Duyuru

28.01.2022 21:49:18

Bölüm Baskanligi devir teslimi

Degerli akademisyenler ve sevgili ögrenciler…

Üç yil evvel degerli hocam Prof. Dr. Süleyman ÇIFTÇI’den devralmis oldugum Matematik Bölüm Baskanligi görevini 28.01.2022 tarihinde tamamlamis bulunuyorum. Üniversite yillarimda kendi kendime verdigim bir söz nedeniyle yaptigim yöneticilik görevlerini sadece 1 dönem yapmaktayim.  Bölüm Baskanligim sirasinda, ben ve yardimcilarim hem bölüm akademisyenlerimizin özlük haklari hem de ögrencilerimizin karsilastiklari sorunlar için çözüm bulma gayreti içinde olduk. Ögrencilerimizin mesleki bilgi ve beceri bakimindan daha iyi yetisebilmeleri için ders plân ve müfredatlarimizda iyilestirmeler yaptik. Bana e-posta ile soru soran yüzlerce ögrenciye geri dönüsler yaptim. Bazen geri dönüslerim zaman alsa da hiçbir ögrenciyi cevapsiz birakmamaya gayret gösterdim.  Yaptiklarimizi siralamayi ve onlarla övünmeyi dogru bulmayan biriyim. Bu nedenle yapilanlari madde madde siralamayacagim. Bununla birlikte ögrencilerimizle, Bölüm Baskani olarak paylasmak istedigim son birkaç konu var. Bunlari asagida maddeler hâlinde paylasiyorum:

1)      SALGIN SÜRECINDEKI BASARI ORTALAMALARININ DEGERLENDIRMESI: Sadece bizde degil tüm dünyada saskinliga neden olan salgin, ne yazik ki egitim-ögretim hayatimizi da etkiledi. Hazirliksiz yakalandigimiz salgin birdenbire bizleri sanal ortamda egitim ögretime yöneltti. Ilk zamanlarda uzaktan ögretimde sikintilar çektikse de bölüm olarak çabuk toparlandik  ve hocalarimizin özverili gayretleriyle derslikleri evlerinize tasiyan canli yayinlarla ders anlatimina basladik. Uzaktan yapilan sinavlarin sonucunda ögrencilerimizin basari oraninin oldukça arttigini gördük, sevindik. Son iki yilda ögretim ve sinavlar uzaktan yapildi, ögrenci basarilari katlanarak artti.

2)      SALGIN SONRASINDAKI BASARI ORTALAMALARININ DEGERLENDIRMESI: Gerekli tedbirlerin alinmasi ve asilanmanin yeterli düzeylere gelmesiyle günlük yasantimizda da normale dönüslere baslandi. Ögretim faaliyetleri ve özellikle sinavlar tekrar yüzyüze yapilmaya baslandi. Bir önceki yilda çok güzel basarilar elde etmis ögrencilerimizin basari düzeyleri birden bire düsüs gösterdi. Kendi derslerimden biliyorum ki uzaktan ögretim sürecinde yaptigimiz sinavlardaki sorulara benzer düzeyde sorular sordugumuz hâlde basarili olan ögrencilerimizin sayisinda ve oraninda büyük düsüsler görüldü.

3)      ARA DEGERLENDIRME: Yariyilsonu sinavlarindan önce çok sayida ögrencimizden içerigi “Yariyil sonu sinavlari uzaktan yapilsin.” biçiminde e-postalar aldik.  Bütünlemeler öncesinde yine benzer e-postalar gelmeye devam ediyor. Gerçi bölüm baskani olarak bizim bu tür kararlar alma yetkimiz yok, bu tür kararlar genel olarak Il Valiligi ve Üniversite Rektörlügü koordinasyonu ile alinir ama eger yetkimiz olsa ve bütünleme sinavlarini uzaktan yapsak eminim ki basari oranlari yine üst seviyelere çikacaktir. Ortaya çikan gerçek su ki, uzaktan yaptigimiz sinavlardaki basari sun’i bir basariymis. Geçtigimiz iki yilda uzaktan yaptigimiz tüm sinavlari simdi ayni sorularla, ayni ögrencilere tekrar ama yüzyüze sinav olarak yapsak acaba basari ne olur?

4)      O HÂLDE SORU SU: “SIMDI (HEM DE HEMEN SIMDI) NE YAPMALIYIZ?” Su anki ögrencilerimiz, yakin gelecegimizin çalisma hayatina yön verecek kisileri olacak. Mezunlarimiz gelecek nesillerimizin yetistiricileri olacak. Uzaktan sinavlarla elde edilen sun’i basarilar ögrencilerimizde “Dersi geçtim, konulara hakimim, biliyorum.” düsüncesini olusturmasin. Az da olsa, ne yazik ki, bir kisim ögrencide “Bilmesem bile dersi geçeyim, diplomayi alayim yeter. Mezun olduktan sonra gerektiginde ögrenirim nasil olsa.” düsüncesi var. Detaylarina girmeyecegim ama bu düsünce pek çok bakimdan vahim sonuçlar olusturacak bir düsüncedir ve hemen simdi terk edilmesi gerekir (Bu konuda gerekirse yüz yüze yapacagimiz toplantilarda konusalim.). Ögrencilerimizin kurdugu Matematik Toplulugu bölüm ögrencilerini bir araya getirerek bu konuyu aralarinda tartisip, eksik bilgileri edinebilmek için çözüm arayisina girecekleri toplantilar düzenlemelidir. Benzer çalismayi biz bölüm akademisyenleri de bir araya gelerek yapacagiz. Bu konuda sonraki bölüm baskanimizla ve tüm hocalarimizla mutabikiz. Daha sonra tüm bölüm ögrenci ve akademisyenlerimizin katilimina açik bir toplantida iyilestirme için yapilabilecekler belirlenmelidir.

Bir söz var: “Gençler bilse, yaslilar yapabilse.” Bu sözün anlatmaya çalistigi sey “Yaslandikça bilginin arttigi ama yapabilme becerisinin azaldigi ve yaslaninca “keske bunlari daha önce (yapabilme kabiliyetim varken) ögrenseydim” düsüncesinin hakim oldugudur. Günümüzde bilgi kadar bilgiyi isleme de önemlidir. Biyolojik bir gerçek de sudur ki; “Bilgiyi edinme ve isleme en verimli olarak gençlik yillarinda, ögrencilik sirasinda yapilabilmektedir.”.

Bizler tüm ögrencilerimizin bilen ve bildigi bilgileri isleyebilen beceriye sahip basarili bireyler olarak mezunlarimizi topluma kazandirmak istiyoruz. Elbette her ögrencimizin basarisi bizleri gururlandirir.

Tüm ögrencilerimizden yeni Bölüm Baskanimizin yapacagi etkinliklere katilmasini istiyor ve bekliyorum. Bölüm baskanligim süresince her dönem en az bir kere ögrencilerimizle toplantilar yaptik. Bu toplantilardan sonuncusu hakkinda bilgi ve fotograflar bölüm internet sayfamizda mevcut ( https://uludag.edu.tr/matematik/haber/view?id=11741&title=bolum-yonetimi-ogrenci-toplantisi-yapildi ). Bu tür toplantilara katilan ögrenci sayisi ne yazik ki beklentilerimizin çok altida kaliyor.  Ögrenci Matematik Toplulugumuzun düzenledikleri güzel etkinlikler oluyor ve bunlarin devami gelecek. Topluluga kayit olmaniz ve etkinliklerine katiliminiz önemlidir.

Son olarak ögrenciler için hazirladigimiz Ders Degerlendirme Anketlerine katilim beklentilerimizin çok altinda. Ankete katilan ögrencilerin hiçbir kisisel bilgisi bizlere ulasmamaktadir. Sizden beklentimiz anketlere samimi cevaplar vermenizdir. Bir anketin doldurulmasi ve gönderilmesi en fazla 4-5 dakika sürmektedir. Anketler daha sonraki dönemlerde yapilmasi gerekenler hakkinda yönlendirici etkiye sahip olabilecektir.

Tüm ögrencilerimize bilgi ve beceriyle donanacaklari saglikli bir ögrencilik süreci temenni ediyor ve yeni Bölüm Baskanimiz Prof. Dr. Naci CANGÜL hocamiza bugüne kadar verdigi katkilar ve bugünden sonra verecegi katkilardan dolayi tesekkür ediyor, önüne çikacagi zorluklarin kolayliklara dönüsmesini diliyorum.

Basri ÇELIK

Matematik Bölümü Önceki Baskani



Bilgi

Okunma Sayısı: 1831
Eklenme Tarihi: 28.01.2022 21:49:18
Güncelleme Tarihi: 28.01.2022 21:49:18

Paylaş