BESİN HİJYENİ VE TEKNOLOJİSİ ANABİLİM DALI HAKKINDA AKADEMİK KADRO YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR DUYURULAR
KİŞİSEL BİLGİLER PROJELER YAYINLAR
YAYINLAR :
Doktora Tezi
İnegöl köfte hazırlanışı, yapım tekniği, bileşiminin saptanması üzerine araştırmalar, Bursa, U.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1991.
Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makaleler
- Yıbar A, Çetinkaya F, Soyutemiz E, Yaman G. Prevalence, Enterotoxin Production and Antibiotic Resistance of Bacillus cereus Isolated from Milk and Cheese. Kafkas Univ Vet Fak Derg, 23 (4): 635-642, 2017. DOI: 10.9775/kvfd.2017.17480
- Elal Mus, T., Cetinkaya, F., Cibik, R., Soyutemiz, E., Simsek, H., Coplu, N.: Pathogenicity determinants and antibiotic resistance profiles of enterococci from foods of animal origin in Turkey. Acta Veterinaria Hungarica, 65 (4), 461-474, 2017.
- Cetinkaya, F., Elal Mus, T., Soyutemiz, G.E., Cibik, R.: Prevalence and Antibiotic Resistance of Vancomycin-Resistant Enterococci in Animal Originated Foods. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 37, 588-593, 2013.
- Cetinkaya, F., Yibar, A., Soyutemiz, G.E., Okutan, B., Ozcan, A., Karaca, M.Y.: Determination of Tetracycline Residues in Chicken Meat by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry. Food Additives and Contaminants: Part B-Surveillance, 5(1), 45-49, 2012.
- Yibar, A., Cetinkaya, F., Soyutemiz, G.E.: Nitrofuran Metabolite 3-Amino-2-Oxazolidinone Residues in Chicken Liver: A Screening Study. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 7(4), 346-350, 2012.
- Yıbar, A., Çetinkaya, F., Soyutemiz, E.: ELISA Screening and Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry Confirmation of Chloramphenicol Residues in Chicken Muscle, and the Validation of a Confirmatory Method by Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry. Poultry Science, 90, 2619-2626, 2011.
- Buyukyoruk, S., Cibik, R., Cetinkaya, F., Soyutemiz, G.E., Goksoy, E.O., Kirkan, S.: Isolation, Phenotypic and Molecular Identification of Lactococcus lactis Isolates from Traditionally Produced Village Cheeses. Journal of Animal and Veterinary Advances, 9, 2154-2158, 2010.
- Cetinkaya, F., Cibik, R., Soyutemiz, G.E., Ozakin, C., Kayali, R., Levent, B.: Shigella and Salmonella Contamination in Various Foodstuffs in Turkey. Food Control, 19, 1059-1063, 2008.
- Lee, S., Cetinkaya, F., Soyutemiz, G.E.: Occurence of Listeria species in the Processing Stages of Frozen Pepper. Journal of Food Safety, 27, 134-147, 2007.
- Cetinkaya, F., Soyutemiz, G.E.: Evaluation of Listeria monocytogenesPopulations During the Manufacture and Vacuum-Packaged Storage of Kashar Cheese. Acta Veterinaria Brno, 76 (1): 143-148, 2007.
- Cetinkaya, F., Soyutemiz, G.E.: Microbiological and Chemical Changes throughout the Manufacture and Ripening of Kashar: A Traditional Turkish Cheese. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30, 397-404, 2006.
- Cibik, R., Cetinkaya, F., Gunes, N., Ozakın, C., Soyutemiz, G.E.: Autolysis of Listeria monocytogenes Strains Isolated from Food and Clinical Specimens. Medycyna Weterynaryjna, 62, 1242-1244, 2006.
- Soyutemiz, G.E., Cetinkaya, F.: Thermal Resistance of Listeria monocytogenes in Inegöl Meatballs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29, 319-323, 2005.
- Cetinkaya, F., Cibik, R., Soyutemiz, G.E., Ozakin, C.: Prevalance of Listeriaspp. in Chicken at the Retail Level. Indian Veterinary Journal, 81, 1313-1316, 2004.
- Çetinkaya, F., Soyutemiz, G.E.: A Study on Survival of Listeria monocytogenes During Manufacture and Ripening of Kashar Cheese. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 28, 927-932, 2004.
- Aydın, A., Soyutemiz, G.E.: Bazı Balık Türlerinden ve Kum Midyelerinden (Venus gallina) Vibrio parahaemolyticus İzolasyonu ve İdentifikasyonu. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 26, 6, 1249-1253, 2002
Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
- Soyutemiz, E., Süngüç, B., Çetinkaya, F., Elal Muş, T., Yıbar, A.: The Assessment of Food Safety in Tas Kebab and Salad Processing Line. 3. International Congress on Food Technology, Vol. 3, s. 84, 2018, Nevşehir, Türkiye (Sözlü Bildiri).
- Cetinkaya, F., Elal Mus, T., Cibik, R., Soyutemiz, E.: Distribution of Vancomycin-Resistant Enterococci (VRE) Isolated from Different Foodstuffs. 23rd International ICFMH Symposium FoodMicro 2012, 3-7 Eylül 2012, İstanbul, Türkiye (Poster Bildiri).
- Soyutemiz, E., Çetinkaya, F.: Thermal Resistance of Listeria monocytogenes in Inegöl Meatballs. FEMS Symposium on The Versality of Listeria Species, 10-11 Ekim 2002, İzmir, Türkiye (Poster Bildiri).
- Çetinkaya, F., Soyutemiz, E.: Survival and Behaviour of Listeria monocytogenes During Manufacture and Ripening of Kashar Cheese. FEMS Symposium on The Versality of Listeria Species, 10-11 Ekim 2002, Izmir, Türkiye (Poster Bildiri).
Ulusal Hakemli Dergilerde Yayımlanan Makaleler
- Yıbar A., Soyutemiz G.E.: Gıda Değeri Olan Hayvanlarda Antibiyotik Kullanımı ve Muhtemel Kalıntı Riski. Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi, 8 (1), 97-104, 2013.
- Yibar, A., Cetinkaya, F., Soyutemiz, G.E. Detection of Rope-Producing Bacillus in Bread and Identification of Isolates to Species Level by VITEK 2 System. Journal of Biological and Environmental Sciences, 6, 243-248, 2012.
- Lee, S., Çetinkaya, F., Soyutemiz, G.E. İhracata Yönelik Üretilen Bazı gıdalarda Listeria monocytogenes Varlığının Araştırılması. İstanbul Üniv. Vet.Fak.Derg. 32, 2, 1-11, 2007
- Çetinkaya, F., Çıbık, R., Soyutemiz G.E. Bursa’da İçme Maksatlı Kullanılan Artezyen Kuyu Sularında Salmonella ve Shigella Varlığının Araştırılması. S.Ü. Veteriner Bilimleri Dergisi, 23, 79-82, 2007
- Çetinkaya, F. , Soyutemiz G.E. Probiyotiklerin Sağlıklı Beslenmedeki Yeri. Gıda Dergisi, 12, 78-83, 2006
- Soyutemiz G.E., Oruç, H.H., Ceylan, S. Çetinkaya, F. Farklı Teknolojilerle Üretilen Yerli Sucukların Üretim Aşamalarında Nitrat ve Nitrit Miktarlarında Meydana Gelen Değişiklikler. Gıda Teknolojisi Derneği Dergisi, 29, 73-78, 2004
- Soyutemiz G.E. HACCP Prensiplerini Kullanarak Gıda Kaynaklı Hastalıkların Önlenmesinde Veteriner Hekimliğin Rolü. Gıda Derg., Dünya Yayıncılık, 1, 95-96, 2001
- Soyutemiz G.E. İnegöl Köftelerin 4°C’de Buzdolabında Muhafaza İşleminin L.monocytogenes’in Yaşamı Üzerine Etkisi. İ.Ü.Vet.Fak.Derg., 27, 1, 115-126, 2001
- Serbest, A., Soyutemiz, G.E. Broilerlerde Karkas Ağırlığı ile Kanat ve Kafes Parça Oranları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. İ.Ü.Vet.Fak.Derg., 27, 1, 179-190, 2001
- Soyutemiz, G.E., Çetinkaya, F., Anar,Ş. Yerli Sucuklarımızda Olgunlaşmanın ve Pastörizasyon İşlemi Uygulamanın Listeria monocytogenesÜzerine Etkisi. İ.Ü.Vet.Fak.Derg., 27, 1, 99-113, 2001
- Soyutemiz, G.E., Çetinkaya, F., Özakın, C., Gedikoğlu, S. Batı Anadolu Bölgesi Çiğ Sütlerinde Listeria monocytogenes’in Araştırılması. İnfeksiyon Derg., 15,1, 5-9, 2001
- Soyutemiz, G.E., Serbest, A., Çetinkaya, F. Cobb Irkı 40 Günlük Broylerlerde Karkas Bölümlerinin Oranlanarak But ve Göğüs Etlerinin Kimyasal Bileşiminin ve Enerji Değerlerinin Saptanması. U.Ü.Veteriner Fakültesi Dergisi, 19, 23-28, 2000
- Anar, Ş., Soyutemiz G.E., Çetinkaya, F. Örgü Peynirin Üretim Aşamalarında görülen Bazı Mikrobiyolojik ve Kimyasal Değişimler. U.Ü.Vet.Fak.Derg., 19, 1-2, 81-85, 2000
- Anar, Ş., Soyutemiz, G.E.,Temelli, S.,Çetinkaya, F. Doğal Koşullarda Üretilen ve Isı İşlemi Uygulanan Sucuklarda Starter Kültürlerin Kullanım Olanakları. U.Ü. Vet.Fak.Derg. 19, 1-2, 51-57, 2000
- Soyutemiz, G.E., Çetinkaya, F., Özakın, C., Gedikoğlu, S. Kıymalarda Listeria monocytogenes’in Araştırılması. Bursa Dev. Hast. Bül. 16, 2, 123-127, 2000
- Serbest, A., Soyutemiz, G.E. Broilerlerde Farklı Karkas Ağırlığının Kalça ve But Parçalaması Üzerine Etkisi. U.Ü.Vet.Fak.Derg., 19, 1, 119-125, 2000
- Soyutemiz, G.E., Anar, Ş., Çetinkaya, F. Kaşar Peynirinin Üretim Aşamalarında Görülen Mikrobiyolojik ve Kimyasal Değişikliklerin İncelenmesi. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 19,1-2, 87-92, 2000
- Soyutemiz, G.E., Serbest, A., Çetinkaya, F. Cobb Irkı 40 Günlük Broylerlerde Karkas Bölümlerinin Oranlanarak But ve Göğüs Etlerinin Kimyasal Bileşiminin ve Enerji Değerlerinin Saptanması. U.Ü.Vet.Fak.Derg., 19, 3, 23-28, 2000
- Soyutemiz, G.E., Çetinkaya, F., Özakın, C., Gedikoğlu, S. Batı Anadolu Bölgesi Çiğ Sütlerinde Koliform Bakterilerin Ayrımı, E.coli O157:H7 ve SalmonellaVarlığının Araştırılması. Bursa Dev. Hast. Bül., 16, 1, 5-8, 2000
- Soyutemiz, G.E. Vakumla Paketlenen İnegöl Köftelerin Farklı Derecelerde Buzdolabında Saklanması Sırasında Bakteri Florasında ve L.monocytogenes Sayısındaki Değişiklikler. Gıda Tek. Der. Derg. 25, 2, 79-86, 2000
- Soyutemiz, G.E., Çetinkaya F., Özakın, C., Gedikoğlu, S. Çiğ Sütlerde Yersinia enterocolitica Varlığının Araştırılması. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Derg. 30, 1-2, 30-34, 2000
- Soyutemiz, G.E. Dondurulmuş İnegöl Köftelerde L.monocytogenes’in Yaşamı ve Mikrobiyal Floradaki Değişiklikler. Gıda Derg., Dünya Yayıncılık, 5, 74-77, 2000
- Soyutemiz, G.E. Bursa’da Satışa Sunulan Beş Farklı Grup Hazır Köftenin Kimyasal Bileşimi ve pH Değerlerinin Saptanması. Gıda Tek.Der.Derg. 25, 1, 49-53, 2000
- Soyutemiz, G.E., Aydın, A. Vibrio parahaemolyticus Gıda Zehirlenmesi. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 19, 3, 177-182, 2000
- Soyutemiz, G.E. Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyal Bozulmalar. Gıda Derg., Dünya Yayıncılık, 3, 52-57, 2000
- Soyutemiz, G.E. Dünya Gıda Günü’nde Dünya’da ve Türkiye’de Beslenme ve Hayvansal Protein Tüketimine Bir Bakış. Gıda Derg., Dünya Yayıncılık, 11, 19-21 (1999).
- Soyutemiz, G.E. Yara İyileşmesinde Beslenmenin Önemi. U.Ü.Vet.Fak.Derg., 18, 3, 179-186, 1999
- Soyutemiz, G.E. Bursa’da Satışa Sunulan Çeşitli Hazır Köftelerin Hijyenik Kalitesinin Saptanması. Gıda Tek. Der. Derg., 24, 3, 163-169, 1999
- Çoban, R., Soyutemiz, G.E. İzmit Körfez Suyunun Kirlilik Parametreleri Üzerinde Fabrika Atık Sularının Rolü. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 17, 1-2-3, 1998
- Soyutemiz, G.E., Anar, Ş., Çetin, K. Tüketime Sunulan Kıymaların Yağ Oranlarına Göre Sınıflandırılması. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 17, 1-2-3, 1-6, 1998
- Soyutemiz, G.E., Anar, Ş., Özenir, A. Kuru Kürleme İşlemi Geçiren Füme Dil ve Pastırmaların Üretimleri Sırasındaki Nitrat ve Nitrit Miktarlarındaki Değişimler. Y.Y.Ü.Sağlık Bil.Ens.Derg. 4, 1-2, 28-31, 1998
- Soyutemiz, G.E. İnegöl Köfte Sever misiniz? Gıda Derg., Dünya Yayıncılık, 3, 53, 1998
- Soyutemiz, G.E., Temelli, S. Kanatlılarda Salmonella Kontaminasyonu ve Önlenmesinde Alınacak Tedbirler. U.Ü. Vet. Fak. Derg.17, 1-2-3, 1998
- Soyutemiz, G.E., Çetinkata, F. Çevre ve Koruyucu Maddelerin Listeria Türleri Üzerindeki Etkileri. U.Ü.Veteriner Fakültesi Dergisi, 16, 141-154, 1997
- Akgün, S., Soyutemiz, G.E., Anar, Ş., Çıbık, R. Tüketime Sunulan Kremalı Pastaların Mikrobiyolojik Niteliklerinin Saptanması. Gıda Tek. Der. Derg. 22, 6, 433-438, 1997
- Anar, Ş., Soyutemiz, G.E., Yıldırım, Y. Otomatik Enjeksiyon ve Pres Makinesi Kullanılarak Üretilen Pastırmaların Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. U.Ü. Vet.Fak.Derg. 15, 1-2-3, 57-68, 1996
- Soyutemiz, G.E., Özenir, A. Bursa’da Tüketilen Sucuk, Salam, Sosis ve Pastırmalardaki Kalıntı Nitrat ve Nitrit Miktarının Saptanması. Gıda Tek. Der. Derg. 21,6, 471-476, 1996
- Anar, Ş., Soyutemiz, G.E. İnsanlara Gıdalarla Bulaşan Başlıca Parazitler. Türk Vet. Hek. Der., 6, 19-20, 1994.
- Soyutemiz, G.E.. İnegöl Köftenin Hazırlanışı ve 7 Gün Süreyle Buzdolabında Saklanması Sırasında pH Değerinde Meydana Gelen Değişiklikler. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 12, 3, 1-5, 1993
- Yıldız, B., Serbest, A., Soyutemiz, G.E., Tayar, M., Bahadır, A., Ak, İ. Deneme Koşullarında Merinos Erkek Kuzularında Zorunlu Hareketin Antebrachium Bölgesi Kasları Üzerine Etkisinin Makroanatomik ve Subgros İncelenmesi. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 12,3, 24-31, 1993
- Soyutemiz, G.E., Anar, Ş. Bursa’da Tüketilen Çiğ ve Pişmiş Izgara Köftelerin Mikrobiyolojik Kalitesi ve Bileşimi Üzerine Araştırmalar. U.Ü. Vet.Fak.Derg. 12,1, 21-28, 1993
- Anar, Ş., Soyutemiz, G.E., Berker, A., Eyigör, A. Füme Dillerin Üretim Aşamalarında Oluşan Bazı Mikrobiyolojik Değişimlerin İncelenmesi. U.Ü. Vet.Fak.Derg. 11,2, 53-60, 1992
- Yakışık, M., Anar, Ş., Soyutemiz, G.E., Erdost, H. Pastırmaların Üretim Aşamalarında Kas Dokuda Görülen Histolojik ve Kimyasal Değişiklikler. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 11, 2, 1-2, 1992
- Soyutemiz, G.E., Anar, Ş., Berker, A. Füme Dillerin Üretim Aşamalarında Oluşan Kimyasal Değişimlerin İncelenmesi. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 11, 2, 153-158, 1992
- Anar, Ş., Soyutemiz, G.E., Berker, A. Vakumla Paketlenmiş ve Vakumsuz Olarak Saklanan Pastırmaların Farklı Isı Derecelerinde Muhafaza Edilmeleri Sırasında Oluşan Mikrobiyolojik Değişikliklerin İncelenmesi. U.Ü.Vet.Fak.Derg. 11, 1, 25-35, 1992
- Akgün, S., Anar, Ş., Soyutemiz, G.E. Yoğurtlarda Yağ Tayininde Yeni Yöntemler Üzerine Araştırmalar. U. Ü. Vet.Fak.Derg. 11, 1, 47-55, 1992
- Soyutemiz, G.E., Anar, Ş., Berker, A. Vakumlu ve Vakumsuz Olarak Muhafaza Edilen Pastırmalardaki Bazı Kimyasal Değişimlerin İncelenmesi. U.Ü. Vet. Fak. Derg. 11,1, 37-45, 1992
Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler
- Yıbar, A., Çetinkaya, F., Soyutemiz, G.E., Yaman, G.: Süt Örneklerinden İzole Edilmiş Bacillus cereus’ların Antibiyotik Dirençlilikleri ve Toksijenik Özellikleri. 6. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, Vol. 6, s. 232-233, 2015, Van (Poster Bildiri).
- Çetinkaya, F., Elal Muş, T., Çıbık, R., Soyutemiz, G.E.: Hayvansal Kaynaklı Gıdalarda VRE (Vankomisin-Dirençli Enterokok) Kontaminasyonu. U. Ü. II. Bilgilendirme ve AR-GE Günleri, 13-15 Kasım 2012, Bursa (Poster Bildiri).
- Yıbar, A., Çetinkaya, F., Soyutemiz, E.: Detection of Rope-Producing Bacillus in Bread and Identification of Isolates to Species Level by VITEK 2 System. X. Ulusal Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Kongresi, Uluslararası Katılımlı, 24-27 Eylül 2012, Kuşadası (Poster Bildiri).
- Çetinkaya, F., Yıbar, A., Soyutemiz, E., Okutan, B., Özcan, A., Karaca, M.: Bursa’da Satışa Sunulan Piliç Etlerinde Tetrasiklin İlaç Kalıntılarının Araştırılması. 4. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 13-16 Ekim 2011, Antalya (Poster Bildiri).
- Yıbar, A., Çetinkaya, F., Soyutemiz, E.: Tavuk Etlerinde Kloramfenikol Antibiyotik Kalıntılarının ELISA ve LC-MS/MS İle Tespiti ve Doğrulanması. 4. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 13-16 Ekim 2011, Antalya (Sözlü Bildiri).
- Çetinkaya, F., Yıbar, A., Soyutemiz, G.E., Okutan, B., Özcan, A., Karaca, M.: Bursa’da Satışa Sunulan Tavuk Etlerinde Tetrasiklin Kalıntılarının Araştırılması. U.Ü. Bilgilendirme ve AR-GE Günleri, 15-16 Kasım 2011, Bursa (Poster Bildiri).
- Büyükyörük, S., Çıbık, R., Çetinkaya, F., Soyutemiz, G.E., Göksoy, E.Ö., Kırkan, Ş.: Aydın İli ve Çevresinde Geleneksel Olarak Hazırlanmış Köy Peynirlerinden Lactococcus lactis (Lactococcus lactis alttür lactis ve alttür cremoris) Suşlarının İzolasyonu, Fenotipik ve Moleküler Teknikler İle identifikasyonu. 3. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 14-16 Mayıs 2009, Bursa (Poster Bildiri).
- Çetinkaya, F., Çıbık, R., Soyutemiz, G.E., Özakın, C., Kayalı, R., Levent, B.: Çeşitli Gıdalarda Shigella ve Salmonella Varlığının Araştırılması. 3. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 14-16 Mayıs 2009, Bursa (Poster Bildiri).
- Lee, S., Çetinkaya, F., Soyutemiz, G.E.: Dondurulmuş Biber Üretim Aşamalarında Listeria Türlerinin Varlığının Araştırılması. 3. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 14-16 Mayıs 2009, Bursa (Sözlü Bildiri).
- Çetinkaya, F., Çıbık, R., Soyutemiz, G.E., Özakın, C.: Tavuk Butlarında Listeria Türlerinin Araştırılması. 2. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi, 18-20 Eylül 2006, İstanbul (Poster Bildiri).
- Soyutemiz, E., Çetinkaya, F., Özakın, C., Gedikoğlu, S.: Batı Anadolu Bölgesi Çiğ Sütlerinde Listeria monocytogenes’in Araştırılması. Süt Endüstrisinde Yeni Eğilimler Sempozyumu, 22-23 Mayıs 2003, İzmir (Poster Bildiri).