Fotograf Albümü için tiklayiniz
Genel Bilgiler – Tarihçe
Sosyal Bilgiler Ögretmenligi, zorunlu temel egitimin sekiz yila çikmasiyla birlikte ilkögretim okullarinin ikinci kademesinde ortaya çikan Sosyal Bilgiler Ögretmeni gereksinimini karsilamak amaciyla açilmis bir programdir. 2008–2009 yilindan itibaren ögrenci almaya baslayan bu program da, ögrencilere alan egitimi ve ögretmenlik meslegi bilgi ve becerilerini kapsayan dört yillik bir lisans egitimi verilmektedir. Bölüm, 4+4+4 uygulamasina geçilmesiyle birlikte ortaokullarin 5, 6, 7 ve 8. siniflarina yönelik bir program olmustur. Ögretmenlik meslegi egitimi kapsaminda ise, Milli Egitim Müdürlükleriyle isbirligiyle belirlenen ortaokullarda staj kapsaminda, 7. dönem güz yariyilinda Okul Deneyimi ve 8. dönem bahar yariyilinda Ögretmenlik Uygulamasi olmak üzere toplam iki yariyil boyunca okul ve ögretmenlik deneyimi kazanmalari saglanmaktadir.
Programin Amaci
Sosyal Bilgiler Ögretmenligi Anabilim Dali, Sosyal Bilgiler Egitimi alaninda egitim ve ögretim yapabilecek bilgi, beceri ve deneyim ile donanmis Atatürkçü, çagdas, ulustan yana, laik egitimi savunan Türkiye Cumhuriyeti’nin çikarlarini koruyan ögretmenler yetistirmeyi amaçlamaktadir.
Programin Görevi
Sosyal Bilgiler Ögretmenligi Anabilim Dali’nin misyonu, ortaokullara yönelik olarak Atatürk ilke ve inkilaplarina içtenlikle bagli, ulusal ve evrensel kimlik bilincine sahip, hosgörülü, adil, demokrasi kültürünü özümsemis, mesleki yeterlilik ve duyarliliga sahip, arastiran, analitik ve elestirel düsünebilen, iletisim becerileri gelismis, kendisi ve çevresi ile barisik, yapici, yaratici, seçkin Sosyal Bilgiler Ögretmenleri yetistirmektir.
Programin Hedefi
Bilgi toplumunun degerlerini özümsemis nitelikli ögretmenler yetistirmenin yani sira alaninda bilgi üreten ve uygulayan, kendini sürekli gelistiren; egitim, ögretim ve ögretmen yetistirmeyle ilgili sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm getiren; yetistirdigi ögretmenlerle örnek gösterilen, üyesi ve mezunu olmaktan onur duyulan bir ana bilim dali olmaktir.
Donanim ve Mekân Olanaklari
Sosyal Bilgiler Egitimi Ana Bilim Dali’nda ögretim, teknoloji donanimli dersliklerde yapilmaktadir.
Çift Ana Dal ve Lisansüstü Egitim Olanaklari
Sosyal Bilgiler Ögretmenligi lisans programinda ögretmen adaylarina çift ana dal yapabilme olanagi sunulmaktadir. Bu program kapsaminda okuyan ögretmen adaylari Egitim Fakültesinin Türkçe Ögretmenligi, Sinif Ögretmenligi ve Okul Öncesi Ögretmenligi bölümlerinde veya baska bir fakülte bünyesinde ikinci bir diplomaya sahip olma sansi yakalamaktadir. Ayrica Sosyal Bilgiler programi Türkiye geneline göre akademik kadrosu oldukça gelismis olup 2012-2013 döneminden itibaren akademik kariyer düsünenler için yüksek lisans egitimi vermektedir. 2017-2018 dönemi itibariyle doktora egitimi verilmeye baslanacaktir.
Mezunlarin Baslica Çalisma Alanlari
Sosyal Bilgiler Ögretmenligi Anabilim Dali’ndan mezun olan ögrenciler, ortaokullarda ögretmen olarak çalisabildikleri gibi, Sosyal Bilgiler alan bilgisine dayali diger is alanlarinda da görev almaktadir.
SOSYAL VE EGITIMSEL FAALIYETLERIMIZ
A. Projeler
• Geleneksel Köy Okulu Projemiz
2014-2015 döneminden itibaren, Sosyal Bilgiler Ögretmenligi ögrencileri ile birlikte, her sene Nisan ayinda belirlenen köy okuluna destek ziyaretleri gerçeklestirilmektedir.
2014 Yili Orhaneli Ilçesi Yürücekler Köyü Ilkokulu Ziyareti
2015 Yili Orhaneli Ilçesi Termik Santral Ortaokulu
2016 Yili Orhaneli Aktas Köyü Ilkokulu Ziyareti
2017 Yili Orhaneli Ilçesi Göynükbelen Köyü Ortaokulu Ziyareti
• Beceri Odakli Degerler Egitimi Projemiz
2016-2017 döneminden itibaren, iki senelik bir projedir. Ögrenciler, teorik olarak ögrendigi bilgileri proje ortaokulunda uygulama imkânina sahip olmaktadir.
2017 yili proje ortaokulu ögrencileri ile birlikte yardimseverlik degeri kapsaminda gerçeklestirilen “Kardes Okulum Sensin” adli etkinligi
B. Geziler
• Tarihi Mekân Gezileri
Ögrencilerimizin teorik bilgilerini pekistirmek için yapilan gezilerdir.
2017 yili Nisan ayinda gerçeklestirilen Iznik ziyaretimizde bölüm hocalarimizdan Ars. Gör. Sabri Becerikli Hocamizin verdigi bilgiler esliginde tarihte bir yolculuk yaptik.
• Cografi Alan Gezileri
Ögrencilerimizin teorik bilgilerini pekistirmek için yapilan gezilerdir.
2017 Mayis ayinda Sosyal Bilgiler ögrencileri ile birlikte Ana Bilim Dali Baskanimiz Prof. Dr. Emin Atasoy esliginde Ayvalik-Cunda Adasi Gezisi
• Doga Yürüyüsü
Bölümümüz hocalarindan Yrd. Doç. Dr. Erkan Sensekerci esliginde yapilan doga yürüyüsleri
Diger Aktiviteler
• Oryantasyon Semineri
Her sene basinda, Sosyal Bilgiler Ögretmenligi Ana Bilim Dali ailesine katilan ögrencilerimize bölüm hocalari ile birlikte “hosgeldiniz” semineri düzenlenmektedir. Bu seminerde, bölüm ve hocalarimizin tanitimi ve ögrencilerin bölüme adapte olabilmeleri için çesitli konularda yönlendirmeler yapilmaktadir.
• Piknikler
Bursa sehrinin güzelliklerinden nasiplenmek, ögrenci ve hocalarimiz arasindaki arkadaslik bagini güçlendirmek için çesitli piknik organizasyonlari yapilmaktadir.
• Diger Etkinlikler
Sosyal Medya Sayfalari
Sosyal Bilgiler ögrencilerimizle yakindan ilgilenmek, bölümdeki soru ve sorunlarini çözmek için her sinifin özelinde ve 1 tanede genel bir facebook sayfasi bulunmaktadir.
Resmi Hesap Adi ve Linki:
U.Ü. Sosyal Bilgiler Ögrt. Gelmis Geçmis Ve Gelecek Tüm Mezun Ve Mensuplari
https://www.facebook.com/groups/676843192526940/?source=create_flow
Diger Gruplarin Sosyal Medya Hesap Adlari:
* 2014-2015 Sosyal Bilgiler Ögretmenligi Mezunlari ve Mensuplari :)
* 2015-2016 GIRISLILER (U.Ü. SOSYAL BILGILER ÖGRETMENLIGI)
* U.Ü. Sosyal Bilgiler Köy Okulu Projesi
* Sosyal Bilgiler Ögretmenligi 4. Siniflar
* Uludag Üniversitesi Sosyal Bilgiler Ögretmenligi 4. Sinif Grubu
Akademik Personel
Bölümümüz Türkiye’nin en gelismis Sosyal Bilgiler Bölümleri arasinda yer almaktadir. Bölümümüzün egitim-ögretim kadrosu alanlarinda uzman olan 4 Prof. Dr., 2 Doç. Dr., 2 Yard. Doç. Dr., 2 Ögr. Gör. Dr., 3 Aras. Gör.’den olusmaktadir. Bölüm hocalarimizin tarafindan geçmis dönemlerde çesitli alanlarda Tübitak ve BAP Projeleri yapilmistir. Bölümümüzde halen 1 Tübitak Projesi ile Küçük Ölçekli, Üniversite-Sektör Isbirligi, Hizli Destek olmak üzere 3 BAP Projesi devam etmektedir.
Türkçe ve Sosyal Bilimler Egitimi Bölüm Baskani Prof. Dr. Abamüslim AKDEMIR
Sosyal Bilgiler Ögretmenligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Emin ATASOY
Prof. Dr. Muammer DEMIREL
Prof. Dr. Seçil SENYURT
Doç. Dr. Ömer DÜZBAKAR
Doç. Dr. Fatih DEMIREL
Dr.Ögr.Üyesi Selma GÜLEÇ
Dr.Ögr.Üyesi Erkan SENSEKERCI
Ögr.Gör.Dr. Yadigar DOGAN
Ögr.Gör.Dr. Yilmaz GÜLCAN
Ars.Gör. Sabri BECERIKLI
Ars.Gör. Sevda Gülsah YILDIRIM