Kanser Taramaları

MEME KANSERİ

20 yaş üstü kadınlarda meme kanseri farkındalığını artırmak ve meme kanserinin erken tanısı amacıyla kendi kendine meme muayenesi hakkında bilgi verilmekte ve ayda bir kez uygulamasının önerilmektedir.

20-40 yaş arası kadınlarda kendi kendine meme muayenesinin yanı sıra birinci derece akrabalarında meme kanseri öyküsü bulunan kadınlarda yılda bir, bulunmayanlarda ise iki yılda bir hekim tarafından rutin klinik muayenenin yapılmakta, 40-69 yaş arası bütün kadınlarda yılda bir hekim tarafından rutin klinik muayene yapılmakta ve iki yılda bir dijital/konvansiyonel mamografi yapılması gerekmektedir.

 

 

SERVİKS (RAHİM AĞZI) KANSERİ

30-65 yaş arası kadınlarda serviks kanseri ve prekanseröz lezyonları önleme ve erken tanı amaçlı her beş yılda bir Papanicolau testi (PAP Smear testi) veya Human Papilloma Virüs testi (HPV testi) yapılması için yönlendirilmektedir.

 

KOLON KANSERİ

50-70 yaş grubundaki yetişkinlerin tamamında kolorektal kanserin erken tanısı amacıyla yılda bir gaitada gizli kan testi yapılması ve her on yılda bir gaitada gizli kan testinin yanısıra kolonoskopi yapılması için yönlendirilmektedir.

Birinci derece akrabalarında kolorektal kanser veya adenomatöz polip öyküsü olanlarda taramaya 40 yaşında başlamakta, birinci derece akrabalarında erken yaşta kolorektal kanser ortaya çıkanlarda taramaya 40 yaşından bağımsız olarak kanserin çıkış yaşından beş yıl önce başlatılmaktadır.

PROSTAT KANSERİ

Ailesinde prostat kanseri hikayesi olan 40 yaşından büyük erkekler ve aile hikayesi olmayan 50 yaşından büyük erkeklerde erken tanı ve önleme amaçlı hastalar bilgilendirilmekte ve bir üroloji uzmanına yönlendirilmektedir.

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 143
Eklenme Tarihi: 21.04.2024 01:55:00
Güncelleme Tarihi: 29.04.2024 11:37:31

Paylaş