8. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi BUÜ ev sahipliğinde başladı

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), 8. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen çok sayıda akademisyen ve araştırmacının konuk olduğu, 4 gün sürecek kongrede 100 sözlü, 37’de poster bildiri sunulacak.

8. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, BUÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde başladı. 26-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen organizasyonun açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gökhan Dinçer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriyya Arı, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı.

SANAYİLEŞME TARIMDAN BAĞIMSIZ DÜŞÜNÜLEMEZ!

Programın açılışında bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, organizasyona ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını söyledi. Tarımsal üretimin Türkiye ekonomisi içerisinde önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Öteden beri kendisine yeten bir tarımsal üretime sahip ülke konumunda olduğumuz söylenirdi. Ancak artık anlıyoruz ki bu yeterlilik meselesi, uluslararası sistemin giderek artan gerilimli ortamında çok daha hayati bir önem arz edecek noktaya gelmiştir. Artık kendine yeter olmak da yetmiyor. Dünyanın ekonomi ligi içerisindeki yerimizi daha da yukarılara çıkarabilmek adına tarımsal üretime ayrıca önem verilmesi gerektiği hepimizin malumudur. Sanayileşme konusunda attığımız adımlar, kıymetli bir noktaya gitmiştir. Ancak bu ekonomik gelişim ve refah içerisinde tek başına yeterli olmamaktadır. Sanayileşme gücü de tarımdan bağımsız düşünülmemelidir. Bu anlamda daha nitelikli ve kaliteli bir tarımsal üretim gücüne sahip olmamız elzemdir. İhracat rakamları içerisinde de tarımsal üretimin getirisinin çok daha yukarılara çıkarılması mümkündür. Bunun için konunun tüm paydaşları daha çok çalışmak ve daha fazla üretmek zorundadır” açıklamasında bulundu.

BURSA BAHÇE BİTKİLERİ ALANINDA DENEYİMLİ

Bahçe bitkilerinin tarımsal ihracat kalemleri içerisinde ilk 10’da yer aldığının altını çizen Rektör Yılmaz; “Tek başına bu sıralama bile, bahçe bitkileri alanında çok daha fazla emek harcamamız gerektiğini göstermektedir. Bursa özelinde ise bahçe bitkileri üretiminde özel bir konumda olduğumuzu rahatça söyleyebiliriz. Bursa Uludağ Üniversitesi olarak gerek şehrimizin birikimi gerekse de Ziraat Fakültemizin bu konudaki deneyimiyle üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bugün ev sahipliği yaptığımız kongrede, alanında uzman konuşmacılarla bahçe bitkileri alanı detaylıca görüşülecek. Akademik ve bilimsel çalışmalar, özel sektör marifetiyle yürütülen faaliyetler ve sektörün geleceğine yönelik öneriler ele alınacaktır. Kongrenin düzenlenmesinde emeği bulunan herkesi tebrik ediyor, organizasyona katılmak için üniversitemize gelen tüm konuklarımıza da teşekkür ediyorum. Programın hayırlı sonuçlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE-BÜYÜKŞEHİR İŞBİRLİĞİ ARTARAK DEVAM EDECEK

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Gökhan Dinçer ise Bursa Uludağ Üniversitesi ile özel bir işbirliği ortamı oluşturduklarını söyledi. Üniversitedeki yatırım ve organizasyonlara ellerinden gelen tüm desteği vermeye çalıştıklarını vurgulayan Gökhan Dinçer; “Fırsat buldukça üniversitemizdeki organizasyonlara katılıyoruz. Burada görev yapan hocalarımızdan son derece kıymetli bilgiler alma şansı buluyoruz. Üniversitemiz bizim için her zaman kıymetli. Bu organizasyona da Tarım A.Ş. ve belediyemiz özelinde destek verdik. Kongrenin hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, Kongre Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk ve TAGEM yetkililerinin de katılımcıları selamladığı organizasyonda sponsor kurumlara teşekkür belgeleri takdim edildi.

3 gün boyunca çok sayıda oturumun yapılacağı kongre, 29 Eylül’deki teknik gezi ile sona erecek.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [26-Eyl-2023]

Haber Görüntüleme : 1.241 - 37