BUÜ’lü akademisyenden yeni oyun ve yeni kitap

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Drama Yazarlığı ve Dramaturji Anasanat Dalı Başkanı Doç. Dr. Mine Artu Mutlugün’ün yazdığı “Mazi Kalbimde Hatadır” adlı tiyatro oyununun prömiyeri Profilo Kültür Merkezi Batı Alternatif sahnede gerçekleştirildi.

“Mazi Kalbimde Hatadır” adlı oyun Tiyatro Yeditepe/Temaşa Gösteri Sanatları, Ali Temiz/Abdullah Kaan Başkıran yapımcılığında Türkiye turnesine devam ediyor.  Doç. Dr. Mine Artu Mutlugün’ün eseri “Komedi Yazmak Ciddi İştir/Komedi Yazmanın Matematiği”” isimli kitap Nobel Kültür Yayınları tarafından yayınlandı. Tiyatro, TV ve Sinema alanında yazılmış komedi oyunları ve film örnekleri üzerinden komedi yazarlığının temel dinamikleri ve formülasyonuna yer veren kitap Türkiye’de bu alanda yayınlanmış önemli kaynaklardan biri olma özelliği taşıyor.

KOMEDİ YAZARLIĞININ İNCELİKLERİNE ODAKLANIYOR

“Komedi Yazmak Ciddi İştir“ kitabı Doç. Dr. Mine Artu Mutlugün’ün Türkiye’de ve yurtdışında sahnelenmeye devam eden “Benimle Delirir Misin? [Oyuncular: Necmi Yapıcı-Nihan Durukan]”, “Etekler ve Pantolonlar” [Oyuncular: Nurseli İdiz, Nergis Kumbasar, Kimya Gökçe Aytaç] ve “Mazi Kalbimde Hatadır” [Oyuncular: Ferdi Akarnur, Nurseli İdiz] adlı özgün komedi tiyatro oyunlarının yazım süreçleri üzerinden örneklerle komedi yazarlığının inceliklerine odaklanıyor.

Matematik ve komedi yazarlığı ilişkisi, beynin işleyişi ve komedi üretme süreçlerini bilimsel bir bakış açısıyla ele alan kitap, bu alanda yapılmış pek çok akademik araştırma ve çalışmaya da yer veriyor. Dünya ve Türkiye tarihine damgasını vurmuş önemli komedi yazarlarının, komedyenlerinin ve komedi oyuncularının hayat hikâyelerine odaklanan kitap, siyaset tarihinde kendisine yer bulmuş isimlerin komediyle olan ilginç bağlantılarına da vurgu yapıyor. Einstein’ın üzerine fikir yürüttüğü komedi ve mizah kavramları, yine Einstein’ın ürettiği mizahi formülasyonlarla daha ilginç hale geliyor.

“MİZAHIN BİR MATEMATİĞİ VAR”

Yeni eseri hakkında açıklamada bulunan Doç. Dr. Mine Artu Mutlugün, komedi dalının karmaşık ve kendine özgü bir mekanizmaya sahip olduğunu vurguladı. “Herkes komik anekdotlar anlatabilir, şaka yapabilir ve çevresindekileri güldürebilir ancak bunu mizah yolu ile yapabilmek ve komedi dediğimiz üst yapıyı kurgulayabilmek farklı özellikleri gerekli kılar” diyen Mutlugün sözlerini şöyle tamamladı;

 “Mizahı, komediyi ve gülmeyi tam anlamıyla tanımlayan şeyi bugün hâlâ aramaya devam ediyoruz. Mizah, felsefenin gülen hâlidir ve tıpkı matematik gibi çeşitli kombinasyonlara dayanır. Matematik bu kombinasyonları sayılarla, mizah ise kelimelerle yapar. Mizah zihinsel bir hesaplamanın yanı sıra göndermelere, paradoksa ve dil bilgisine dayanır. Matematiğin olduğu bir dünya daha az gizemli olsa da kesinlikle daha zarif ve büyüleyicidir. Komedinin olduğu dünya da öyle!”

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-May-2023]

Haber Görüntüleme : 1.747 - 9