SINAVLAR

Sınavlar ve değerlendirmeler

MADDE 29

(1) Yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınav programları akademik takvimde belirlenen tarihler arasında, bölüm veya birim tarafından programlanır ve ilân edilir. Ara sınav tarihleri, bölüm veya birim tarafından programlanır ve sınavların başlangıcından en az iki hafta önce ilan edilir.

(2) Ders planında yer alan ve ilgili yarıyılda/yılda açılan dersler için en az bir ara sınav yapılır. Herhangi bir yarıyılın/yılın ders planında yer alan derslerin sınavları aynı anda olmayacak şekilde programlanır. Aynı günde; 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında okutulan derslerin sınavları hariç, aynı yarıyıla/yıla ait en çok iki dersin sınavı yapılabilir.

(3) Yapılması öngörülen en az bir ara sınava ek olarak; ödev, uygulama ve küçük sınavlar da yapılabilir. Yarıyıl/yıl içi çalışmalar ve tüm sınavlar 100 tam puan üzerinden verilen notlar ile değerlendirilir.

(4) Sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir.

(5) Önlisans veya lisans eğitim-öğretimi tamamen ya da kısmen yabancı bir dilde yürütülen programlarda zorunlu ve seçmeli derslerin sınavları da yabancı dilde yapılır.

(6) 42 nci madde hükmü saklı kalmak kaydıyla, bir dersin, 12 nci maddenin üçüncü fıkrasında yazılı eğitimöğretim etkinliklerinin yarıyıl/yıl sonu ham başarı notuna etkisi, toplamda % 40’ı aşmamak şartıyla ders yürütücüsü öğretim elemanı tarafından belirlenir. Yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavının ham başarı notuna etkisi ise % 60’tır.

(7) Bir dersin yarıyıl/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen veya girdiği halde sınavdan yarıyıl/yıl sonu sınav limiti (YSSL) altında not alan öğrenciler başarısız kabul edilir ve başarı notu olarak doğrudan (FF) notu verilir.

(8) Öğrencinin bir dersin ara ve/veya yıl sonu sınavı da dâhil olmak üzere her türlü ölçme ve değerlendirme etkinliğine katılabilmesi için o derse kayıt yaptırarak, 18 inci maddenin birinci ve üçüncü fıkraları çerçevesinde devam şartını sağlamış ve varsa derse bağlı uygulamaları da başarmış olması gerekir. Devam şartını yerine getirmediği için ölçme ve değerlendirme etkinliğine alınmayacak öğrenciler, ders yürütücüsü öğretim elemanı tarafından etkinliğin yapılacağı tarihten en geç bir gün önce duyurulur. Aynı kod numarası verilen uygulamalarda, öğrencinin başarısı, yarıyıl/yıl içindeki sözlü, yazılı, uygulamalı veya farklı çalışmaların birlikte değerlendirilmesi ile yapılabilir.

(9) Bütünleme sınavına ilişkin esaslar şunlardır: a) Bütünleme sınavlarına, almış oldukları ders veya derslerin yarıyıl/yıl sonu sınavına girme hakkı elde ettiği halde sınava giremeyen veya girdiği halde bu derslerden (FF), (FD) alarak başarısız olan öğrenciler girebilirler. b) Bütünleme sınavına giren öğrencilerin, ilgili derse ait başarı notu belirlenirken, yarıyıl/yıl sonu notu yerine bütünleme sınav notu kullanılır. c) Bütünleme sınav notları, o derse ait yarıyıl/yıl içi not ortalamaları göz önüne alınarak o derse ait yarıyıl/yıl sonu sınav not cetvelindeki harf notu aralıkları dikkate alınarak harf notuna çevrilir. Bu durumda GANO hesabı 33 üncü maddenin ikinci fıkrasına göre hesaplanır. ç) Dönem içi proje, bitirme çalışmaları, staj, öğretmenlik uygulamaları ile yaz öğretiminde alınan derslere bütünleme sınav hakkı verilmez.

(10) Öğretim elemanı ara, yarıyıl/yıl sonu ve bütünleme sınavlarının kâğıtlarını, soru ve cevaplarını, sınav tutanakları ile birlikte yarıyıl/yıl sonunda tutanak karşılığında birim yönetimine teslim eder. Yazılı sınav kâğıtları sınav tarihinden itibaren önlisans programlarında 2, lisans programlarında 4 yıl süre ile saklanır.

(11) Yarıyıl/yıl sonu harf notları sınavların bitimini izleyen en geç 3 gün içinde ilân edilir.

 

Mazeret sınav hakkı

MADDE 30

(1) Ara sınavlara katılamayan öğrencilere ilgili kurul tarafından mazeret sınav hakkı verilebilir.

(2) Öğrencinin, tam teşekküllü bir sağlık kurumu/kuruluşu tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile belgelediği sağlık sorunu veya Türkiye’yi, Üniversiteyi veya kayıtlı olduğu birimi temsil etmek üzere ilgili kurul kararı ile görevlendirilmesi ya da yakalama, gözaltı, tutuklama gibi adlî bir işleme muhatap olması veya ev, iş yahut trafik kazasına uğraması ya da bir yakınının vefatı veya öngörülemeyen ağır sağlık sorunu gibi haklı ve geçerli diğer bir nedenle ara sınava katılamamış olması, mazeret olarak kabul edilebilir.

(3) İkinci fıkrada sayılan nedenlerden dolayı ara sınava giremeyen öğrencilerin mazeretin bitim tarihini izleyen en geç 5 iş günü içinde kayıtlı oldukları birime mazeretini ispata elverişli belgelerle birlikte yazılı olarak başvurması gerekir.

(4) Bu maddeye göre mazeret sınav hakkı tanınan öğrenciler için her yarıyılın/yılın en geç son haftasına kadar mazeret ara sınavları yapılır. İlan edilen mazeret sınavı tarihinde de mazereti olduğunu beyan eden öğrenciye başka bir mazeret sınavı hakkı verilmez.

(5) Sınav programdaki çakışmalar haklı ve geçerli neden kabul edilir. Çakışma nedeniyle mazeret sınavı yapılacak olması halinde sınav tarihleri ilgili birim/bölüm tarafından duyurulur.

(6) Beşinci fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla yarıyıl/yıl sonu sınavları, bütünleme sınavları ve ek sınavlar için öğrenciye mazeret sınav hakkı verilmez.

 

Ek sınav

MADDE 31

(1) Lisans veya önlisans programındaki tüm dersleri alan, devam koşulunu yerine getirerek yarıyıl/yıl sonu sınavlarına giren öğrenciye, aşağıdaki koşullarda ek sınav hakkı verilir: a) Not ortalamasına katılan en çok iki dersten (FF) veya (FD) notu alan veya bir dersten çok olmamak şartıyla, kredisiz dersinden (K) alan öğrenciye bir sonraki yarıyılın/yılın başına kadar ek sınav hakkı verilir. Zorunlu staj uygulaması olan birimlerde ek sınav hakkından yararlanılabilmesi için öğrencinin staj uygulamasına başlamış olması gerekli ve yeterlidir. b) Mezun olmaları için gerekli 2.00 GANO’yu sağlayamayan öğrencilere, GANO’sunu yükseltebilmeleri için en çok iki dersten ek sınav hakkı verilir.

(2) Ek sınava giren öğrencinin ek sınav notu, ara sınav notları göz önüne alınmadan, o derse ait bir önceki sınavın not cetvelindeki harf notu aralıkları dikkate alınarak harf notuna çevrilir.

(3) Bu maddede belirtilen koşulları sağlayan öğrenci, ek sınav hakkından yararlanmak için, bütünleme sınavları veya yaz öğretimi sınav sonuçlarının açıklanmasını izleyen 2 iş günü içinde, dersin verildiği bölüm veya program başkanlığına bir dilekçe ile başvurur. Sınava katılmaları uygun görülen öğrenciler ilgili kurul tarafından belirlenir.

(4) Öğrenci bu maddede düzenlenen ek sınav hakkından azami öğrenim süresi içinde sadece bir defa yararlanabilir.

 

Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [27-Eyl-2022]

İçerik Görüntüleme : [926]