MÜDEK

BUÜ Çevre Mühendisligi Bölümü’nde MÜDEK Süreci

Çevre Mühendisligi Bölümü, 21. yüzyilin ekonomik, sosyal, kültürel, bilimsel ve teknolojik ihtiyaçlarina yanit verebilecek mühendisler yetistirmek amaciyla egitimini kalite güvencesi ve uluslararasilasma kavramlari üzerine oturtmus durumdadir. Bölüm verdigi mühendislik egitiminin bagimsiz bir dis kurulus tarafindan akredite edilmesini ve uluslararasi ölçekte taninmasini önemsemektedir. Bu nedenle 2012 yilindan beri Türkiye’nin yüksekögretimde ilk ulusal akreditasyon kurulusu olan ve YÖK tarafindan resmen taninan, ayni zamanda Avrupa Mühendislik Egitimi Akreditasyon Agi’nin (European Network for Accreditation of Engineering Education - ENAEE) ülkemizdeki temsilcisi olan Mühendislik Egitim Programlari Degerlendirme ve Akreditasyon Dernegi (MÜDEK) tarafindan denetlenmekte ve akredite edilmektedir. Bugüne kadar 6 kez denetim geçirmis olan Çevre Mühendisligi Bölümü, 30 Eylül 2027 tarihine kadar akredite edilmis durumdadir. Çevre Mühendisligi Bölümünün lisans programina uluslararasi taninirligi gösteren ve Avrupa akreditasyon sisteminin bir göstergesi olan EUR-ACE etiketi verilmistir.

                                                                                                                            

Akreditasyon sartlarinin sürmesini öncelikleri arasina alan Çevre Mühendisligi Bölümü, degisen dünyanin gereksinimlerine uygun özellikte mezunlar yetismesine olanak saglayacak kalite hedefleri belirlemektedir. Bölüm, güncel ve gelismekte olan teknolojileri kavrayan, daha iyi egitilmis ve daha nitelikli mühendisler yetistirerek toplumun refahini ileri götürmek genel amaciyla sürekli gelisim ilkelerini benimsemektedir. Egitsel hedeflerini, paydaslarindan (sanayi temsilcileri, mezunlar, ögrenciler, akademik personel vb.) aldigi görüsler dogrultusunda belirlemekte, bu hedefler dogrultusunda ders programi olusturmakta, uygulama sonuçlarini ölçmekte, belgelemekte, degerlendirmekte ve degerlendirme sonuçlarini programini iyilestirmek için kullanmaktadir.

Bölüm, akredite bir bölümden mezun olma avantajini mezunlarina sunmakta, mezunlarinin ünvanlarinin birçok ülkede geçerli olmasini saglamaktadir. Bölümün akreditasyon süreci, mezunlarina uluslararasi lisansüstü programlara kabul edilirken önemli bir referans saglamaktadir. Çevre Mühendisligi Bölümü MÜDEK akreditasyonu, mezunlarinin, temel mühendislik alt yapisi için ulusal ve uluslararasi yeterliliklerin yani sira, takim çalismasi, tasarim, iletisim, proje yönetimi vb. becerilere sahip olmalari konusunda güvence vermektedir.

 

Egitim Amaçlari:

EA1. Program mezunlari çevre mühendisligi ile ilgili tesis planlamasi, projelendirilmesi, insasi ve isletimi alanlarinin yani sira çevre yönetimi, arastirma ve gelistirme faaliyetleri ve çevre ölçüm hizmetleri gibi alanlarda çalismak üzere is bulabilirler.

EA2. Program mezunlari ilgili lisansüstü egitim programlarina katilabilirler, akademik ve mesleki kariyer yapabilirler.

EA3. Program mezunlari çevre mühendisligi konularinda, yöneticilik yapabilir, girisimci olabilir, istihdam saglayacak firma kurabilirler.

 

Program Çiktilari:

i. Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamali bilgileri, karmasik mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.

ii. Karmasik mühendislik problemlerini saptama, tanimlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.

iii. Karmasik bir sistemi, süreci, cihazi veya ürünü gerçekçi kisitlar ve kosullar altinda, belirli gereksinimleri karsilayacak sekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarim yöntemlerini uygulama becerisi.

iv. Mühendislik uygulamalarinda karsilasilan karmasik problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçlari gelistirme, seçme ve kullanma becerisi; bilisim teknolojilerini etkin bir sekilde kullanma becerisi.

v. Karmasik mühendislik problemlerinin veya disipline özgü arastirma konularinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçlari analiz etme ve yorumlama becerisi.

vi. Disiplin içi ve çok disiplinli takimlarda etkin biçimde çalisabilme becerisi; bireysel çalisma becerisi.

vii. Türkçe sözlü ve yazili etkin iletisim kurma becerisi; en az bir yabanci dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazili raporlari anlama, tasarim ve üretim raporlari hazirlayabilme, etkin sunum yapabilme, açik ve anlasilir talimat verme ve alma becerisi.

viii. Yasam boyu ögrenmenin gerekliligi bilinci; bilgiye erisebilme, bilim ve teknolojideki gelismeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.

ix. Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarinda kullanilan standartlar hakkinda bilgi.

x. Proje yönetimi, risk yönetimi ve degisiklik yönetimi gibi, is hayatindaki uygulamalar hakkinda bilgi; girisimcilik, yenilikçilik hakkinda farkindalik; sürdürülebilir kalkinma hakkinda bilgi.

xi. Mühendislik uygulamalarinin evrensel ve toplumsal boyutlarda saglik, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çagin mühendislik alanina yansiyan sorunlari hakkinda bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçlari konusunda farkindalik.

 

 

http://www.mudek.org.tr/tr/ana/ilk.shtm

 

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 6577
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:35:13
Güncelleme Tarihi: 7.08.2024 10:35:37

Paylaş