Genel Bebek Bakımı

1. Banyo ve Göbek Bakımı; Bebeğin banyo yaptığı suyun ısısı parmak ucu ile ölçülür. Banyo suyun sıcaklığının 37- 38°c arasında olması uygundur. Bebek banyo yaptırılırken önce başı sonra vücudu yıkanır. Bebek yaz aylarında her gün, kış aylarında haftada 2-3 kez yıkanabilir. Göbek bağı normalde 7 - 14 günde düşer. Bu süre içerisinde bebek göbek ıslatılmadan yıkanabilir. Göbek düşmemiş ise banyon sonrası öncelikle göbek ve çevresi kurulanmalıdır. Ancak göbek ıslatılmadan banyo yaptırmak güç olabileceğinden en güvenli yol göbek düşene dek bebeğin silinerek temizlenmesidir. Alt bezi göbek bağının üzerine gelecek şekilde bağlanmalı ve kuru tutulmalı aksi gerekmedikçe herhangi başka bir şey sürülmemeli. Göbek çevresinde akıntı, kızarıklık veya koku olması enfeksiyon belirtisidir. Bu durumda doktora başvurulmalıdır.

 

gobek_bakimi

 

2. Bebeğin Giyimi;  Yenidoğan döneminde annesinden bir kat fazla giyinmelidir. Bebeğin hapşırması üşüdüğünü göstermez. Ensesi ve giysilerin altında kalan bölgeler yeterince sıcak ve bebek de huzurlu ise ortam ısısı ve giysileri yeterli demektir. Bebeklere soğuk havada tek kat kalın bir giysi giydirilmesindense birkaç kat hafif giysi giydirilmesi daha koruyucudur. Terleyip isilik olan bebekleri daha az giydirmek gereklidir. Bebekler için kolay giydirip çıkartılabilecek yakası geniş, kolları bol, önden açılan ya da her iki bacağının yanlarından düğmeli ürünler kullanılabilir. Kurdele ya da bağları olan ürünler bebeğin boynuna dolanıp boğulmaya yol açabileceği için sakıncalıdır.

 

3. Alt Bakımı; Bebeğin alt temizliği temiz ılık su ve pamukla yapılmalıdır, kaka yapmışsa sabunlu suyla yapılmalıdır. Kız bebeklerde alt temizliği önden arkaya silme şeklinde yapılmalıdır. Erkek bebeklerde alt temizliği penis ucundan başlanarak geriye doğru yapılmalıdır. Her alt değişiminde pişik önleyici krem ince bir tabaka halinde sürülmelidir. 

 

https://bebekbezi.wordpress.com/wp-content/uploads/2011/07/10uu01.gif
https://bebekbezi.wordpress.com/wp-content/uploads/2011/07/alt_temizligi_2.gif

https://bebekbezi.wordpress.com/wp-content/uploads/2011/07/12eh72.gif

4. Gaz Çıkarma; 

  • Anne dik bir şekilde oturmalı ve bebeğini arkadan bir eliyle destekleyerek çenesini omzuna yerleştirmeli diğer eliyle sırtını sıvazlamalıdır. Bu yaparken aynı zamanda sallanan bir sandalyeye oturup hafifçe sallanması gazı çıkarmasına yardımcı olur. 
  • Anne bebeği kucağında göbeği üzerinde uzandırmalı, bebeğin başı göğüs seviyesinden yukarda olmalıdır. Anne bu pozisyonda bebeğin sırtını sıvazlamalıdır.

 

Bebeklerde gaz çıkarma pozisyonları ve hareketleri nelerdir? Bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri

                

5. Uyku; Bebeklerin yüzükoyun yatması tehlikelidir. Bebek sırt üstü ve ya da yan yatırılmalıdır. Ayrıca:

  • Bebeklerin ilk 6 ay aile ile aynı odada, daha sonra kendi odasında ve kendi yatağında yatmalı, bebekleri uyuturken oda loş bir ışıkla aydınlatılmalı,
  •  Sevilen bir battaniye, örtü ya da yumuşak bir oyuncak gibi geçiş nesneleri kullanılmalı 
  • Bebeği farklı yerlerde uyutmak yerine hep aynı yatakta uyutulmalı (son aklında kalan görüntüler yatağı ve oradaki sürekli duran oyuncak, örtüleri, vb. Gibi yatağa ilişkin görüntüler olmalıdır)
  • Uykusu gelmiş bebek yatağına konulmalı ve ee..ee, piş piş vb. Gibi uyku sesleri çıkararak uykuya geçmesi sağlanmalı 
  •  Uyku pozisyonu bebeğin rahat uykuya dalabildiği ve uyumayı sürdürebildiği biçimde olmalı (sırtüstü yatmalı)

 

6. Kundaklama; Bebeklere kalça çıkığına neden olmamak için kundak yapılmamalı ve vücudu saran sıkı giysiler giydirilmemelidir. Kundaklama yapmak istiyorsanız kalça ve dizlerin bükülmesine izin verecek şekilde örtü gevşek sarılmalı, ayaklar serbest şekilde hareket edebilmelidir (yarım kundaklama).

https://ilkadimlarim.com/_docs/content/files/kundak%20.jpeg

   Bkz. Http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/hip-healthy-swaddling/

 

7. Emzik Kullanımı; Emzik kullanımını enfeksiyon riskini arttırdığı ve emzirme süresinin kısalmasına neden olduğu için ilk aylarda kullanılması uygun değildir. Emzik kullanımı uyku sırasında kullanıldığında ani bebek ölümü sendromu riskini azalttığı ve küçük prematüre bebeklerde emme fonksiyonunun gelişimini desteklediği görülmüştür. Emzik kullanan bebeklerin bir yaşına geldiklerinde emzik bırakmaları sağlanmalıdır.

8. Tarama; Doğumdan sonra ilk 3-5 gün içinde bebeğin topuğundan alınan kan örneği ile tedavi edilmediği takdirde büyüme ve zekâ geriliğine yol açabilecek hastalıkların erken teşhisi sağlanır. Bu testler “Aile Sağlığı Merkezlerinde “ücretsiz yapılmaktadır.

           

9. Vitamin desteği; Kemik sağlığının korunması ve raşitizm önlenmesi için bebeklere ilk haftadan itibaren D vitamini desteği [Bebeklik döneminde günde 400 ünite d vitamini ağızdan verilmelidir. D vitamini preperatları(400u/3damla)]; demir eksikliği anemisinden korunmaları için de, 4.aydan (prematüre bebeklere 2. Aydan ) itibaren demir desteği verilmelidir. 

D vitamini ve demir damlası Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz dağıtılmaktadır.

10. Sağlık kontrolleri; Bebekleri hastalıklarda korumak için düzenli sağlık kontrolüne götürmek ve aşılarını yaptırmak gerekir.

  • 3.-5. günler arası
  • 15.gün ve
  • 42.günde ilk kontroller yapılmalıdır.

Aşılama ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.


11. El Temizliği;

       Anneye bebeğinin sağlığı için el temizliğinin önemi her zaman hatırlatılmalıdır. 

      “Ellerinize Sağlık Kampanyası” broşürünü kullanarak doğru el yıkama anlatılmalıdır.

 


12. Bebekle Sağlıklı İletişim; Annelere bebeğin yenidoğandan okul öncesi döneme kadar gelişim basamakları anlatılarak bebeğin ihtiyacı olan fiziksel ve duygusal bakımlar anlatılır. Çocuklarına gelişim ve bakım vermeleri sırasında karşılaşabilecekleri sorunlar konusunda danışmalık verilir. Bebek, çocuk, ergen izlem protokollerinde yer alan gelişimi izleme ve destekleme rehberinden faydalanılır.



Bilgi

Okunma Sayısı: 283
Eklenme Tarihi: 21.04.2024 03:03:34
Güncelleme Tarihi: 5.05.2024 23:40:15

Paylaş