İşgalden Kurtuluşa Milli Mücadele Döneminde Bursa (100. Yıl)
 İşgalden Kurtuluşa Milli Mücadele Döneminde Bursa (100. Yıl)

                                                                    

 

 

 

Kıymetli Araştırmacılar,

Bursa’nın işgalden kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 16-17 Eylül 2022 tarihlerinde “İşgalden Kurtuluşa Milli Mücadele Döneminde Bursa (100. Yıl)” başlıklı bir sempozyum düzenlenecektir. Mondros Ateşkesi sonrası Bursa’nın işgali ve kurtuluşu sürecinde yaşanan askeri, idari, ekonomik ve toplumsal gelişmelerin, tüm boyutları ile davetli konuşmacılar tarafından değerlendirileceği sempozyumun hazırlıklarının başlatıldığını bildirmekten mutluluk duyarız.

I. Dünya Savaşı sonrası imzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlı Devleti’nin toprakları kademeli olarak İtilaf Devletleri’nin kontrolüne geçmiş ve Anadolu’nun dört bir yanında işgaller başlamıştır. Bu bağlamda Bursa ve çevresi de işgal edilen bölgeler arasındadır. İtilaf Devletlerinin güdümünde hareket eden Yunan Ordusu’nun İzmir’den başlattığı işgal harekâtı kapsamında, 2 Temmuz 1920’de Mustafakemalpaşa ve Karacabey, 6 Temmuz’da Gemlik, 8 Temmuz 1920’de ise Bursa, İngilizlerin denetimi altında, Yunan askerleri tarafından işgal edilmiştir. 11 Temmuz 1922’ye kadar işgal altında kalan Bursa, bu süreçte özellikle Yunan ve Ermeni mezalimi nedeniyle oldukça sıkıntılı günler geçirmiştir. Bursa’nın işgali Ankara’da büyük bir yankı uyandırmış ve TBMM kürsüsüne bu kara günü temsilen, bir puşide-i siyah (siyah örtü) örtülmüştür. Bu örtü, kurtuluş ümidini yaşatan,  Türk milletinin azmini ve iradesini diri tutan önemli bir sembol haline gelmiştir. Türk Ordusu, başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın öncülüğünde Büyük Taarruz harekâtı ile işgalden ‘2 yıl, 2 ay, 2 gün’ sonra 11 Eylül 1922’de Yunan askerini Bursa’dan çıkarmış ve böylelikle, Bursa’nın işgali ile Meclis kürsüsü üzerine konulan siyah örtü de kaldırılmıştır.

Amacımız “İşgalden Kurtuluşa Milli Mücadele Döneminde Bursa (100. Yıl)” sempozyumuna değerli araştırmaları ile katkı sağlayacak akademisyen ve araştırmacılarla, Bursa’nın işgalden kurtuluşunun 100. yılında bu süreci,  bilimsel bir yaklaşımla yeniden değerlendirmek ve yeni bilgi, belge ve görselleri, yorum ve değerlendirmeleri kamuoyu ve bilim dünyası ile paylaşarak tarihin belleğine kayıt düşmektir

Sempozyum ile ilgili daha detaylı bilgiye ve duyurulara https://uludag.edu.tr/bursa100sempozyum  web sayfasından ulaşılabilirsiniz.

Sempozyuma katılmanızı temenni eder,  saygılar sunarız. 

                                                                                   DÜZENLEME KURULU ADINA

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [12-Eki-2022]

Haber Görüntüleme : [7.914]