Harvard Üniversitesi’nden Ortak Çalışma Talebi
 Harvard Üniversitesi’nden Ortak Çalışma Talebi

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şehime G. TEMEL, Baltimore’da yapılan American Society of Human Genetics 2015 Kongresi’nde Yakın Doğu Üniversitesi’ni üç ayrı çalışma ile başarıyla temsil etti. Çalışmalar içinden ani ölümlerin nedenlerinin araştırıldığı çalışma, Harvard Üniversitesi’nden ortak çalışma talebi aldı.

Ölümden Yaşama Uzanan Bir Çalışma…

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa,Kıbrıs (Near East University,Nicosia,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Doç. Dr. Şehime G. TEMEL’in sunduğu ve Yakın Doğu Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı ögretim üyesi Doç. Dr. Çetin Lütfı BAYDAR ve Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç Dr. Cenk Conkbayır’ın da ortak araştırmacı olduğu sebebi bilinmeyen ani genç ölümlerinin araştırılmasına ve aynı aileye mensup hayatta olan bireylerin nasıl korunabileceğine yönelik çalışma Baltimor’da gerçekleştirilen kongrede büyük ilgi gördü.

Kongrede Yakın Doğu Üniversitesi’ni üç ayrı çalışma ile temsil eden Doç. Dr. Şehime G. TEMEL bu çalışmaların Acıbadem Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi ile ortak yürütülen çalışmalar olduğunu, yapılan genetik çalışmalarda bulunan varyantların bazılarının yeni ve daha önce hastalıkla ilişkilendirilmemiş varyantlar olduğunu da belirten Doç. Dr. Şehime Temel, bulunan bu varyantların fonksiyon çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

 

Harvard Üniversitesi’nden Yakın Doğu Üniversitesi’ne Ortak Çalışma Talebi

Harvard Üniversitesi’nden Ortak Çalışma Talebi…

Doç. Dr. Şehime Temel kongreye katılan diğer bilim insanları ile paylaştıkları çalışmalarının kongrede çok ilgi gördüğünü ve Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nın kendilerine ortak çalışma talebi ilettiğini belirtti.

Ölüm nedenlerinin araştırıldığı çalışmanın Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyeleri ile birlikte daha büyük bir projeye dönüştürülmesi konusunda mutabakata varıldığını ifade eden Doç. Dr. Temel, detaylı çalışmalara kısa süre içerisinde başlayacaklarını vurguladı. Doç. Dr. Şehime G. Temel, Harvard Üniversitesi’nden gelen ortak çalışma teklifinden memnun olduklarını ve çalışmalarını uluslararası saygın kurumlarla birlikte yürütmeye devam etmekten mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Doç. Dr. Şehime G. Temel: “Meydana Gelen Vefat Vakalarından Yola Çıkarak, Aynı Aileye Mensup Hayatta Olan Bireylerin Korunmasını Sağlamaya Çalışıyoruz”

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şehime G. Temel, çalışmanın ana konusunu Kıbrıs toplumunda çok sık görülen sebebi bilinmeyen ani genç ölümler oluşturduğunu ve söz konusu vefat eden gençlerin otopsilerinden yola çıkılarak aile bireylerinin korunmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Doç. Dr. Temel “Genç ölümlere genellikle uzun QT, kısa QT, Brugada gibi herediter aritmojenik hastalıklar veya kardiyomyopatiler sebep olmaktadır. Bu vakaların otopsileri titizlikle moleküler otopsi dediğimiz uygulama ile Doç. Dr. Çetin Lütfi BAYDAR tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha sonra negatif otopsi bulgusu olan yani ölüme sebep olabilecek herhangi bir bulgusu bulanmayan bu vakalardan otopsi sırasında alınmış kan, doku, ve/veya kemik dokularından DNA izole edilerek Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin oluşturduğu 68 geni içeren bir kardiak panel ile exom sekanslama yapılmıştır. Bunun sonucunda vakalarda hastalık ile daha önceden ilişkilendirilmiş bilinen genler ve/veya daha önce bu hastalıkla ilişkilendirilmemiş aday genler tespit edilmiştir. Vefat eden olgularda bulunan varyantlar daha sonra tüm aile bireylerinde bakılmış ve aynı varyantların bulunduğu aile bireylerinin detaylı kardiyolojik kontrolleri ve testleri Yakın Doğu Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda Doç. Dr. Cenk Conkbayır tarafından yapılmıştır. Bu çalışmanın en önemli sonucu ailede bulunan yaşayan bireylerin korunmasının sağlanması, vefat eden bireyle aynı varyantları taşıyan bireylerin ise çok sıkı sağlık takiplerinin yapılabilmesidir. Bu çalışma koruyucu hekimlik adına çok büyük bir önem taşımaktadır.” dedi Yaptıkları bilimsel çalışmanın uluslararası tıp camiasında yankı bulmasından ve özellikle Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nın ilgisini çekerek bu saygın kurumun kendilerine birlikte çalışma teklifi yapmasının gurur ve mutluluk verici olduğunu belirten Doç. Dr. Temel, Yakın Doğu Üniversitesi’nin araştırmaya verdiği değeri böyle çalışmalarla taçlandırıyor olmaktan da ayrıca mutluluk duyduklarını vurguladı.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [25-Tem-2019]

Haber Görüntüleme : [1.661]