Polis Başmüfettişi ve 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mutlu Çelik, Uludağ Üniversitesi’nde öğrencilere uyuşturucuyla mücadeleyi anlattı. Çelik, Türkiye’nin 25 milyon genç nüfusu ile küresel güçlerin ilgisini çektiğini belirterek, “Ayağa kalkan Türkleri yok etmek için, değil silah, çişini bile tutamaz hale getirmeye çalışıyorlar. Ve ne yazık ki şu anda sentetik uyuşturucu kullanımında dünyada birinci sıradayız” dedi.
Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun organizasyonu ile söyleşiye katılan Polis Başmüfettişi ve 1. Sınıf Emniyet Müdürü Mutlu Çelik, uyuşturucuyla mücadeleyi anlattı.
Uluslararası narkotik operasyonlarına katılmış, sokak çocuklarıyla ilgili birçok proje gerçekleştirmiş Mutlu Çelik, Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde öğrencilerle buluştu.
“SAVAŞLARIN NEDENİ UYUŞTURUCU GELİRİ”
Küresel çapta uyuşturucu pazarının 600 milyar dolarlık getirisi olduğunu ve tüm büyük savaşların aslında bu pazarı paylaşma uğruna yapıldığını ileri süren Mutlu Çelik, bu rakamın 163 ülkenin milli gelirinden daha yüksek olduğuna dikkat çekti.
Küresel güçlerin genç nüfusun olduğu ülkelerde uyuşturucu satışıyla ilgili yürüttükleri stratejilere de değinen Mutlu Çelik, “Ülkemiz onlar için çok cazip. Çünkü 25 milyon genç nüfusumuz var ve üstelik bunlar Türk. Ayağa kalkan Türkleri yok etmek için, değil silah, çişini bile tutamaz hale getirmeye çalışıyorlar. Ve ne yazık ki şu anda sentetik uyuşturucu kullanımında dünyada birinci sıradayız. Gelecek 30 yılı kurtarmanın tek yolu gençleri eğitmekten geçiyor. Ben, gençlerimizi kurtarmak için var gücümle çalışıyorum ve yüzde 10’unu kurtarabilsem bunu başarı sayacağım” dedi.
Türkiye’de uyuşturucuyla mücadelenin sadece polisiye tedbirlerle yürütülemeyeceğini, hukuki süreçlerin de hızlı işlemesi gerektiğine işaret eden Çelik, “Bazı maddelerin uyuşturucu olduğunu kabul ettirmek için bile beş yıl zaman harcadık. Şimdi de bir yıl FETÖ örgütlenmesinden dolayı uyuşturucu mücadelesi durakladı. Ama en kısa zamanda toparlayacağız ve uyuşturucuyla mücadelemizi yürüteceğiz” dedi.
BURSA’DA ARTIŞ
Türkiye’nin uyuşturucu kullanımına ilişkin rakamlarında sürekli artış olduğunu ancak Bursa’nın 2015-2016 yıllarında üç kat bir artışla dikkatleri üzerine çektiğini bildirdi.
Mutlu Çelik, yoğun iş hayatı bahane edilerek çocuğundaki gelişimi ve değişimi fark edemeyen, sevgisini çocuğundan esirgeyen ailelerin başına gelen dramlara örnekler verdi ve “Özellikle ergenlik dönemlerindeki gençlerin üzerinde durdukları konu ve sorunları anlarsak işimiz daha kolay olacaktır” dedi.
“DİZİLERDE YANLIŞ YAPILIYOR”
Uyuşturucu mücadelesini yürütenlerin ahlaklı, bilgili ve cesaretli olması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Uyuşturucu vahim bir sorun. Mücadele yürütülürken yapılan yanlışlar var. Pislikleri halının altına süpürerek ortalığı güllük gülistanlık göstermenin bir anlamı yok. Zaman kaybetmemeliyiz. Ailelere, öğretmenlere, medyaya ve sanatçılara düşen büyük görevler var. Şu anda bazı dizilerde uyuşturucuyla mücadeleye destek adına iyiniyetle yapılan ancak mücadeleye zarar veren şeyler var. Ben buradan bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Hiçbir bedel almadan bu dizilere danışmanlık yapmaya hazırım. Çünkü medya ve sanatçılar bu mücadelede çok önemli. Kaş yapayım derken göz çıkarmalarını istemiyorum” diye konuştu.
İKRAMLARA DİKKAT
Kendisini dikkatle izleyen gençlere uyuşturucu jargonuyla ilgili de bilgi veren Mutlu Çelik, gittikleri kafe, bar gibi yerlerde, arkadaş ortamlarında kullanılan dile dikkat etmelerini, paketi açılmış bir şey içmemelerini, tek sigara ikramlarına kuşkuyla bakmaları gerektiğini öğütledi.
Söyleşinin ardından, Uludağ Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fikri Pala, Mutlu Çelik’e plaket vererek teşekkür etti.
Mutlu Çelik, söyleşi sonunda gençlere “Uyuşturucu Nedir? Nasıl Anlarız? Ne Yapabiliriz?” adıyla 6. baskısı yapılan kitabını ücretsiz olarak dağıttı.