2021 Mezunlarımız
 2021 Mezunlarımız

2021 Mezunlarımızı uğurlarken…

Matematik bir düşünce disiplinidir; doğru ve mantıklı düşünme yollarını kazandırır. Olaylara farklı açılardan yaklaşabilmeyi, farklı farklı yorumlarla aynı sonuca ulaşabilmeyi öğretir. Problem hangi konuda ve ne olursa olsun, problemin çözümünde kullanılması gerekenleri yerli yerinde kullanabilme alışkanlığı kazandırır. Çözüm yollarının tümü arasından mevcut durum için en elverişli olanını bulma becerisi kazandırır. Çözüm mevcut bilgilerle bulunamıyorsa, yılmadan, yıkılmadan çözüm peşinde koşma isteği kazandırır.

Bizler öğrencilerimizi bu becerileri kazandırarak mezun etmeyi hedefimize koyduk ve her bir dersimizi bu düşüncelerle hazırladık, bu düşüncelerle yaptık. Şimdi artık mezun durumdasınız. Başvurularınızı yapacak ve yakın bir zamanda diplomalarınızı alacaksınız. Alacağınız diplomalar artık sizin bu alanda yetkin biri olduğunuz belgesi. Pek çoğunuz eğitimci olacak, öğrenciler yetiştirecek, bazılarınız bilim insanı olacak, bazılarınız bilgisayar alanında çalışacak, programlar geliştirecek, bazılarınız bankacılık sektöründe çalışacak… Nerede olursanız, hangi iş alanında çalışırsanız çalışın sizlerin etrafınıza ve kurumunuza faydalı olacağınızı, ülke çıkarlarını kendi çıkarlarınızın üstünde tutacağınızı bizler biliyoruz. Sizleri örnek alarak etrafınızda sizin gibi davranmaya başlayanların çoğalacağını ama bunun zaman alacağını unutmayın.

Hayat adı verilen fonksiyon bir [a,b] kapalı aralığında tanımlıdır ve bağımsız değişkeni zaman, bağımlı değişkeni kazanımlardır. Zaman a dan b ye doğru ilerlerken hayat fonksiyonu inişli-çıkışlı, sürekli bir eğri oluşturur. Fakat bu eğrinin inişlerinin ve çıkışlarının olacağı yerler ne yazık ki türevle hesaplanamaz. Bunun nedeni hayat fonksiyonunun grafiğinin, a<t<b olmak üzere, sadece [a,t] aralığındaki kısmının biliniyor olması, (t,b] aralığındaki kısmının henüz bilinmiyor olmasındandır. Matematikte yapılanları çoğu, bilinenlerden hareketle bilinmeyenleri bulmak, bazı belirsizlikler nedeniyle bulunamıyorsa belirsizlikleri araştırıp gidermeye çalışmak, o da olmazsa limit alarak fonksiyonun değerine ulaşmaya çalışmaktır. Bunların hiçbiri sonuç vermezse matematik yılmaz başka çözümler arar, hiç olmazsa seriye açmayı ve yaklaşık çözümler bulmayı dener. Tamam, yaklaşık çözümler belki gerçek çözüm değildir, gerçeği tam yansıtmazlar ama yine de çözümsüzlükten daha iyidir ve zamanla serinin terimleri arttırılarak adım adım gerçeğe yaklaşmaya devam edilir.

Eğitim-Öğretim süreçleri sürekli bir değişim ve sürekli bir gelişim içerisindedir. Unutmayınız ki ülke olarak bu değişim ve gelişimin içinde olmak ve hatta bu gelişime yön verenlerden olmak, sizlerin bilgi ve beceriyle donatılmış, sürekli sorunların çözümü arayan, tam (gerçek) çözümü bulamadığı anlarda adım adım çözüme yaklaşan yöntemler peşinde koşan bireyler olarak yetiştireceğiniz öğrencilere bağlıdır.

2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında mezun olan öğrencilerimizi kutluyor, (t,b] aralığında da başarılarının sürekli ve kesin (monoton) artan olmasını diliyoruz.

HATIRLATMA: Matematik Topluluğu tarafından “2021 Mezuniyet e-yıllığı” hazırlanacaktır. Fotoğraf ve bilgilerinizi göndermeniz önemlidir.

   [Tüm matematik bölümü akademik ve idari personeli adına.]

Matematik Bölüm Başkanı

Basri ÇELİK

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Tem-2021]

Haber Görüntüleme : [1.699]