Fen Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları ile Gelişen Eğitim

Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. ve 4. sınıf öğretmen adayları ile gerçekleştirilen ve Doç. Dr. Dilek ZEREN ÖZER tarafından yürütülen “Fen Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları” dersi, bilimsel eğitime katkılar sağlamaya devam ediyor. Bu ders kapsamında her öğretmen adayı grubu, farklı bir okul dışı öğrenme ortamına odaklanarak, zenginleştirilmiş öğrenme deneyimleri kazanıyor.

Ders boyunca öğretmen adayları, müzeler, bilim merkezleri, akvaryumlar, doğa eğitim alanları, sanayi kuruluşları, milli parklar, sivil toplum kuruluşları gibi çeşitli ortamlarda uygun etkinlikler gerçekleştirdi. Her grup, belirledikleri öğrenme ortamı için alternatif değerlendirme süreçlerinin dahil edildiği detaylı bir ders planı, öğretim etkinlikleri ve materyalleri hazırladılar.  Bu etkinlikler, dış ortamda uygulamalı olarak gerçekleştirilerek, öğretmen adaylarının öğrendiklerini pratiğe dökmelerine imkan sağladı.

Bu faaliyetler, öğretmen adaylarının fen öğretiminde yenilikçi yaklaşımlar geliştirmelerine olanak tanıdı. Öğretmen adayları, derslerde öğrendikleri bilgileri, gerçek dünya bağlamında uygulama şansı elde ederek, eleştirel düşünme, problem çözme ve işbirliği yapma becerilerini geliştirdiler.

Ders kapsamında yapılan çalışmalar, öğretmen adaylarının bilimsel konuları pekiştirmelerine ve aynı zamanda onların öğretmenlik yetkinliklerini de önemli ölçüde güçlendirmelerine yardımcı oldu. Öğretmen adayları, hazırladıkları ders planları ve etkinliklerle, okul dışı öğrenme ortamlarının eğitimdeki önemini ve bu ortamların nasıl etkili bir şekilde kullanılabileceğini deneyimleyerek öğrendiler.

BUÜ Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı olarak, öğretmen adaylarına fen eğitiminde yenilikçi ve etkileşimli öğrenme yöntemlerini kullanmalarını teşvik etmeye ve bu yöntemleri öğretmen adaylarımız ile birlikte geliştirmeye devam edeceğiz. Öğretmen adaylarımızın elde ettiği bu değerli deneyimlerin, onları gelecekte daha yetkin öğretmenler olarak yetiştirmemize katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Bursa'daki okul dışı öğrenme ortamlarından bazılarının fen eğitiminde kullanımına yönelik örnek öğrenci materyalleri için tıklayınız:

Botanik Bahçesi

Enerji Müzesi