Haber

11.05.2023 23:19:43

IZNIK KOORDINATÖRÜ ÖGR. GÖR. SENANUR GÜNDOGDU DODEVSKI'NIN DAHIL OLDUGU "PORSELENE GIDEN YOLDA MAVI BEYAZ" SERGISI, ULUSLARARASI SANAT ETKINLIKLERI

PORSELENE GIDEN YOLDA MAVI BEYAZ PROJESI

Porselene giden yolda mavi beyaz sergi konferans ve konser ile olusturulan projenin amaci;

Çin’ den gelen porselenlere benzer imalat yapmak için bir çok teknikler denenmistir.  15. ve 16. yy.da, Anadolu ve Avrupa için seramigin yükseldigi, basariya ulastigi en önemli dönemler olmustur. 15. ve 16. yy.da Iznik çinileri Türkiye’de, Faenza Italya’ da ilerlerken 17.yy. dan itibaren de Delf porselenleri Hollanda’ da üretimin merkezlerinden olmustur.  Bunlarin en önemli ortak noktasi mavi beyaz dönemlerin varligidir.

Iznik çinisi, Mayolika seramikleri, Delf porselenleri Suriye, Irak seramik imalatlarini düsündügümüzde desen kalitesi ve desen içerigiyle farkliliklar gösteren özellikleri olsa da sanki hepsi ayni yerde üretilmis etkisi göstermektedir.  Ancak ayni dönem içerisinde Iznik çinisinin 16. yy.da ki imalatlari, özellikle; dini yapilarda, camilerde, saraylarda, sivil yapilarda çinilerin karakteristik özellikler bakimindan diger seramik imalatindan ayrilan günümüzde en önemli kültürel deger oldugunu görmekteyiz.

Iznik çinisi, Delf porselenleri ve Mayolika seramiklerinde  hala geçmisin devami seklinde sürdürülen geleneksel üretimi görmekteyiz. Bu proje ile amaç geleneksel olarak Anadolu’da ve Avrupa’da Çin’deki porselenlerin etkisiyle ortaya çikmis mavi beyaz seramik üretiminin  gelenegine bagli kalarak yapan, yenilikçi geleneksel çalisma yapan ve geçmisten izler tasiyarak, esinlenerek  eserler üreten usta ve çagdas seramik sanatçilari tarafindan, günümüz kosullarina göre geçmise saygi, gelecege armagan gibi düsünebilecegimiz bir üretimle, Anadolu’da ve Avrupa’da kültürel bir deger olabilecek sergilerle sanatseverin bulusmasidir.

Sergi sadece sanatçilarin mavi beyaz seramik imalatlari yahut da sanat eserleri degil enstalasyonlari  ayni anda bu konuyla ilgili sanat tarihçilerinin yapacagi önemli sunumlar ve yine Anadolu’dan ve Avrupa’dan sanatçilarin katilacagi kültürler arasi iliskiyi destekleyecek birkaç konserle zenginlestirilmektedir.

Sergilerin yapacagi konferans ve müzigin yapilacagi yerde kültürlerarasi bu aktarimi alacak tüm halk,  ulasabilen çok sayida kitle hatta bunu uluslar arasi büyük bir grup olarak da düsünebiliriz. Sadece sergilerin açilacagi yerdekiler degil bu konulara ilgi duyan tüm yerel halka da açik olacaktir.

Elbette ülkelerarasi sanat galerileri, müzeler  ve koleksiyonerlerde bu konuyla yakindan ilgileneceklerdir.

Bu faaliyetin somut çiktilari her partner yani paydas olan ülkenin kendine ait eylem plani, eser  kataloglari , kitaplar,  yayinlar,gazeteciler haber alanlarindaki duyurular ve yapildigi tarihe bir iz düsümü kisaca bir belgeleme niteligindedir.

Çagri güdülmeden  kültürlerarasi iliskiyi ön planda tutan bu projenin en büyük çiktisi 15. 16. yy.da ortaya çikmis ve kültürlerarasi etkilesimi bize gösteren bir seramik imalatinin sanat eseri düzeyinde günümüze olan katkilarinin belgelenmesi, sanatçilar tarafindan yeniden üretilmesi, paylasilmasi ve bu paylasimlarinin kitaplar kataloglar yayinlar filmlerle ortaya koyulmasidir .

Bu faaliyetin sosyo kültürel gelisime  katkisi; Çagdas sanat adina sanat tarihçileri, sanatçilar ve bu alanda egitim alan kisiler için gelecege belgeleme açisindan önem tasiyan egitim çiktilari olmasidir.

Sanat projeleri sadece sanatçilar açisindan degil, üretildigi dönem ve yaraticilik açisindan yeni düsünce ve ifadelerin olusturuldugu, farkli malzemelerin  kullanilabildigi, içinde bulundugu çagin sorunlarinin da yansidigi,  toplumu daha ileriye götürmeye yönelik özgün,  yeni fikirlerin üretilmesine de yol açar. Bu bakimdan Anadolu ve Avrupa olarak düsünüldügünde kültürel ifadenin çesitliligi de daha zengin olarak görülebilir.

Projenin ilgili sektörü sanat ve seramik olarak sinirlandirilir.

Projenin hedef bölgesi Türkiye, Hollanda, Italya olup, hedef kitlesi sanat okullari, yerel halk, akademiler,  basin yayin gibi iletisim organlari olarak sayilabilir.

Proje kapsaminda gerçeklestirilecek faaliyetlerde görev alacak ve katki sunucu kisilerarasinda danisma kurulu olusturan akademisyenler, davetli sanatçilar, projede seramik sektöründen sponsorlar, devlet memurlari, üniversiteler ve bakanliklar düsünülmektedir.

 

Proje Yürütücüleri ;

Prof. Dr. Candan Terviel – Meral Öztürk

Iznik Koordinatörü ;

Ögr. Gör. Senanur Gündogdu Dodevski

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 1439
Eklenme Tarihi: 11.05.2023 23:19:43
Güncelleme Tarihi: 12.05.2023 11:49:38

Paylaş