BİYOMETRİ ANABİLİM DALI

   


BİYOMETRİ ANABİLİM DALI HAKKINDA          AKADEMİK KADRO          YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR          DUYURULAR


Biyometri Anabilim Dalı ilk önce Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı'na bağlı olarak Biyoistatistik bilim dalı adıyla kurulmuş ve 2010 yılında ayrı bir anabilim dalı haline gelmiştir.

İstatistik, verilerin toplanması, düzenlenmesi, özetlenmesi, analiz edilmesi ve bu verilerden bir sonuca varılabilmesi için kullanılan yöntemler topluluğudur. Sağlık bilimleri alanında yapılan çalışmalarda uygulanan istatistiksel yöntemler, zaman içinde gelişerek genel anlamda bilinen istatistik bilim dalının dışında ayrı bir bilim dalı olarak ortaya çıkmış ve biyoistatistik bilimi adını almıştır.

Biyoistatistik, sağlık bilimlerinin tüm alanlarında elde edilen verilerin doğru bir şekilde uygulanması ve elde edilen sonuçların yorumlanmasında kullanılan bir bilimdir. Bilimsel her bir araştırmanın tüm aşamalarında istatistik yöntemlerinin ve istatistik biliminin kullanılması gerekmektedir. Sağlık bilimleri alanında yapılan çalışmalarda kullanılacak denek sayısının belirlenmesinden, deney tasarımının yapılması, veri analizi ve sonuçların yorumlanması aşamasına kadar biyoistatistik biliminden yararlanılır.

Veteriner hekimlik alanında yapılan araştırmalarda da çalışmaların bilimsellik değerinin ve kalitesinin arttırılması için biyoistatistik biliminin kullanımı oldukça önemlidir. Bu nedenle Anabilim Dalımızın temel hedefi Veteriner Hekim adaylarına biyoistatistik bilimini tanıtmak ve kendi alanlarında kullanacakları istatistiksel yöntemler konusunda bilgi vermektir.

Fakültemizde biyoistatistik konusunda eğitimin gerçekleştirilmesi amacına yönelik olarak anabilim dalımızca lisans öğrencilerine verilen ve bir dönemi kapsayan "Biyoistatistik" dersi dahilinde öğrencilere öncelikle temel biyoistatistik terminolojisi verilmektedir. İstatistiksel analizler için gerekli parametrik ve parametrik olmayan testler, örnekleme yöntemleri gibi konular anlatılmakta ve ileride yapılacak bilimsel çalışmaların temeli oluşturulmaya çalışılmaktadır. Fakültemizde yüksek lisans ve doktora eğitimi alan öğrenciler için de Sağlık Bilimleri Enstitüsünün zorunlu dersi olan Biyoistatistik dersi Anabilim Dalımız tarafından verilmektedir.

Anabilim Dalımız ayrıca tüm fakülte birimlerinin araştırma ve incelemeye dayalı proje, tez ve diğer bilimsel çalışmalarında istatistiksel danışmanlık hizmeti de vermektedir.

 

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]

İçerik Görüntüleme : [8.788]