BUÜ’lü akademisyenden Din Bilimlerine metodolojik katkı

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Aytekin Özel, Araştırma Üniversiteleri Destek Programı (ADEP) kapsamında hazırladığı proje çalışmasıyla “Din Bilimlerindeki Usûl Çalışmaları”na destek verecek.

BUÜ İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Mantık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Özel’in ADEP kapsamında hazırladığı ve 3 yıl sürecek olan projesi, Din Bilimlerinde kullanılan Usül (metodoloji) alanına yeni bir açılım sağlamayı hedefliyor. “Modern Formel Mantık Bakımından Aristoteles’in Kıyas Teorisi ve Din Bilimlerinde Kullanılmasının İmkânı” başlıklı proje; ilk olarak, tarihi süreç içerisinde pek çok bilimde bir araç olarak kullanılan Aristoteles’in kıyas teorisinin modern zamanlardaki yorumlarına, ikinci olarak ise söz konusu teorinin yeni yorumlarını, özelde İslam İlimleri genelde de Din Bilimleri metodolojisinde nasıl kullanılabileceğinin imkanını araştırmaya odaklanıyor.

Çalışmanın ilk yılını geride bıraktıklarını açıklayan Prof. Dr. Aytekin Özel, önemli metinleri kritik eden proje ekibinde yer alan araştırmacı ve bursiyerlerden de 2 yüksek lisans tezini 2023 yılı içerisinde projenin birer çıktısı olarak tamamlamayı hedeflediklerini söyledi. "Çağdaş dönem Aristoteles yorumları kısmı için yurtdışı (İngiltere) ayağı da bulunan projeye müzakere yoluyla akademik destek alındığının altını çizen Özel, BUÜ dışında 3 üniversiteden (Ondokuz Mayıs, Uşak, Selçuk) araştırmacının da ekipte görev aldığını aktardı.

USÛL ALANINA KATKI SAĞLAYACAK YENİ PERSPEKTİFLER TESPİT EDİLDİ

Projenin detayları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aytekin Özel; “Biz öncelikle modern dönemde Aristoteles’in kıyas sistemine yönelik ortaya çıkan metinleri kritik ederek nitel araştırma yöntemlerini, metinsel karşılaştırma tekniklerini, mantık biliminin iç disiplininde kullanılan kendine özgü metotları, çağdaş argümantasyon teknik ve usullerini kullanarak, o metinlerden hangisinin en iyi bir şekilde Aristoteles’i anladığını ve Aristoteles’in kıyas sistemini yeniden yorumlayabildiğini belirlemeye çalışıyoruz. Yeni bir mantıksal yorum geliştirmeye ve daha sonra da bu yorumun dini bilimlerinde kullanılmasının imkanını ortaya koymaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığını da yürüten Prof. Dr. Özel, projenin toplam bütçesinin 399.407,83 TL olduğunu açıkladı.

 

 

Bursa Uludağ Üniversitesinde 8’i Mühendislik Fakültesi, 6’sı İlahiyat Fakültesi,  5’i Ziraat Fakültesi, 4’ü Fen ve Edebiyat Fakültesi ile Tıp Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Orhaneli Meslek Yüksekokulu’nda 1’er olmak üzere toplam 27 ADEP projesi yürütülmektedir.

Bursa Uludağ Üniversitesinde yürüyen ADEP projelerine buradan ulaşabilirsiniz.

 

                                        Haber: Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [20-Eyl-2023]

Haber Görüntüleme : 1.300 - 35