Cumhuriyet coşkusu sergilere yansıdı

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Cumhuriyetin 100. yılını farklı etkinliklerle kutladı. Akademisyenlerin hazırladığı ‘Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı Bursa Sergisi’ ve Cumhuriyet temalı resim çalışmalarından oluşan ‘7’den 70’e Cumhuriyet Sergisi’, Tayyare Kültür Merkezi’nde izlenime açıldı.

Cumhuriyetin ilanının 100. yılını birbirinden farklı etkinliklerle kutlayan BUÜ, cumhuriyetin coşkusunu tüm kente yayılan programlarla yaşatmaya çalıştı. Bu kapsamda Tayyare Kültür Merkezi’nde hazırlanan iki farklı sergi, düzenlenen törenle izlenime açıldı. BUÜ ve Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlanan ‘Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı Bursa Sergisi’, değerli mirasın ve Cumhuriyet ideallerinin farkındalığını aşılamayı hedefliyor. 1923-2000 dönemine ait ulusal ve yerel gazetelerden kesitler, arşivlerden derlenen fotoğraf ve video görüntüleri ile cumhuriyetin kuruluş ve inşa sürecini, Bursa odaklı bir perspektiften sunan sergi, toplam 42 gazetenin o dönemi anlatan görsellerinden oluşuyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Sırameşeler Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü, Hasan Öztimur Huzurevi ve Büyükşehir Belediyesi Huzurevi sakinlerinin çalışmalarından oluşan, ‘7’de 77’ye Cumhuriyet Sergisi’ ise gencinden yaşlısına, her yaştan insanın cumhuriyete bakışını anlatıyor.

BÜYÜK MAZİ YENİ NESİLLERE AKTARILACAK

Sergilerin açılışında konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Osmanlı bakiyesi olan Bursa’nın yüzüncü yılı idrak edilen cumhuriyetin de en önemli şehirlerinden birisi olduğunu söyledi. Hem politik ve iktisadi hem de akademik kültüre olan katkısıyla, Bursa’nın yüzyıllık cumhuriyetin taşıyıcı şehirlerinden olduğunu belirten Yılmaz, geleceğe taşınacak olan büyük maziyi hem şimdiki nesillere anlatmak hem de şehrin kültürel katkısını ortaya koymak amacıyla, serginin hazırlandığını ifade etti. Sergide emeği geçenleri kutlayan Yılmaz, cumhuriyetin nice yüzyıllara ulaşması temennisini dile getirdi.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Arif Bayrak ise zorlu günlerden geçip milli mücadele verilerek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin inşa edildiğini söyledi. Milli mücadelenin, Türk Milleti’nin var olma mücadelesi, cumhuriyetin ise yeniden dirilişin simgesi olduğunu belirten Bayrak, cumhuriyetin kuruluşunun üzerinden bir asır geçmesine rağmen, Türk Milleti’nin binlerce yıllık millet ve devlet olma şuuruna sahip olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve beraberindekiler, sergileri gezerek yetkililerden bilgi aldı. Program, Prof. Dr. Saime Yücer’in moderatörlüğünde ve Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz, Prof. Dr. Alev Uğurlu, Prof. Dr. Serkan Gürlük ile Doç. Dr. Hacer Karabağ Arslan’ın konuşmacı olarak katılığı panelle devam etti.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [30-Eki-2023]

Haber Görüntüleme : 741 - 9