DERS SINAVLARI ve BASARI NOTU
|
Lisansüstü egitimde yapilacak sinavlar ders geçme ve tez sinavlari olmak üzere iki farkli grupta degerlendirilebilir. Ders geçme sinavlari ile ilgili kurallar yönetmelikler ve uygulama esaslarinda açiklanmaktadir.
|
YÖNETMELIKLER VE ILGILI MADDELERI |
LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM ÇERÇEVE YÖNETMELIGI ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI ILGILI MADDELERI |
Programlar, sinavlar ve degerlendirme
-
MADDE 34 – (1) Enstitü anabilim/anasanat dallarindaki lisansüstü ögretim planlari, lisansüstü programdan mezun olunabilmesi için alinmasi gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalismalari ile kredi toplamlaridir. Bu ögretim planlari üniversite senatolari tarafindan kararlastirilan asgari muhtevaya uymak sarti ile ilgili enstitü kurulunda görüsülerek onaylanir.
-
(2) Bir yariyilda hangi lisansüstü derslerin açilacagi ve bu derslerin hangi ögretim üyeleri tarafindan verilecegi, ilgili enstitü anabilim/anasanat dallari baskanlarinin önerileri üzerine enstitü yönetim kurulu tarafindan belirlenir.
-
(3) Lisansüstü programlarin kredi veya Yüksekögretim Kurulu tarafindan ilgili programin yer aldigi diploma düzeyi ve alan için Türkiye Yüksekögretim Yeterlilikler Çerçevesine göre belirlenen kredi araligi ve ögrencilerin çalisma saati göz önünde tutularak yüksekögretim kurumlarinin senatolari tarafindan belirlenen AKTS kredisine göre olusturulmasinda asagidaki hususlar dikkate alinir:
-
a) Bir lisansüstü dersin yariyil kredi degeri, bir yariyil devam eden dersin haftalik teorik ders saatinin tamami ile haftalik uygulama veya laboratuvar saatinin yarisinin toplamidir.
-
b) Ilgili diploma programini bitiren ögrencinin kazanacagi bilgi, beceri ve yetkinliklere o dersin katkisini ifade eden ögrenim kazanimlari ile açikça belirlenmis teorik veya uygulamali ders saatleri ve ögrenciler için öngörülen diger faaliyetler için gerekli çalisma saatleri de göz önünde bulundurularak yüksekögretim kurumlarinin senatolari tarafindan belirlenen ilkeler çerçevesinde AKTS ders kredileri hesaplanir.
-
(4) Lisansüstü programlarla ilgili devam, ders sinavlari, ders notlari, derslerden basarili sayilma kosullari, ders tekrari ve diger esaslar senato tarafindan kabul edilen yönetmelikle belirlenir.
-
(5) Bilimsel arastirma teknikleri ile arastirma ve yayin etigi konularini içeren en az bir dersin lisansüstü egitim sirasinda verilmesi zorunludur.
-
(6) Enstitü kurulu tarafindan onaylanan dersler içinden hangilerinin ögrencilerin ders programlarinda yer alacagina, ögrenci ile birlikte ögrencinin danismani karar verir. Danismanlik görevi tez danismani atanincaya kadar, enstitü anabilim/anasanat dali baskani veya program koordinatörü/baskani tarafindan yapilir.
-
(7) Yüksekögretim kurumlarinca, ögrencinin herhangi bir yariyildan sonra programina devam edebilmesi için gerekli ek basari kosullari belirlenebilir.
-
(8) Yeterlik, seviye tespit veya ders basarilarini ölçen tüm sinavlar, kagit ortaminda ve tüm adaylara es zamanli olarak yapilabilecegi gibi, alan ve zorluk düzeyine göre tasnif edilerek güvenli biçimde saklanan bir soru bankasindan, her bir adaya farkli zamanlarda farkli soru sorulmasina izin verecek sekilde elektronik ortamda da yapilabilir. Sinavlarda sorulacak sorularin hazirlanmasi, soru bankasinin olusturulmasi ve sifrelenmesi, sinav sorularinin kagit ortaminda veya elektronik ortamda saklanmasi ile sinav güvenliginin saglanmasina iliskin ilkeler Yüksekögretim Kurulu tarafindan belirlenir.
|
BUÜ LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI VE UYGULAMA ESASLARI ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI ILGILI MADDELERI |
Sinavlar
-
MADDE 20 – (1) Zorunlu sinavlar, yariyil sonu sinavi ve yariyil sonu sinavindan basarisiz olan ögrenciler için bütünleme sinavi olmak üzere iki türdür. Ancak ilgili ögretim üyesi isterse arasinav yapabilir ya da kisa sinav, proje veya ödev çalismalari yaptirabilir.
-
(2) Bir dersin yariyil sonu sinavi; o dersin tamamlandigi yariyilin sonunda yapilir. Sinav biçimi (yazili, yazili-sözlü veya uygulamali) sorumlu ögretim üyesi tarafindan belirlenir. Yariyil sonu sinavinin etki orani en az %60 olmalidir. Bütünleme ve yariyil sonu sinavlarinin etki orani esit olmalidir.
Basari notu
-
MADDE 21 – (1) Bir dersteki basari durumu ders basari notu ile belirlenir. Ders basari notu ise, yariyil sonu sinavi ile belirlenir. Ögrencinin bir dersten basarili sayilabilmesi için o dersten basari notu olarak yüksek lisansta en az 70 (CC), doktorada ise en az 75 (CB) almasi gerekir. 100 üzerinden alinan puanlarin harf notu ve katsayi karsiliklari asagidaki tabloda belirtilmistir:
Harf Notu (Açiklama) Katsayisi Puan
AA 4,00 90-100
BA 3,50 85-89
BB 3,00 80-84
CB 2,50 75-79
CC 2,00 70-74
FF 0 0-69
G 0
K 0
D 0
-
(2) Birinci fikra çerçevesinde 100 üzerinden alinan puanlarin harf notlari ile degerlendirilmesinde; yüksek lisans ve bilimsel hazirlik programlarinda AA, BA, BB, CB ve CC notlarini; doktora programinda ise AA, BA, BB ve CB notlarini alan ögrenci o dersi basarmis sayilir.
-
(3) Harf notlarina iliskin tanimlar sunlardir:
-
a) FF (Basarisiz) notu; derse devam yükümlülügünü yerine getirip sinava girmeyen veya sinavdan basarisiz olan ögrenciye verilir.
-
b) G (Geçer) notu; kredisiz derslerini, uzmanlik alan dersini, tez danismanligini, tez çalismasini ve dönem projesini basariyla tamamlayan ögrencilere verilir. Ortalamaya dahil edilmez.
-
c) K (Kalir) notu; kredisiz derslerinden, uzmanlik alan dersinden, tez danismanligindan, tez çalismasindan ve dönem projesinden basarisiz olan ögrenciye verilir.
-
ç) (Devamsiz) notu; derse devam yükümlülügünü veya ders uygulamalarina iliskin kosullari yerine getirmeyen ögrenciye verilir. D notu, not ortalamasi hesabina FF olarak dahil edilir.
-
(4) Lisansüstü programlarda; herhangi bir dersin yariyil sonu sinavinda basarisiz olan ögrenci, bütünleme sinavina girer. Bütünleme sinavinin notu, yariyil sonu sinav notu yerine geçer. Devamsizlik nedeniyle yariyil sonu sinavina girmeyen ögrenci, bütünleme sinavina da giremez.
-
(5) Zorunlu ve seçmeli derslerin sinavlarinda basarisiz olan, devamsizliktan kalan veya ilgili dersin ön kosullarini yerine getirmeyen ögrenciler, ilgili ders/dersleri açildigi ilk yariyilda alir. Seçmeli dersten basarisiz olunmasi halinde ögrenci onun yerine yeni bir ders seçebilir.
-
(6) Lisansüstü programlarda yer alan derslerin sinav sonuçlari akademik takvimde belirtilen tarihte ögretim üyesi tarafindan otomasyona islenir. Yariyil sonu ve bütünleme sinavlarinin kâgitlari, soru ve cevaplari, sinav tutanaklari ile birlikte enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginca bes is günü içinde enstitüye gönderilir.
-
(7) Yariyil sonu ve bütünleme sinavlari için ögrenciye mazeret sinavi hakki verilmez.
|
ILGILI FORMLAR |
|
SIKÇA SORULANLAR |
|
YARDIMCI BELGE VE FORMLAR |
|
Not 1. BUÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün süreçlerde yönetmelikler ve uygulama esaslari geçerlidir. Mevzuatlarda yapilan degisikliklerde son hükümler geçerlidir. |
Not 2. BUÜ Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün güncel formlara https://kalite.uludag.edu.tr/kiksis/index.html adresinden ulasabilirsiniz. |