Yürürlükte olan BAP destekli proje sayısı son 4 yılda 3 katına çıktı

Geride kalan 4 yıl içerisinde her yıl artan oranlarda proje önerisine destek veren Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü’nün bugün itibariyle sisteminde yürürlükte olan 422 BAP destekli projesi bulunuyor. Sözleşme bekleyenlerin de yürürlüğe girmesiyle birlikte proje sayısının 444’e ulaşması hedefleniyor. Bu rakam, göreve geldikleri tarihte yürürlükte olan proje sayısının tam 3 katına denk geliyor.

TOPLANAN GERİ BİLDİRİMLER MEVZUAT İYİLEŞTİRMESİNE İŞARET ETTİ

BUÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Cansev görev yaptığı 4 yıl içinde BAP Birimi’nde gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı. BAP Komisyonu ile birlikte göreve geldikleri 2019 yılının Mayıs ayından itibaren öncelikle üniversitenin akademik faaliyetlerini iyileştirmek için neler yapabileceklerini düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Cansev; “Ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumlarından birisi olan Bursa Uludağ Üniversitesi’nin araştırma potansiyelinin bulunduğu noktadan daha ileriye taşınabilmesi için kurumun ilgili süreçlerinin bütüncül bir yapıda değerlendirilmesine ve kuruma özgü politika ve uygulamaların geliştirilerek hayata geçirilebilmesine ihtiyaç bulunduğu tespit ettik. Bu çerçevede ilk olarak araştırmacıların görüş ve önerilerine başvurmaya karar verdik. Görevimizin ilk haftası içinde 10 fakülteyi ziyaret ederek araştırmacılarla yüz yüze toplantılar yaptık. Topladığımız yaklaşık 250 geri bildirimi konularına göre kategorize ederek BAP mevzuatı ile ilgili iyileştirme çalışmalarına başladık. Bu çalışmalarımızı ülkemizin önde gelen 20 üniversitesinin mevzuatlarını incelemek suretiyle destekledik. İncelediğimiz mevzuatlardan esinlenerek, sadece BAP yönergesinin yeterli olmayacağını gördük ve Üniversitemiz tarihinde ilk defa BAP Uygulama Esasları Kılavuzu’nu oluşturduk. Çalışmalarımız esnasında, o dönem üniversitemizin kullanmış olduğu BAP otomasyonunun yapmak istediğimiz iyileştirmelere uygun olmadığını fark ederek hem BAP mevzuatının hükümlerini uygulamamızı sağlayacak hem de üniversitemizin tüm akademik faaliyetlerini kayıt altına alıp takip edebilmemize imkan verecek yeni otomasyon yazılımlarını üniversitemize kazandırdık” diye konuştu.

86 KOMİSYON TOPLANTISINDA 2614 GÜNDEM MADDESİ KARARA BAĞLANDI

Alt yapı ve ön hazırlık çalışmalarının tamamlanmasının yaklaşık bir buçuk yıl sürdüğünü aktaran Prof. Dr. Mehmet Cansev; “Takiben 2020 yılının Ekim ayında yeni BAP Yönergemiz Senato tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi. Yeni otomasyonların da faaliyete geçmesiyle birlikte ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde BAP destekli projelerin başvuru, değerlendirme, yürütme ve sonuçlandırma süreçlerini standardize ettik. Göreve başladığımız tarihten itibaren yaklaşık 4 yıl içinde gündemli olarak toplam 86 komisyon toplantısı yaptık ve bu toplantılarda 2614 gündem maddesini karara bağladık. Özellikle yeni mevzuat ve otomasyonlar faaliyete geçtikten sonraki dönemde BAP destekli proje faaliyetlerinin anlamlı olarak arttığını gözlemledik. 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında sırasıyla 59, 98, 180 ve 231 adet proje önerisine destek verdik. Bugün itibariyle sistemimizde yürürlükte olan 422 adet BAP destekli proje bulunmaktadır. Sistemde sözleşme bekleyen projelerin de yürürlüğe girmesi ile yürürlükteki proje sayımız 444’e ulaşacaktır. Bu sayı göreve geldiğimiz tarihte yürürlükte olan proje sayısının yaklaşık 3 katıdır. Bu projeler kapsamında çok sayıda lisansüstü öğrencimiz bursiyer olarak desteklenmiştir. Çalışmalarımızın başlangıcında 6 lisansüstü öğrencimiz bursiyer iken hali hazırda yürürlükte olan projeler kapsamında 73 lisansüstü öğrencimiz bursiyer olarak desteklenmektedir” dedi.

BİLİMSEL ÇIKTILAR ÜNİVERSİTEYE AKADEMİK KATKI SAĞLAYACAK           

BAP Komisyonu olarak bir yanda araştırmacılara kolaylık ve alternatif sunarken diğer yanda kurumun çıkarlarını korumayı temel felsefe olarak belirlediklerinin altını çizen Koordinatör Prof. Dr. Cansev; “Bu çerçevede nicelikten ziyade niteliğe önem vermeyi, araştırmacıları yaygın etkisi yüksek bilimsel üretime özendirmeyi, kurallar çerçevesinde herkese eşit ve adil davranmayı ve daha sağlıklı yönetebilmek için daha nitelikli ölçüm alabilmeyi ön planda tuttuk. Çalışmalarımız sayesinde Üniversitemizde BAP Birimi tarafından desteklenen projeler başvurudan sonuçlandırmaya kadar otomasyonlar üzerinde kaydedilen bir düzen içinde yönetilmeye başlandı. Ayrıca bahsi edilen otomasyonlar ile kurum içi/kurum dışı tüm projeler kayıt altına alınarak Üniversitemizin akademik performansı araştırmacı/anabilim dalı/bölüm/birim/üniversite bazında izlenebilir hale geldi ve gerektiğinde performans artırıcı önlemler almak ve akademik personeli ödüllendirmek için bu kayıtlar kullanıldı. Ayrıca yaklaşık iki yıl önce BAP Birimimizde görev yapmaya başlayan Araştırma Görevlisi personelimiz sayesinde de dış kaynaklı projelerin tüm süreçleri daha nitelikli bir şekilde yürütülmeye başlandı. Gün itibariyle yapılan tüm bu iyileştirmelerin nitelikli yayın, atıf ve patent sayısı dahil olmak üzere Üniversitemizin akademik faaliyetlerine anlamlı ölçüde katkı sağladığını görmekteyiz. Bu bağlamda, yürütülen projeler kapsamında elde edilecek bilimsel çıktıların önümüzdeki yıllarda Üniversitemize daha da anlamlı katkılar sunacağını söylemek yanlış olmayacaktır” açıklamasında bulundu.

EMEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR

Tüm çalışmaların Üniversite Üst Yönetimi, BAP Komisyonu üyeleri ve BAP Birimi personelinin desteği ve katkıları sayesinde gerçekleştiğini belirten Cansev; “Dolayısıyla bana ve komisyonumuza desteğini esirgemeyen ve bizlere özgür bir çalışma ortamı sunan başta Rektör hocamız Sayın Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’a ve değerli Rektör Yardımcılarımıza;  benimle birlikte elini taşın altına koyan ve 4 yıl boyunca özverili bir şekilde görev yapan BAP komisyonu üyesi hocalarıma ve yoğun bir çalışma temposu içinde görevlerini başarıyla yerine getiren BAP Birimi personelimize teşekkürü bir borç bilirim. Zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşmış olsak da bir istişare kültürü içinde ve ortak akıl ile Üst Yönetimimiz ve çalışma arkadaşlarımızla birlikte pek çok konunun üstesinden gelebildiğimizi düşünüyorum. Üniversitemizin ileriki yıllarda aynı ivme ile araştırma faaliyetlerine devam etmesi halinde ülkemiz ve dünya bilimine anlamlı katkılar sunabileceğine inanıyorum. Bizlerin de en ufak bir katkısı olabildiyse ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-Nis-2023]

Haber Görüntüleme : 2.617 - 13