ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI |
Bursa Uludag Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüne asagidaki statülerde ögrencilik için basvurusu ve kabulü yapilabilmektedir:
- Tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarina ögrenci kabulu
- Doktora programlarina ögrenci kabulu
- Özel ögrenci kabulü
- Yatay geçisle ögrenci kabulü
- Lisansüstü programlar arasi geçis ile ögrenci kabulü
- Yabanci uyruklu ögrenci kabulü
- Dereceye giren ögrenci kabulü
- Is deneyimli ögrenci kabulü
FBE ögrencilik basvuru süreci ile ilgili genel kurallar ve asagida yer almaktadir.
- FBE'nde ögrenci olmak için yapilacak basvurular “Online” olarak alinmaktadir. Posta ile basvuru kabul edilmemektedir. Online basvuru sirasinda doldurulan bilgiler adayin beyani olarak kabul edilmektedir.
- Anabilimdallari tarafindan istenen özel kosullar ile yönetmeliklerce belirlenen kurallara uygun olmayan basvurular red edilmektedir.
- Adaylar, mülakat listelerini ve sinav sonuçlarini online sistem üzerinden takip edebilirler.
- Adaylarin transkriptlerinde hem 4’lük not sistemi puanlari hem de üniversitelerin 100’lük sistemdeki puanlari olmasi halinde 4’lük sistemdeki puanlarini online basvuru sistemine girmeleri gerekmektedir.
- Ikinci ögretim programlarinda en az 10 müracaat olmasi halinde sinav yapilmakta olup, kazanan ögrenciler arasindan en az 10 ögrencinin kesin kayit yaptirmasi durumunda program açilabilmektedir. Programin açilmasi durumunda seçmeli dersler en az 3 ögrenci tarafindan seçilmesi durumunda açilabilmektedir.
- Müracaat eden adaylardan ilan edilen kontenjan sayisinin iki kati kadar aday mülakata çagrilmaktadir.
- Adaylar ayni anda ancak bir tezli bir de tezsiz yüksek lisans programina müracaat edebilmektedirler. Ayni anda iki tezli veya iki tezsiz programa basvuru yapilamaz.
- Evraklarinda tahrifat ve/veya sahtecilik oldugu görülenlerin basvurulari, kayitlari ve/veya ögrencilikleri iptal edilir.
BUÜ Senato Kararlari ve BUÜ Lisansüstü Egitim Ögretim Yönetmeligi ile Uygulama Esaslarina uygun olarak her program için her basvuru döneminde özel sartlar ilan edilebilmektedir.
|
YÖNETMELIKLER VE ILGILI MADDELERI |
Bilim, sanat ve mülakat sinavi jürilerinin belirlenmesi (Uygulama Esaslari) |
MADDE 15 – (1) Sinav jürisi Enstitü anabilim/anasanat dali baskanligi tarafindan teklif edilen ve enstitü yönetim kurulu karariyla onaylanan en az 3 (üç) asil ve 2 (iki) yedek ögretim üyesinden olusur. Ayni anabilim/anasanat dalinda yürütülen farkli lisansüstü programlar için farkli jüriler kurulabilir.
|
LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM ÇERÇEVE YÖNETMELIGI ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI ILGILI MADDELERI |
Basvuru ve kabul
MADDE 5 – (1) (Degisik:RG-14/4/2020-31099) Yüksek lisans programina basvurabilmek için adaylarin, lisans diplomasina ve basvurdugu programin puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafindan belirlenecek ALES puanina sahip olmalari gerekir. Ancak,
- a) Konservatuvar programlari ile güzel sanatlar fakültelerinin sadece özel yetenek sinavi ile ögrenci kabul eden programlarinin enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarina ögrenci kabulünde,
- b) Doktora/sanatta yeterlik/tipta uzmanlik/dis hekimliginde uzmanlik/veteriner hekimliginde uzmanlik/eczacilikta uzmanlik mezunlarinin yüksek lisans programlarina basvurularinda,
- ALES sarti aranmaz.
- (2) Tezsiz yüksek lisans programlarina ögrenci kabulünde, yüksekögretim kurumlari ALES puani aramayabilir, ALES puani istenildigi takdirde taban puan senatolar tarafindan belirlenir.
- (3) Mezun durumda olan/olabilecek adaylarin basvurusuna iliskin esaslar, ALES puaninin %50'den az olmamak kosuluyla ne kadar agirlikla degerlendirmeye alinacagi ve lisansüstü egitim-ögretime ögrenci kabulüne dair diger hususlar senato tarafindan belirlenir.
- (4) Yüksekögretim kurumlari yüksek lisans programlarina yalniz ALES puani ile de ögrenci kabul edebilecegi gibi ALES puanina ek olarak lisans not ortalamasi, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da degerlendirmeye alabilir.
- (5) (Ek:RG-14/4/2020-31099) Birinci fikranin (b) bendi kapsamindaki adaylarin degerlendirme islemleri için;
- a) Üniversite senatolari tarafindan mezun oldugu lisansüstü programa giristeki puan türü veya uzmanlik alani dikkate alinmaksizin, 55’ten düsük 75’ten fazla olmamak üzere bir puan belirlenir ve ilgili programin sartlarinda ilan edilir.
- b) Bu adaylar daha önceden aldigi puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlik alanindan, farkli bir alanda basvuru yapabilir.
- c) Ilan edilen puan, puan türüne bakilmaksizin ALES puani olarak hesaplamalara dahil edilir.
|
BUÜ LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI VE UYGULAMA ESASLARI ÖGRENCILIK BASVURU SÜRECI ILGILI MADDELERI |
LISANSÜSTÜ BASVURULARIN DEGERLENDIRILMESI |
- MADDE 14 – (1) Anabilim/anasanat dali tarafindan yapilacak giris sinavlarina çagrilacak adaylarin belirlenmesi için tüm adaylar ön degerlendirmeye tabi tutulur. Bu ön degerlendirme ALES puani ve mezuniyet not ortalamasi (ALES %50/ GANO %50) dikkate alinarak yapilir. Konservatuvar ve güzel sanat dallarinda lisansüstü programlari hariç diger programlara yapilan basvurularin ön degerlendirilmesinde sinava alinacak olan adaylarin sayisi, anabilim/anasanat dali tarafindan önerilen kontenjan 15 (on bes) ve daha az olan programlarda 30 (otuz), 15 (on bes)’in üzerindeki programlarda ise kontenjan sayisinin 2 (iki) kati olacak sekilde belirlenir. Anabilim/anasanat dalinin teklifi ve enstitü yönetim kurulunun onaniyla, sinava çagrilacak ögrenci sayisi kontenjanin 4 (dört) katina kadar çikarilabilir. Siralamaya göre son sirada ayni puana sahip birden fazla adayin olmasi halinde bu adaylarin tamami giris sinavina çagrilir.
- Enstitü anabilim/anasanat kurulu karari ile tezli yüksek lisans programlarina yalniz ALES puani ile ögrenci kabul edebilecegi gibi, ALES puanina ek olarak lisans not ortalamasi, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucuna göre de ögrenci alinabilir. Yazili bilimsel degerlendirme ve mülakat sinavlari, enstitü anabilim/anasanat dallarinin sinav jürileri tarafindan yapilir ve yapilan sinavlar tutanak altina alinarak ilgili enstitüye iletilir.
- Basvurularin degerlendirilmesinde asagidaki sartlar aranir:
- Tezsiz yüksek lisans programlarina ögrenci kabulünde, mezuniyet not ortalamasinin %50’si, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %50’si dikkate alinir. Hesaplanan puana göre en az 65 (altmis bes) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
- Tezli yüksek lisans programina yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sonucuna göre ögrenci kabulünde, ALES puaninin %50’si, lisans not ortalamasinin %20’si, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %30’u dikkate alinir. Isteyen anabilim/anasanat dali %30’un belirli bir oranini yabanci dil puani olarak belirleyebilir. Hesaplanan puana göre en az 65 (altmis bes) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
- Doktora programina ögrenci kabulünde ALES puaninin % 50’si, yüksek lisans veya lisans derecesiyle doktora/sanatta yeterlik programina basvurularda lisans not ortalamasinin %20’si, yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %30’u dikkate alinir. Hesaplanan puana göre en az 70 (yetmis) puan alanlar arasindan siralama yapilir.
- Güzel Sanatlar Fakültesi ile Konservatuvara bagli anasanat dallarinin özel yetenek sinavi ile ögrenci kabul eden yüksek lisans ve sanatta yeterlik programlarina ögrenci kabulünde; mezuniyet not ortalamasinin %25’i ve sanatsal performans/portfolyö incelemesinden en az yetmis (70) puan almak kosuluyla %50’si, mülakatin %25’i alinir. Hesaplanan puana göre yüksek lisansta en az toplam altmis bes (65) puan, sanatta yeterlik programinda en az toplam yetmis (70) alanlar arasindan siralama yapilir.
- Yabanci uyruklu ögrencilerin yüksek lisans ve doktora programina kabulünde, mezuniyet not ortalamasinin %50’si ve yazili olarak yapilacak bilimsel degerlendirme ve/veya mülakat sinavina iliskin sonucun %50’si dikkate alinir. Anasanat dallarindaki özel yetenek sinavi ile ögrenci kabul eden programlara ögrenci kabulünde ise mezuniyet not ortalamasinin %25’i ve sanatsal performans/portfolyö incelemesinden en az yetmis (70) puan almak kosuluyla %50’si ve mülakatin %25’i dikkate alinir. Ön degerlendirmeyi geçen adaylar yüksek lisans için en az 65 puan, doktora/sanatta yeterlik için de en az yetmis (70) puandan itibaren siralanirlar.
- Basvurularin degerlendirilmesi sonucu basarili olan adaylarin sayisi ilan edilen kontenjandan fazla ise en yüksek basari notu alan adaydan baslayarak siralama yapilir. Esit puan durumunda adaylar arasinda önceligin belirlenmesinde; sirasiyla, ALES veya esdegeri sinav notu veya lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasi veya yabanci dil sinav puanina göre siralama yapilir.
|
Sonuçlarin ilani ve kayit
- MADDE 16 – (1) Basarili olan asil adaylar ve varsa yedekleri enstitü yönetim kurulu karari ile enstitü müdürlügünce ilan edilir
- (2) Sonuçlarin ilanindan sonra sonuçlara yönelik maddi hatalari içeren itirazlarin ilani takip eden 3 (üç) is günü içinde yapilmasi gerekir. Itiraz süresi sonunda sonuçlar enstitü yönetim kurulu karariyla kesinlesir.
- (3) Lisansüstü programlarini kazanan adaylarin, Senato tarafindan belirlenen tarihlerde ilgili belgeler ile birlikte enstitüye basvurarak kesin kayitlarini yaptirmalari gerekir.
- (4) Kayit için istenen belgelerin asli veya enstitü tarafindan onayli örnegi kabul edilir.
- (5) Kayit basvurularinin adaylar tarafindan sahsen yapilmasi gerekir.
- (6) Kayit basvurusunda sahte veya tahrif edilmis belge kullanan veya giris sinavlarinda sahtecilik yaptigi belirlenenlerin, kayit islemleri kayit tarihi itibariyla iptal edilir.
|
ILGILI FORMLAR ve/veya BASVURU SÜREÇLERI |
|
SIKÇA SORULANLAR |
- ALES/GRE/GMAT: Tezli yüksek lisans ve Doktora porogramlari için en az 55 (ALES Sayisal) puani aranmaktadir. Ancak anabilimdallari akademik kurul karari, enstitü genel kurul ve senato onayi ile farkli bir puan belirleyebilirler. Tezsiz yüksek lisans programlari için anabilimdali tarafindan istenmedikçe ALES puani aranmamaktadir. ALES sinavinin geçerlilik süresi sinavin açiklandigi tarihten itibaren 5 yildir. GRE ve GMAT sinavlarinin geçerlilik süresi sinavin yapildigi tarihten itibaren 5 yildir. GRE/GMAT dönüsüm tablosuna buradan ulasabilrisiniz.
SINAV TÜRÜ |
GEÇERLILIK SÜRESI |
EN AZ PUAN* |
ALES/e-ALES |
5 YIL |
55 |
GRE (Eski)** |
5 YIL |
610 |
GRE (Yeni)** |
5 YIL |
149 |
GRE *** |
5 YIL |
139 |
GMAT** |
5 YIL |
450 |
*Sayisal puan (Quantitative reasoning) geçerlidir. **GRE ve/veya GMAT resmi sinav sonuçlarinin dogrudan BUÜ'ne gönderilmesi gerekmektedir (GRE code: 4951).***10.12.2018'den itibaren geçerlidir.
- Not Ortalamasi: Yüksek lisans ve doktora basvurularinda 4'lük sistemde 2,25 (100'lük sistem için 59,16) not ortalamasi aranmaktadir. Ancak anabilimdallari akademik kurul karari, enstitü genel kurul ve senato onayi ile 2,25 puaninin üzerinde de not ortalmasi belirleyebilirler.
- Mezuniyet: Programlara basvuru için ilgili Anabilim Dallarinca belirtilen lisans/yüksek lisans programlarindan mezun olmus olmak gerekmektedir.
- Degerlendirme Agirliklari: ALES Puani:%50, Mezuniyet Ortalamasi: %20, Mülakat Puani: %30 puanlari göz önünde bulundurularak Genel Basari Notu hesaplanmaktadir. Genel Basari Notunun en az 65 puan olmasi gerekir.
- Yabanci Dil: Tezli ve tezsiz yüksek lisans basvurulari için birçok anabilimdali için yabanci dil puani aranmamaktadir. Ancak anabilimdallari akademik kurul karari, enstitü genel kurul ve senato onayi ile yüksek lisans için yabanci dil sarti belirleyebilirler. Doktora basvurulari için alt sinir çerçeve yönetmelik ile 55 puan (Yüksekögretim Kurulu tarafindan kabul edilen merkezî yabanci dil sinavlari ile esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavlarindan doktora programlari için en az 55 puan veya ÖSYM tarafindan esdegerligi kabul edilen uluslararasi yabanci dil sinavlarindan bu puan muadili bir puan almak) olarak belirlenmistir. Doktora programlari için anabilimdallari akademik kurul karari, enstitü genel kurul ve senato onayi ile 55 üzerinde de yabanci dil sarti belirleyebilirler. ÖSYM tarafindan YDS' ye esdeger kabul edilen diger yabanci dil sinavlarinda (5 yili asmamak kaydiyla) sinavi hazirlayan kurumun belirledi gi geçerlilik sü releri baz al inir. IELTS, TOEFL-PBT ve TOEFL-CBT sinavlarinin esdegerligi, YÖK tarafindan taninmamakta olup; lisansüstü programlara kayitlarda geçerli olmayacaklardir.
YÖK VE ÖSYM TARAFINDAN TANINAN YABANCI DIL SINAV TÜRLERI VE GEÇERLILIK SÜRELERI
*Doktora sinavi için geçerli degildir.**Doktora için istenen minimum puandir. Her ilanda programa göre degisiklik gösterebilir.
- Ögrenim Ücretleri: Yabanci uyruklu adaylar ve ikinci ögretim programlarimiz için ögrenim ücretleri asagidaki gibidir:
- 2021-2022 Akademik Dönemi için güncelleme yapildiginda ilan edilecektir.
- Bilimsel Hazirlik: Bir Anabilim Dalina farkli bir programdan basvuran yada disiplinlerarasi programlara kayit hakki kazanan adaylara ilgili Anabilim Dali tarafindan Bilimsel Hazirlik Programi uygulanabilir.
|
YARDIMCI BELGE VE FORMLAR |
Anabilim Dallari için Kontenjan Talep Formlari
|
Not 1. BUÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün süreçlerde yönetmelikler ve uygulama esaslari geçerlidir. Mevzuatlarda yapilan degisikliklerde son hükümler geçerlidir. |
Not 2. BUÜ Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün güncel formlara https://kalite.uludag.edu.tr/kiksis/index.html adresinden ulasabilirsiniz. |