamada Ankara’da tüm rektörlerin katılımı ile bir toplantı yapılacak. O açıdan bugün burada yapılacak toplantı bizim için farklı bir açıdan büyük önem taşıyor. Geçmişte değişim programları, öğrencilerin geldiği, gittiği, sayılarının arttırılmasının öneminin konuşulduğu ancak odak noktasına geldiğinde gönüllülük esasında yürütülen bir çalışma olarak devam etti. Bugün ise üniversitelerin artık tamamen konuya odaklanacakları hale gelmeleri için çalışmalar yürütülüyor. YÖK’ün içinde artık bu konuyla ilgili bir birim var. Yeni YÖK’te bu konuyla ilgilenen ve direk bu konu için çalışan bir birim olacak. Aynı birimin üniversiteler içerisinde de olması ve çalışmalar yürütmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Akademik Değişim ve Destek Programları Komisyon Yürütücüsü  Sayın Prof. Dr. Hasan MANDAL'ın sunumu için tıklayınız.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-Şub-2016]

Haber Görüntüleme : [3.370]