Gebelik Süreci ve Bakımı

Gebelik süresi anne adayları için çok önemli bir süreçtir. Bebeklerini sabırsızlıkla beklerken aynı zamanda da gebelik süreçlerinde kendilerine dikkat etmeye fazlasıyla özen göstermektedirler. Hamilelikleri boyunca anne adaylarına doktorlar tarafından takip aşamaları belirlenmektedir. Bu takip süreci sırasında gebeliğin yaşı, anne ve fetüsün sağlık durumu, gebelikte görülen sorunların engellenmesi ve anne babanın bilgilendirilmesi amaçlanmaktadır. Bir anne adayı hamilelik döneminde mutlaka bir sağlık kuruluşu tarafından izlenmelidir ve bu sayede olası komplikasyonların önüne geçilmesi kolaylaşmaktadır.


Gebelik süresince rutin kontrolleriniz yapılır, gebelik süresinde sorun yaşamamanız için gerekli bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapılır. Kan uyuşmazlığı gibi durumlarda gerekli tedbirler alınır.

Gebelik takibinde doktorunuz size almanız gereken ilaçları reçete edecektir. Bunlar arasında en önemlisi folik asittir. Folik asit, hamilelik öncesinden başlayarak gebeliğin ilk 12 haftasında bebeğin nöral tüp gelişimini desteklemek için önerilir. Nöral tüp denilen kavram bebeğin beyinsel ve bedensel gelişimi için oldukça önemlidir.

Demir alımı da oldukça önemlidir. Bebeğin beyinsel gelişiminde önemli elemanlardan birisi olan demir anneden çekilerek bebeğe aktarılır. Bu nedenle anne demir depolarını sürekli dolu tutmak durumundadır.

Kalsiyum, bebeğin kemik ve diş gelişimi için önemlidir. Hamilelik sırasında kalsiyum ihtiyacı artar, bu nedenle doktorunuz gerektiğinde kalsiyum takviyelerini önerebilir. Tüm bunlara ek olarak D vitamini, Omega-3 de alınabilir.

Aile Hekimine başvuran ve gerekli bilgiyi alan gebelerin Kadın Doğum uzmanı takibine de gitmeleri gerekmektedir. Ultrason bebeğin ayrıntılı takibi kadın doğum uzmanı tarafından yapılmakta, gebeliğe spesifik özel testler Kadın Doğum uzmanı tarafından istenebilmektedir.

        



Bilgi

Okunma Sayısı: 63
Eklenme Tarihi: 27.04.2024 17:28:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:28:33

Paylaş