DANISMAN ATANMASI |
YÖNETMELIKLER VE ILGILI MADDELERI |
LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM ÇERÇEVE YÖNETMELIGI ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI ILGILI MADDELERI |
Tez danismani atanmasi
Tezli Yüksek Lisans
- MADDE 8 – (1) Tezli yüksek lisans programinda, enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi her ögrenci için kendi üniversitesinin kadrosunda bulunan bir tez danismanini en geç birinci yariyilin sonuna kadar; ögrencinin danismaniyla beraber belirledigi tez konusunu da en geç ikinci yariyilin sonuna kadar enstitüye önerir. Tez danismani ve tez konusu enstitü yönetim kurulu onayi ile kesinlesir.
- (2) Tez danismani, senatonun belirleyecegi niteliklere sahip ögretim üyeleri arasindan seçilir. Yüksekögretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip ögretim üyesi bulunmamasi halinde üniversite senatosunun belirledigi ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafindan baska bir yüksekögretim kurumundan ögretim üyesi danisman olarak seçilebilir. (Degisik cümle:RG-1/3/2017-29994) Tez çalismasinin niteliginin birden fazla tez danismani gerektirdigi durumlarda atanacak ikinci tez danismani, üniversite kadrosu disindan da en az doktora derecesine sahip kisilerden olabilir.
Tezsiz yüksek lisans programi
- MADDE 13 – (1) Tezsiz yüksek lisans programinda enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi her ögrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danismanlik yapacak bir ögretim üyesi veya ilgili senato tarafindan belirlenen niteliklere sahip doktora derecesine sahip bir ögretim görevlisini en geç birinci yariyilin sonuna kadar belirler.
- Diploma
- MADDE 14 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini basariyla tamamlayan ögrenciye tezsiz yüksek lisans diplomasi verilir.
- (2) Tezsiz yüksek lisans diplomasi üzerinde ögrencinin kayitli oldugu enstitü anabilim/anasanat dalindaki programin Yüksekögretim Kurulu tarafindan onaylanmis adi bulunur.
- (3) Tezsiz yüksek lisans programina devam edenler, basvurduklari yüksekögretim kurumunca tezli yüksek lisans programi için belirlenmis olan asgari sartlari yerine getirmek kaydiyla, tezli yüksek lisans programina geçis yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programinda alinan dersler enstitü yönetim kurulu karariyla tezli yüksek lisans programindaki derslerin yerine sayilabilir.
Doktora
- MADDE 18 – (1) Enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi her ögrenci için kendi üniversite kadrosunda bulunan bir tez danismanini ve danismanla ögrencinin birlikte belirleyecegi tez konusu ile tez basligini ilgili enstitüye önerir. Tez danismani ve tez önerisi enstitü yönetim kurulu karariyla kesinlesir. Tez danismaninin ögrencinin programi içinde ne zaman atanacagi senato tarafindan kabul edilen yönetmelikte belirtilir. Ancak tez danismaninin, en geç ikinci yariyilin sonuna kadar atanmasi zorunludur.
- (2) Tez danismani, senatonun belirleyecegi niteliklere sahip ögretim üyeleri arasindan seçilir. Yüksekögretim kurumunda belirlenen niteliklere sahip ögretim üyesi bulunmamasi halinde üniversite senatosunun belirledigi ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafindan baska bir yüksekögretim kurumundan ögretim üyesi danisman olarak seçilebilir. (Degisik cümleler:RG-1/3/2017-29994) Dis hekimligi, eczacilik, tip ve veteriner fakülteleri anabilim dallari hariç doktora programlarinda ögretim üyelerinin tez yönetebilmesi için, basariyla tamamlanmis en az bir yüksek lisans tezi yönetmis olmasi gerekir. Tez çalismasinin niteliginin birden fazla tez danismani gerektirdigi durumlarda atanacak ikinci tez danismani, üniversite kadrosu disindan da en az doktora derecesine sahip kisilerden olabilir.
|
BUÜ LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI VE UYGULAMA ESASLARI ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI ILGILI MADDELERI |
Danisman atanmasi (Yönetmelik)
Tezli Yüksek Lisans
- MADDE 27 – (1) Her ögrenci için danisman en geç birinci yariyil baslangicindaki ders seçme sürecinde; Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Egitim Bilimleri Enstitüsünde enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Saglik Bilimleri Enstitüsünde ise enstitü anabilim dali kurulu karari olarak enstitüye teklif edilir. Ögrencinin danismani enstitü yönetim kurulunun karari ile kesinlesir.
- (2) Tezli yüksek lisans programinda danisman, Senato tarafindan belirlenen niteliklere sahip ögretim üyeleri arasindan seçilir. Ögretim üyesinin danisman olmak için en az iki yariyil bir lisans programinda ders vermis olmasi gerekir. Ayrica, ögretim üyesinin danisman olarak atanabilmesi için doktorasinin veya doçentliginin ilgili alanda olmasi gerekir. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip ögretim üyesi bulunmamasi halinde Senato tarafindan belirlenen ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafindan baska bir yüksekögretim kurumundan ögretim üyesi, danisman olarak seçilebilir. Tez çalismasinin niteliginin birden fazla danisman gerektirdigi durumlarda atanacak ikinci tez danismani, Üniversite kadrosu disindan da en az doktora derecesine sahip kisilerden olabilir.
- (3) Lisansüstü programlarda görev alabilecek ögretim üyesi sayisi ve mevcut ögretim üyesi basina düsen ögrenci sayisi dikkate alinarak, tezli yüksek lisans ve doktora programlari için ögretim üyesi basina düsen tez danismanligi en fazla on dört, tezsiz yüksek lisans programlari için ise tezli yüksek lisans ve doktora programlari hariç en fazla on alti ögrenci olacak sekilde belirlenir. Ancak, Üniversite ile yapilan protokol dahilinde ve üniversite sanayi isbirligi çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar artirilabilir.
- (4) Danisman atanmasi ve degisikligi hususunda Senato esaslari uygulanir.
Tezsiz Yüksek Lisans
- MADDE 31 – (1) Her ögrenci için danisman en geç birinci yariyil baslangicindaki ders seçme sürecinde; Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Egitim Bilimleri Enstitüsünde enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Saglik Bilimleri Enstitüsünde ise enstitü anabilim dali kurulu karari olarak enstitüye teklif edilir. Ögrencinin danismani enstitü yönetim kurulunun karari ile kesinlesir.
- (2) Tezsiz yüksek lisans programinda danisman, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Egitim Bilimleri Enstitüsünde enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Saglik Bilimleri Enstitüsünde ise enstitü anabilim dali kurulu karari olarak enstitüye teklif edilir. Tezsiz yüksek lisans programinda her ögrenci için ders seçiminde ve dönem projesinin yürütülmesinde danismanlik yapacak bir ögretim üyesi veya Senato tarafindan belirlenen niteliklere sahip doktora derecesine sahip bir ögretim görevlisi birinci yariyilin basinda belirlenir.
- (3) Danisman atanmasi ve degisikligi hususunda Senato esaslari uygulanir.
Doktora
- MADDE 36 – (1) Her ögrenci için danisman en geç birinci yariyil baslangicindaki ders seçme sürecinde; Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Egitim Bilimleri Enstitüsünde enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Saglik Bilimleri Enstitüsünde ise enstitü anabilim dali kurulu karari olarak enstitüye teklif edilir. Ögrencinin danismani enstitü yönetim kurulunun karari ile kesinlesir.
- (2) Doktora programinda danisman, Senato tarafindan belirlenen niteliklere sahip ögretim üyeleri arasindan seçilir. Ögretim üyesinin danisman olmak için en az dört yariyil bir lisans ya da iki yariyil boyunca tezli yüksek lisans programinda ders vermis olmasi gerekir. Ayrica, ögretim üyesinin danisman olarak atanabilmesi için doktorasinin veya doçentliginin ilgili alanda olmasi gerekir. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip ögretim üyesi bulunmamasi halinde Senato tarafindan belirlenen ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafindan baska bir yüksekögretim kurumundan ögretim üyesi danisman olarak seçilebilir. Tez çalismasinin niteliginin birden fazla tez danismani gerektirdigi durumlarda atanacak ikinci tez danismani, Üniversite kadrosu disindan da en az doktora derecesine sahip kisilerden olabilir.
- (3) Tip, veteriner ve dis hekimligi fakülteleri hariç olmak üzere, ögretim üyelerinin doktora programlarinda tez yönetebilmesi için daha önce basariyla tamamlanmis en az bir yüksek lisans tezi yönetmis olmasi gerekir.
- (4) Lisansüstü programlarda görev alabilecek ögretim üyesi sayisi ve mevcut ögretim üyesi basina düsen ögrenci sayisi dikkate alinarak, tezli yüksek lisans ve doktora programlari için ögretim üyesi basina düsen danismanlik sayisinin en fazla on dört, tezsiz yüksek lisans programlari için ise tezli yüksek lisans ve doktora programlari hariç en fazla on alti ögrenci olacak sekilde belirlenir. Ancak, Üniversite ile yapilan protokol dahilinde ve üniversite sanayi is birligi çerçevesinde yürütülen lisansüstü programlar için bu kontenjan %50’ye kadar artirilabilir.
- (5) Danisman atanmasi ve degisikligi ile ilgili diger hususlarda Senato esaslari uygulanir.
Danisman atanmasi ve degisikligi (Uygulama Esaslari)
- MADDE 17 – (1) Ögrencinin veya danismanin gerekçeli yazili talebi üzerine, ders veya tez asamasinda Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Egitim Bilimleri Enstitüsü’nde Enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginin; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Saglik Bilimleri Enstitüsü’nde Enstitü anabilim dali kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulunun karariyla danisman degistirilebilir. Enstitü yönetim kurulunun kabul edecegi zaruri haller disinda danisman degisiklik talepleri egitim ögretim dönemi disinda veya yönetmelikte belirtilen danisman atama sürecinde yapilmalidir. Danisman degisikligi yönetim kurulu karari tarihinden itibaren, danismanin yapmasi gereken degerlendirme ve not girisleri ögrencinin yeni danismani tarafindan yapilir.
- Tez danismaninin farkli enstitünün anabilim dalina geçmesi durumunda mevcut danismanliklarindan tez asamasina geçmemis ögrencilerinin danismanliklari sona erer ve enstitü anabilim dali tarafindan ögrenciye yeni danisman atamasi yapilir, tez asamasina geçmis ögrencilerin danismanliklari ise tez bitimine kadar sürdürülebilir.
- Tez döneminin son yariyilinda danisman degisikligi yapilmaz.
- Kayit hakki kazanan bir ögrenciye danisman olmak isteyen ögretim üyesi bulunmamasi ya da tez danismaninin, danismanliktan ayrilmak istemesi ve anabilim/anasanat dali kurulu tarafindan yeni danisman önerilmemesi durumunda ögrencinin danismanligi enstitü anabilim dali baskanina geçer.
- Farkli bir kuruma geçen ya da emekli olan ögretim üyelerinin danismanliklari sona erer ve ilgili ögrenciye Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Egitim Bilimleri Enstitüsü’nde enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginin; Fen Bilimleri Enstitüsü ve Saglik Bilimleri Enstitüsü’nde ise, enstitü anabilim dali kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulunun karariyla yeni danisman atamasi yapilir.
- Yurtiçi veya yurtdisi görevlendirme nedeniyle 6 (alti) aydan fazla görevlendirilen ögretim üyelerinin danismanliklari sona erer ve enstitü anabilim dali kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulu karari ile yeni danisman atamasi yapilir. Bir ögretim üyesinin yurtdisina 3 (üç) aydan fazla görevlendirilmesi durumunda ise, ilgili enstitü anabilim dali tarafindan görevlendirme süresi ve yeri ilgili enstitüye yazili olarak bildirilir. 6 (alti) aydan fazla süreli saglik raporu ya da benzeri bir nedenle Üniversiteden uzak kalacak ögretim üyelerinin danismanliklari sona erer ve enstitü anabilim dali kurulunun teklifi ve enstitü yönetim kurulu karari ile yeni danisman atamasi yapilir.
|
ILGILI FORMLAR |
|
SIKÇA SORULANLAR |
|
YARDIMCI BELGE VE FORMLAR |
|
Not 1. BUÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün süreçlerde yönetmelikler ve uygulama esaslari geçerlidir. Mevzuatlarda yapilan degisikliklerde son hükümler geçerlidir. |
Not 2. BUÜ Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün güncel formlara https://kalite.uludag.edu.tr/kiksis/index.html adresinden ulasabilirsiniz. |