Genel Erişkin Taramaları

40 yaş altı bireylerde ailesinde erken yaşta kalp-damar hastalığı öyküsü varsa, 40 yaş üstü bireylerde ise başvuru sebebinden bağımsız olarak bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesi yapılarak, risk saptanan gruplarda gerekli yaşam tarzı değişiklikleri ve önerilen izlemlerin yapıldıktan sonra ilgili uzmanlık dalına yönlendirmeler yapılmaktadır.

 

18 yaşından büyük yetişkinlerde hipertansiyon tanısının erken tespiti ve kardiyovasküler olayların önlenmesi amaçlı yılda en az bir kez arteriyel tansiyon ölçülmektedir.

 

Hiperlipidemi, kardiyovasküler olay, diabetes mellitus ve komplikasyonlarının gerek erken tanısı gerekse yan etkilerinin önlenmesi amacıyla 18 yaşından büyük olup risk faktörlerinden en az birini taşıyanlarda ve 35 yaşından büyük bütün kişilerde beş yılda bir serum lipit profili taramasının yapılmaktadır.

45 yaşın üzerinde herkes ve ayrıca risk faktörlerini barındıran kişilere diabetes mellitus taraması önerilmektedir ve test normal ise üç yılda bir tekrar edilmektedir.

Tiroid fonksiyon anomalilerinin erken tanısı amacıyla ailesinde tiroid hastalığı öyküsü bulunanlara ilk muayenede olmak üzere ve 35 yaşın üzerindeki tüm erişkinlere beş yılda bir Tiroid Fonksiyon Testleri (TSH) yapılmaktadır.

18-65 yaş grubu yetişkinlerde obezitenin önlenmesi ve metabolik sendromun değerlendirilmesi amacıyla yılda bir kez ağırlık, boy, beden kitle indeksi (BKİ) ve bel çevresi ölçümleri ile birlikte laboratuvar ve gerekirse eşlik eden hastalıklar için ileri tetkik istenmektedir.
Tüberküloz açısından riskli gruba giren kişiler tüberküloz tarama yöntemi yapılmak üzere verem savaşı dispanserlerine veya başka bir sağlık kurumuna yönlendirilmektedir.

 

Bütün yaş gruplarında kemik sağlığının korunması amacıyla sigara kullanımının ve aşırı alkol alımının önlenmesi, diyetle yaşa göre yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamini alınmasının sağlanması, yeterli güneş ışığına maruz kalma hakkında ve günlük fiziksel egzersizler hakkında bilgilendirme yapılmakta, ev, iş ve trafik kazalarından, özellikle 65 yaş ve üzerinde düşme ve çarpmalardan korunma yolları hakkında bilgi verilmektedir.

65 yaş altında olup risk faktörlerini barındıran erişkinlerde en az bir kez biyokimyasal testlerin yapılmasının sağlanmakta, risk faktörlerine ve kemik kırığı varlığına göre fizik tedavi ve rehabilitasyon, endokrinoloji ve/veya ortopedi uzmanlarına yönlendirilmektedir.

18 yaş ve üzeri grupta tütün ürünü kullanımı ve tütün dumanından pasif etkilenim durumu değerlendirilmektedir.

18 yaş ve üzeri bireylerde alkol kullanım durumu sorgulanmakta, özellikle alkol kullanımına bağlı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan sorun yaşadığı düşünülen bireylere; alkol kullanımın zararları ve kullanıma devam etmesi halinde karşılaşabileceği muhtemel sağlık riskleri hakkında bilgi verilmekte ve tedavi olmaları için ilgili merkezlere yönlendirilmektedir.

18-65 yaş aralığındaki yetişkinlerde kişinin şikayeti veya hekimin öngörmesi durumunda depresyon sorgulaması yapılmakta, depresyon açısından riskli saptanan bireyler bir psikiyatri uzmanına yönlendirilmektedir.

18 yaş ve üzeri grupta uyuşturucu madde kullanım durumu sorgulanmakta ve bireylere uyuşturucu madde kullanımının zararları ve karşılaşabilecekleri sağlık riskleri hakkında bilgi verilip tedavi olmaları için motivasyonel görüşme yapılmakta ve ilgili merkezlere yönlendirilmektedir. Uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle tedavi olmuş kişilerle yılda en az 5 (beş) kez motivasyonel görüşme yapılmaktadır.

Özellikle orak hücreli aneminin ve talaseminin sık görüldüğü illerde yaşayanlar başta olmak üzere çocuk sahibi olmak isteyen tüm çiftlere orak hücreli anemi ve talasemi sorgulaması yapılmakta, her ikisi de taşıyıcı olan çiftler yakın takip edilerek gebelik oluşumundan itibaren prenatal tanı için ileri merkezlere sevk edilmektedir.



Bilgi

Okunma Sayısı: 55
Eklenme Tarihi: 21.04.2024 01:45:10
Güncelleme Tarihi: 21.04.2024 01:45:10

Paylaş