Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Güldaş’ın yürütücülüğünü üstlendiği 4 milyon Euro bütçeli “European Excellence in Dairy Learning” (Süt Endüstrisinde Avrupa Mükemmeliyeti) isimli Erasmus+ KA-3 projesinin birinci yılı tamamlandı.
Proje koordinatörü Han Zuidema, 23-24 Kasım 2023 tarihlerinde proje kapsamında ülke içinde yürütülen faaliyetler ile proje ortaklarınca gerçekleştirilen iş tabanlı öğrenme (WBL) çalışmalarını yakından incelemek ve proje kapsamında gelecek dönemde yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler almak üzere Üniversitemiz Türkiye Süt Endüstrisi MMM bünyesinde proje toplantılarına katıldı, BUÜ birimleri ve SÜTAŞ’ a ziyaretlerde bulundu.
PROJE KOORDİNATÖRÜ HAN ZUIDEMA ZİYARET ETTİ
Ziyaretin ilk gününde, Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde yapılan Türkiye CoVE (MMM) toplantısında proje yürütücüsü Prof. Dr. Metin Güldaş, Han Zuidema’ ya yürütülen proje faaliyetleri ve projedeki geçen 1 yıl hakkında bilgi verdi, ardından proje ekibi Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ı makamında ziyaret etti. Ardından Sayın Zuidema proje ekibi ile B.U.Ü. BİTUAM ve Merkez Kütüphane’ de incelemelerde bulundu. Ziyaretin ikinci gününde Han Zuidema, proje ekibinden bir grup ile SÜTAŞ ve TARFAŞ’ a teknik gezi gerçekleştirdiler. Ziyaret sırasında Han Zuidema, SÜTAŞ fabrikasında yer alan Üniversitemiz öğrencilerinin ders gördüğü dershaneyi, süt işleme tesislerini ve süt hayvancılığı işletmesini gezdi ve bilgi aldı. Karacabey MYO Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programında okuyan, mesleki eğitim dersi kapsamında Sütaş Karacabey Tesislerinde çalışan öğrencilerle ve Sütaş’ta çalışmaya başlayan mezunlarla görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin ardından heyet Karacabey MYO Süt ve Ürünleri Teknolojisi Programı’ nı gezdi ve Program Başkanı Öğr. Gör. Gamze Düven’ den yürütülen eğitim faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Dört yıl sürmesi planlanan projenin 2026 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Proje’ de Türkiye’nin yanı sıra Danimarka, Almanya, İrlanda, Fransa Sırbistan, Hollanda, Polonya, Romanya’dan her biri ülkelerinde en saygın eğitim, sanayi, STK ve devlet kurum temsilcileri yer almaktadır. Projede 9 yürütücü ile 70’ in üzerinde araştırmacı görev yapmaktadır. Projede, Türkiye’ den Bursa Uludağ Üniversitesi, SÜTAŞ ve SETBİR’ in yanı sıra, Dünya’ da en üst sıralarda yer alan Kopenhag Üniversitesi, Wageningen Üniversitesi, University of Cork College ve Van Hall Larenstein Üniversitesi ile dünyanın en büyük firmalarından ARLA FOODS, SIEMENS, Friesland Campina ve Müller ve sivil toplum kuruluşlarından EUROPEL bulunmaktadır.
PROJENİN GELECEK 3 YILI
Türkiye Dairy CoVE (Mesleki Mükemmeliyet Merkezi), 2024 yılı içinde Türkiye’deki süt sektörü temsilcileri ve eğitim birimleriyle iletişime geçerek, 5 ayrı mesleki eğitim programı düzenlemeyi planlamaktadır. Proje kapsamındaki eğitim programlarında, öncelikli olarak süt sektörü AR-GE ve tasarım merkezlerinde yer alan personel olmak üzere, kontenjanların izin verdiği ölçüde süt sektöründe çalışmak isteyen yeni mezunlara da eğitimler verilecek ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli personel yetiştirilecektir. Eğitimler, her biri kendi alanında uzman üniversite öğretim üyeleri ile sektörde çalışan kıdemli yöneticilerinden oluşan bir eğitim kadrosu tarafından online ve yüz yüze ücretsiz olarak verilecektir. Ayrıca “Dairy LMS” isimli bir hub ile 9 ülkedeki kurum kuruluşlar ile AB kapsamında süt sektörü paydaşlarının sürekli ve etkin bilgi paylaşımı ve etkileşim içinde bulunacakları bir ağ kurulmaktadır. Türkiye Dairy CoVE proje faaliyetleri; BUU’ dan Prof. Dr. Metin Güldaş, Prof. Dr. Ozan Gürbüz, Prof. Dr. Gökhan Ekrem Üstün, Öğr. Gör. Gamze Düven, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Kurt ve Olga Borodkina, SÜTAŞ’ tan AR-GE ve Teknoloji Başkanı Murat Arat, AR-GE Merkezi Koordinatörü Gıda Yük. Müh. Özlem Kaner, AR-GE Merkezi Uzmanı Ozan Derinsu ve SET-BİR’ den Genel Sekreter Gıda Yük. Müh. Elif Yücel, Gıda Yük. Müh. Feyza Başak Çoskun ve Özge Güler tarafından oluşan 12 kişilik bir proje ekibi tarafından yürütülmektedir.
Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv