Bölüm Başkanlığı devir teslimi

Değerli akademisyenler ve sevgili öğrenciler…

Üç yıl evvel değerli hocam Prof. Dr. Süleyman ÇİFTÇİ’den devralmış olduğum Matematik Bölüm Başkanlığı görevini 28.01.2022 tarihinde tamamlamış bulunuyorum. Üniversite yıllarımda kendi kendime verdiğim bir söz nedeniyle yaptığım yöneticilik görevlerini sadece 1 dönem yapmaktayım.  Bölüm Başkanlığım sırasında, ben ve yardımcılarım hem bölüm akademisyenlerimizin özlük hakları hem de öğrencilerimizin karşılaştıkları sorunlar için çözüm bulma gayreti içinde olduk. Öğrencilerimizin mesleki bilgi ve beceri bakımından daha iyi yetişebilmeleri için ders plân ve müfredatlarımızda iyileştirmeler yaptık. Bana e-posta ile soru soran yüzlerce öğrenciye geri dönüşler yaptım. Bazen geri dönüşlerim zaman alsa da hiçbir öğrenciyi cevapsız bırakmamaya gayret gösterdim.  Yaptıklarımızı sıralamayı ve onlarla övünmeyi doğru bulmayan biriyim. Bu nedenle yapılanları madde madde sıralamayacağım. Bununla birlikte öğrencilerimizle, Bölüm Başkanı olarak paylaşmak istediğim son birkaç konu var. Bunları aşağıda maddeler hâlinde paylaşıyorum:

1)      SALGIN SÜRECİNDEKİ BAŞARI ORTALAMALARININ DEĞERLENDİRMESİ: Sadece bizde değil tüm dünyada şaşkınlığa neden olan salgın, ne yazık ki eğitim-öğretim hayatımızı da etkiledi. Hazırlıksız yakalandığımız salgın birdenbire bizleri sanal ortamda eğitim öğretime yöneltti. İlk zamanlarda uzaktan öğretimde sıkıntılar çektikse de bölüm olarak çabuk toparlandık  ve hocalarımızın özverili gayretleriyle derslikleri evlerinize taşıyan canlı yayınlarla ders anlatımına başladık. Uzaktan yapılan sınavların sonucunda öğrencilerimizin başarı oranının oldukça arttığını gördük, sevindik. Son iki yılda öğretim ve sınavlar uzaktan yapıldı, öğrenci başarıları katlanarak arttı.

2)      SALGIN SONRASINDAKİ BAŞARI ORTALAMALARININ DEĞERLENDİRMESİ: Gerekli tedbirlerin alınması ve aşılanmanın yeterli düzeylere gelmesiyle günlük yaşantımızda da normale dönüşlere başlandı. Öğretim faaliyetleri ve özellikle sınavlar tekrar yüzyüze yapılmaya başlandı. Bir önceki yılda çok güzel başarılar elde etmiş öğrencilerimizin başarı düzeyleri birden bire düşüş gösterdi. Kendi derslerimden biliyorum ki uzaktan öğretim sürecinde yaptığımız sınavlardaki sorulara benzer düzeyde sorular sorduğumuz hâlde başarılı olan öğrencilerimizin sayısında ve oranında büyük düşüşler görüldü.

3)      ARA DEĞERLENDİRME: Yarıyılsonu sınavlarından önce çok sayıda öğrencimizden içeriği “Yarıyıl sonu sınavları uzaktan yapılsın.” biçiminde e-postalar aldık.  Bütünlemeler öncesinde yine benzer e-postalar gelmeye devam ediyor. Gerçi bölüm başkanı olarak bizim bu tür kararlar alma yetkimiz yok, bu tür kararlar genel olarak İl Valiliği ve Üniversite Rektörlüğü koordinasyonu ile alınır ama eğer yetkimiz olsa ve bütünleme sınavlarını uzaktan yapsak eminim ki başarı oranları yine üst seviyelere çıkacaktır. Ortaya çıkan gerçek şu ki, uzaktan yaptığımız sınavlardaki başarı sun’i bir başarıymış. Geçtiğimiz iki yılda uzaktan yaptığımız tüm sınavları şimdi aynı sorularla, aynı öğrencilere tekrar ama yüzyüze sınav olarak yapsak acaba başarı ne olur?

4)      O HÂLDE SORU ŞU: “ŞİMDİ (HEM DE HEMEN ŞİMDİ) NE YAPMALIYIZ?” Şu anki öğrencilerimiz, yakın geleceğimizin çalışma hayatına yön verecek kişileri olacak. Mezunlarımız gelecek nesillerimizin yetiştiricileri olacak. Uzaktan sınavlarla elde edilen sun’i başarılar öğrencilerimizde “Dersi geçtim, konulara hakimim, biliyorum.” düşüncesini oluşturmasın. Az da olsa, ne yazık ki, bir kısım öğrencide “Bilmesem bile dersi geçeyim, diplomayı alayım yeter. Mezun olduktan sonra gerektiğinde öğrenirim nasıl olsa.” düşüncesi var. Detaylarına girmeyeceğim ama bu düşünce pek çok bakımdan vahim sonuçlar oluşturacak bir düşüncedir ve hemen şimdi terk edilmesi gerekir (Bu konuda gerekirse yüz yüze yapacağımız toplantılarda konuşalım.). Öğrencilerimizin kurduğu Matematik Topluluğu bölüm öğrencilerini bir araya getirerek bu konuyu aralarında tartışıp, eksik bilgileri edinebilmek için çözüm arayışına girecekleri toplantılar düzenlemelidir. Benzer çalışmayı biz bölüm akademisyenleri de bir araya gelerek yapacağız. Bu konuda sonraki bölüm başkanımızla ve tüm hocalarımızla mutabıkız. Daha sonra tüm bölüm öğrenci ve akademisyenlerimizin katılımına açık bir toplantıda iyileştirme için yapılabilecekler belirlenmelidir.

Bir söz var: “Gençler bilse, yaşlılar yapabilse.” Bu sözün anlatmaya çalıştığı şey “Yaşlandıkça bilginin arttığı ama yapabilme becerisinin azaldığı ve yaşlanınca “keşke bunları daha önce (yapabilme kabiliyetim varken) öğrenseydim” düşüncesinin hakim olduğudur. Günümüzde bilgi kadar bilgiyi işleme de önemlidir. Biyolojik bir gerçek de şudur ki; “Bilgiyi edinme ve işleme en verimli olarak gençlik yıllarında, öğrencilik sırasında yapılabilmektedir.”.

Bizler tüm öğrencilerimizin bilen ve bildiği bilgileri işleyebilen beceriye sahip başarılı bireyler olarak mezunlarımızı topluma kazandırmak istiyoruz. Elbette her öğrencimizin başarısı bizleri gururlandırır.

Tüm öğrencilerimizden yeni Bölüm Başkanımızın yapacağı etkinliklere katılmasını istiyor ve bekliyorum. Bölüm başkanlığım süresince her dönem en az bir kere öğrencilerimizle toplantılar yaptık. Bu toplantılardan sonuncusu hakkında bilgi ve fotoğraflar bölüm internet sayfamızda mevcut ( https://uludag.edu.tr/matematik/haber/view?id=11741&title=bolum-yonetimi-ogrenci-toplantisi-yapildi ). Bu tür toplantılara katılan öğrenci sayısı ne yazık ki beklentilerimizin çok altıda kalıyor.  Öğrenci Matematik Topluluğumuzun düzenledikleri güzel etkinlikler oluyor ve bunların devamı gelecek. Topluluğa kayıt olmanız ve etkinliklerine katılımınız önemlidir.

Son olarak öğrenciler için hazırladığımız Ders Değerlendirme Anketlerine katılım beklentilerimizin çok altında. Ankete katılan öğrencilerin hiçbir kişisel bilgisi bizlere ulaşmamaktadır. Sizden beklentimiz anketlere samimi cevaplar vermenizdir. Bir anketin doldurulması ve gönderilmesi en fazla 4-5 dakika sürmektedir. Anketler daha sonraki dönemlerde yapılması gerekenler hakkında yönlendirici etkiye sahip olabilecektir.

Tüm öğrencilerimize bilgi ve beceriyle donanacakları sağlıklı bir öğrencilik süreci temenni ediyor ve yeni Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Naci CANGÜL hocamıza bugüne kadar verdiği katkılar ve bugünden sonra vereceği katkılardan dolayı teşekkür ediyor, önüne çıkacağı zorlukların kolaylıklara dönüşmesini diliyorum.

Basri ÇELİK

Matematik Bölümü Önceki Başkanı

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [28-Oca-2022 18:49]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [28-Oca-2022 18:49]

Duyuru Görüntüleme : [1.436]