tarihçe
FAKÜLTE VE İŞLETME BÖLÜMÜNÜN KURULUŞU
Yıl 1970. Bursa’da bütçesi ve kadrosu dışardan temin edilen bir yükseköğretim kurulu kuruluyor. Bu kurumun adı Bursa Akademisi. Yıl 16 Kasım 1970. Bu kurum için 300 ve daha yukarı puan almış 300 kontenjan belirleniyor ve maraton başlıyor. 15 günlük ön kayıt işlemlerinden sonra kesin kayıt işlemlerine başlanıyor ve 12 Aralık 1970 açılış dersi ile öğretim başlıyor. Dersleri İstanbul ve Eskişehir’den görevlendirilen hocalar vermeye başlıyor. Dersler başlamasına rağmen başvuran öğrenci sayısı çok olduğu için kontenjan 150 kişi arttırılarak puanlar düşürülüyor ve 450 öğrenci kuruma kayıtlarını yaptırıyor. Bütçe ve kadro olmadığı için Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden 5 Asistan kadrosu tahsis ediliyor. Yapılan Yabancı Dil sınavından sonra 1 Ocak 1971 tarihinde 4 Asistan Eskişehir İTİ Akademisi kadrolarına atanıyor. Atananlar Bursa’ya görevlendiriliyor. İktisat kürsüsüne İlhan Uludağ, Maliye kürsüsüne Nihat Edizdoğan, İşletme kürsüsüne Güngör Onal, Muhasebe kürsüsüne Halis Ertürk’ün görevlendirmeleri yapılıyor.
1971 yılının Eylül ayında 7334 sayılı Akademiler kanununa bir madde ile Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi kuruluşunu tamamlıyor. Kanunen kurulup bütçesi ve kadrosu oluştuğu için Eskişehir İTİ’deki Asistanlar ile birlikte Tuğrul Dirimtekin ve Sabrı Astarlıoğlu kadroya atanıyor. Öğretim üyesi olarak Prof. Dr. Yusuf Ziya Binatlı, Doç. Dr. Erhan Kotar ve Prof. Dr. Vural Savaş Akademi Reisi olarak atanıyor. 1970-1971 öğretim yılında alınan 450 öğrenciden 3.sınıfa gelenler üç uzmanlık alanından birini seçmesi ile üç ayrı kürsü öğrencisi oluşturuluyor. Bu kürsüler İktisat, İşletme ve Muhasebe-Vergi uzmanlık alanları oluyor. 1971-1972 öğretim yılına başlarken derslerin 18:00’den sonra yapılması koşuluyla ikinci (gece) öğretimi açılarak öğrenci alınıyor.
Bursa İTİ Akademisi hem gündüz hem de gece öğretimine kadrosundaki veya dışarıdan gelen öğretim üyeleri ile derslerini yürütüyor. Bu arada 1971-1972 öğretim yılına girerken Akademi Reisi olan Prof. Dr. Halil Dirimtekin görevini bırakarak yerine Prof. Dr. Vural Fuat Savaş Akademi Reisi olarak atanıyor. Prof. Dr. Vural F. Savaş kadroyu oluşturmak için doktorasını yapmış veya yapmamış asistanlık kadro ilanı vererek mevcut 6 asistan varken 11 asistan alınarak asistan kadrosu bir anda 17’ye yükseliyor.
Akademi, 1974 yılında ilk mezunlarını veriyor. Bu mezunlar iktisatçı olarak 9, işletmeci olarak 113, muhasebe vergici 52 öğrenci olmak üzere 1974 yılındaki mezun sayısı 174 öğrenci oluyor. Gece öğretimi henüz mezun vermemiştir. 1972 yılının ayrı bir özelliği de bir iş idaresi enstitüsü kurularak yüksek lisans düzeyinde eğitime başlıyor. 1975 yılına gelindiğinde yeterli kadro oluştuğundan Balıkesir’in isteği üzerine oraya işletmecilik ve turizm 4 yıllık yüksekokul açılıyor. Bu yıldaki öğretim elemanı kadromuz İktisat 12, İşletme 11, Maliye 5, Hukuk 4 ve İstatistik-Matematik 9, Muhasebe 8 olmak üzere toplam 47 öğretim elemanına ulaşmıştır.
Yeterli kadroya sahip olan Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Üniversiteleşme Sevdası ile adını Uludağ Üniversitesi belirleyerek iki fakülte kuruyor. Üniversite olabilmek için en az 2 fakülte olması gerektiğinden İktisat ve İşletme Fakültelerini 1978 yılında kuruyor ve kürsülerini oluşturup dekan atamalarını yapıyor. 26 Temmuz 1982 tarihine kadar sonlandırılamayan Akademi Gündüz ve Gece Bölümü öğrencileri iki fakülteye kayıt yapan öğrenciler Balıkesir İşletmecilik Turizm Yüksekokul öğrencileri kendi yönetmelikleri çerçevesinde öğretim görmelerine devam ediyor.
1975 yılında Akademi tarafında bu işlemler devam ederken yeni bir üniversiteyi kurma çalışmaları sona yaklaşıyor. 1970 yılında “BURSA ÜNİVERSİTESİ” adına İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne 50 öğrenci kaydı yapılıyor ve her yıl 50 öğrenci alınarak İstanbul'da öğretimini sürdürüyorlar. İstanbul İktisat Fakültesi desteği ile Bursa’da bir İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi çalışmaları sonlandırılıyor.
1750 sayılı Üniversiteler yasasına bir madde eklenerek Bursa Tıp ve İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile Bursa Üniversitesi kuruluyor. Tıp Fakültesinin önceki öğrencileri isteğe bağlı olarak Bursa’ya geliyorlar. Ziraat okulunda faaliyet gösterecek olan İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesine 1975-1976 yılında öğrenci alınıyor ve 5 ayrı bölümde kadro oluşturulmaya başlanıyor. Bölümlerden biri İşletme idi.
Görüldüğü gibi her kuruluşta işletme sadece ders olarak değil kürsü, fakülte, bilim dalı olarak yer almaktadır. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi hiçbir şekilde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi adı altına alınmamıştır.
1981 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) kabul edildi. Bu kanun içeriğinde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kuruldu. Yükseköğretim Kurulu çalışmalarına başladı ve bu çalışmalarını 26 Temmuz 1982 yılında bitirerek TBMM'den 41 sayılı Kanun Kuvvetinde Kararname çıkararak uygulamaya konuldu. Bu kararname ile 1750 sayılı Üniversiteler kanunu, 7334 sayılı Akademiler kanunu ve diğer birçok eğitim-öğretime ilişkin kanunlar yok sayıldı, yani yürürlükten kaldırıldı (Eski adı ile mülga edildi).
41 sayılı kararnameye göre tüm üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri kurulacaktır (İstanbul Üniversitesi İşletme ve İktisat Fakülteleri mevcudiyetini koruyacak). Kurulacak bu fakültelerde açılabilirse 7 bölüm açılacak ve bu bölümlerin altında Anabilim Dalları ve anabilim dalları altında bilim dalları oluşturulacaktır. Mevcut öğretim elemanlarının intibakları bölüm ve anabilim dallarına yapılacak, eskiden olmayan yardımcı doçentlik kadrosuna en az doktorasını vermiş elemanlar atanabilecek, fakültelerden lisansüstü programlar alınacak ve kurulmuş olan enstitüler elemanları ile yapılacaktır. Enstitülere alınan asistanlar 50. maddeye göre bursiyer öğrenci olacak, 33. maddeye göre ise fakülteye asistan alınacaktır. Fakültesinde Prof. olabilmek için rotasyon uygulanacak. Üniversitelerde eğitim-öğretimin idaresinin %60 Yükseköğretim Kurulu tarafından yürütülecek YÖK tarafından yayımlanan yönetmelik ve uygulamalar YÖK tarafından belirlenecektir. 2547/5 maddesi “tüm fakültelerde 8 yarıyıl okutulacak, YÖK’ün belirlediği kredi saatleri dışında boş zamanlara göre dal dersleri koyulabilecek” gibi emredici hükümler fakülteleri zorlamaya başladı. Bizi ilgilendiren İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, 26 TEMMUZ 1982 / 41 SAYILI KARARNAME İLE İŞLETME BÖLÜMÜ KURULMUŞTUR.
İş dünyasında hizmet veren her türlü kurum yada kuruluşların FİNANS, MUHASEBE, YÖNETİM, PAZARLAMA, ÜRETİM ve İNSAN KAYNAKLARI gibi konularda yetkin elemanların yetiştirileceği, işleyen ve işletilen ekonomik bir ünite olarak vizyonu ile yola çıktık. Yeni yol haritası ile yola çıkarken bölüm öğretim elemanları olarak 26 bireyle yolculuğa başladık. 1 Profesör, 8 Doçent, 5 Yardımcı Doçent, 14 Araştırma Görevlisi.
1982-1983 Eğitim öğretim kadro zenginliğimiz bunlar. Bölümdeki Anabilim Dalları Yükseköğretim Kurulu tarafından aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
- Yönetim - Organizasyon ABD
- Üretim Yönetimi Pazarlama ABD
- Muhasebe – Finansman ABD
- Sayısal Yöntemler ABD
- Ticaret Hukuku ABD
- Kooperatifçilik ABD
Bölümde bir bölüm başkanı ile bölüm başkan yardımcıları olacaktır. Her anabilim dalında Anabilim Dalı başkanları olacaktır. Bölüm Başkanı ile Anabilim Dalı Başkanlarından oluşan Bölüm Kurulu oluşturulacaktır. Bölüm Kurulunda eğitimin uygulanmasına ilişkin tüm işlemlerin kararları alınır ve Fakülte Kuruluna sunulur. Fakülte Kurulu, Dekan başkanlığında üç seçilmiş Profesör, seçilmiş iki Doçent ve seçilmiş bir yardımcı doçentten oluşturulur. Ayrıca Akademik Bölüm kurullarında ilgili bölümde fiilen görev yapan öğretim elemanları bu kurulun üyeleridir. Kurul başkanı bölüm başkanıdır.
41 sayılı kanun yürürlüğe girdiğinde Akademideki İşletme Fakültesi öğretim elemanlarının (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent ve Araştırma Görevlileri) ile İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesindeki işletme bölümü öğretim elemanlarının, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü kadrolarına intibakları yapılmıştır. Buradaki okutmanlar, Rektörlük bünyesine kurulan bölümlere intibakları yapılmıştır.
Öğrenciler açısından olaya bakıldığında değişik yönetmeliklerle işlem görerek 1982 yılına kadar gelmiş olanlar tek yönetmelik altında toplanmıştır:
41 sayılı kanun yürürlüğe girdiğinde Akademideki İşletme Fakültesi öğretim elemanlarının (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent ve Araştırma Görevlileri) ile İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesindeki işletme bölümü öğretim elemanlarının, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü kadrolarına intibakları yapılmıştır. Buradaki okutmanlar, Rektörlük bünyesine kurulan bölümlere intibakları yapılmıştır.
Öğrenciler açısından olaya bakıldığında değişik yönetmeliklerle işlem görerek 1982 yılına kadar gelmiş olanlar tek yönetmelik altında toplanmıştır:
- İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi öğrencisi olup bir tarafa uyum sağlanmamış öğrenciler,
- İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakültesi öğrencileri,
- İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğrencileri,
- Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksek Okulu İşletme öğrencileri.
Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi “Öğrenci eğitim ve sınav yönetmeliği” çerçevesi altında toplanmıştır. Değişik kurumlardan gelen öğrencilerin eşdeğer dersleri muafiyet işlemleri yapılmıştır. Bir anda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin öğrenci sayısı 4500’ü bulmuştur. Bölüm uygunluğu olmayan öğrencilerine, bölüm seçme serbestliği verilmiş ve seçtiği bölüme göre muafiyet muadelet yapılmıştır. İşletme bölümü olarak bu öğrenci envanterinden en yüksek pay alınmıştır.
1982-1983 Eğitim-Öğretim yılı başlarken, hangi öğrencinin hangi dersleri alarak hangi bölümde okuyacağı belirlenmiştir. Ancak sıkıntı oldukça fazla idi. 8 yarıyıl 5 i dersleri okutulacağından ve kredi saat limiti her yarıyıl için 26 saat olarak belirlendiğinden ve bazı bilim dalı derslerinin belirli bölümlere yerleştirme işleri YÖK tarafından yapıldığından, okutulması gereken ders saatleri programlarda yer alamıyordu. Bu sıkıntıyı giderebilmek üzere o zaman Marmara Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Orhan Oğuz tarafından tüm İİBF dekanlarından kurularak İİBF Fakültelerinin kredi saatleri ve bu kredi saatlerinde hangi bilim dalı dersinin okutulacağı reorganizasyonu başlandı.
1982-1983 Eğitim-Öğretim yılında İşletme bölümünde 1 Profesör, 8 Doçent, 5 Yardımcı Doçent, 9 Araştırma Görevlisi ile kendi bölümündeki dersler ile diğer bölümlerin almasını uygun gördüğü dersleri yürütmeye başlamışlardır.
Bölümden kendi istekleri ile ayrılanlar, kaybettiklerimizi rahmetiyle anıyoruz.
Kadro sayısı az olmasına rağmen, yıllar boyu işletme bölümünün lisans derslerinde ve yüksek lisans derslerinde aksaklık olmamıştır. Bilim dalında hocası olmayan derslere, dışarıdan görevlendirilen öğretim üyesi veya öğretim görevlisi tarafından yürütülerek sürdürülmüştür. Ayrıca 1984 yılında kurulan Bursa Meslek Yüksek Okulu’na yeteri kadar destek sağlanmıştır. Uludağ Üniversitesi’ne bağlı kurulan Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne gerekli destek sağlanmıştır.
1982 yılından bugüne kadar 6 kişi vefat ederek olmak üzere 12 birey ya emekli oldu ya da başka yerlere gitmiştir.
Böyle olmasına rağmen, şu anda bölümde 17 Profesör, 7 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi Doktor, 4 Araştırma Görevlisi Doktor, 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 36 kişi ile yenilenen eğitim-öğretim planlarını yürütmeye devam ediyor.
1970 yılından bugüne kadar değişiklikler yaşayan işletme bölümü, misyon ve vizyonu ile takdire değer bir bölüm olarak görevini sürdürmeye devam etmektedir. Bursa’daki üretim işletmelerine katkı sağladığı gibi, ticari ve turizm işletmelerine de katkı sağlamaya devam edecektir.
1982-1983 Eğitim-Öğretim yılı başlarken, hangi öğrencinin hangi dersleri alarak hangi bölümde okuyacağı belirlenmiştir. Ancak sıkıntı oldukça fazla idi. 8 yarıyıl 5 i dersleri okutulacağından ve kredi saat limiti her yarıyıl için 26 saat olarak belirlendiğinden ve bazı bilim dalı derslerinin belirli bölümlere yerleştirme işleri YÖK tarafından yapıldığından, okutulması gereken ders saatleri programlarda yer alamıyordu. Bu sıkıntıyı giderebilmek üzere o zaman Marmara Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Orhan Oğuz tarafından tüm İİBF dekanlarından kurularak İİBF Fakültelerinin kredi saatleri ve bu kredi saatlerinde hangi bilim dalı dersinin okutulacağı reorganizasyonu başlandı.
1982-1983 Eğitim-Öğretim yılında İşletme bölümünde 1 Profesör, 8 Doçent, 5 Yardımcı Doçent, 9 Araştırma Görevlisi ile kendi bölümündeki dersler ile diğer bölümlerin almasını uygun gördüğü dersleri yürütmeye başlamışlardır.
Bölümden kendi istekleri ile ayrılanlar, kaybettiklerimizi rahmetiyle anıyoruz.
Kadro sayısı az olmasına rağmen, yıllar boyu işletme bölümünün lisans derslerinde ve yüksek lisans derslerinde aksaklık olmamıştır. Bilim dalında hocası olmayan derslere, dışarıdan görevlendirilen öğretim üyesi veya öğretim görevlisi tarafından yürütülerek sürdürülmüştür. Ayrıca 1984 yılında kurulan Bursa Meslek Yüksek Okulu’na yeteri kadar destek sağlanmıştır. Uludağ Üniversitesi’ne bağlı kurulan Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne gerekli destek sağlanmıştır.
1982 yılından bugüne kadar 6 kişi vefat ederek olmak üzere 12 birey ya emekli oldu ya da başka yerlere gitmiştir.
Böyle olmasına rağmen, şu anda bölümde 17 Profesör, 7 Doçent, 5 Dr. Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi Doktor, 4 Araştırma Görevlisi Doktor, 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 36 kişi ile yenilenen eğitim-öğretim planlarını yürütmeye devam ediyor.
1970 yılından bugüne kadar değişiklikler yaşayan işletme bölümü, misyon ve vizyonu ile takdire değer bir bölüm olarak görevini sürdürmeye devam etmektedir. Bursa’daki üretim işletmelerine katkı sağladığı gibi, ticari ve turizm işletmelerine de katkı sağlamaya devam edecektir.
*İş bu tarihçe 1970 yılının 16 Kasım Pazartesi günü saat 14:00’te Akademi’ye ön kayıt için öğrenci dilekçelerini almaya başlayan 41 yıl 11 ay kurumlara hizmet veren ve 1 Ağustos 2012 yılında emekli olan, emekli olmasına rağmen işletme bölümünden kopmayan canlı tarih Sayın Prof. Dr. Halis Ertürk tarafından kaleme alınmıştır.