Fotoğraf Albümü için tıklayınız
Genel Bilgiler – Tarihçe
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, zorunlu temel eğitimin sekiz yıla çıkmasıyla birlikte ilköğretim okullarının ikinci kademesinde ortaya çıkan Sosyal Bilgiler Öğretmeni gereksinimini karşılamak amacıyla açılmış bir programdır. 2008–2009 yılından itibaren öğrenci almaya başlayan bu program da, öğrencilere alan eğitimi ve öğretmenlik mesleği bilgi ve becerilerini kapsayan dört yıllık bir lisans eğitimi verilmektedir. Bölüm, 4+4+4 uygulamasına geçilmesiyle birlikte ortaokulların 5, 6, 7 ve 8. sınıflarına yönelik bir program olmuştur. Öğretmenlik mesleği eğitimi kapsamında ise, Milli Eğitim Müdürlükleriyle işbirliğiyle belirlenen ortaokullarda staj kapsamında, 7. dönem güz yarıyılında Okul Deneyimi ve 8. dönem bahar yarıyılında Öğretmenlik Uygulaması olmak üzere toplam iki yarıyıl boyunca okul ve öğretmenlik deneyimi kazanmaları sağlanmaktadır.
Programın Amacı
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı, Sosyal Bilgiler Eğitimi alanında eğitim ve öğretim yapabilecek bilgi, beceri ve deneyim ile donanmış Atatürkçü, çağdaş, ulustan yana, laik eğitimi savunan Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarlarını koruyan öğretmenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Programın Görevi
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı’nın misyonu, ortaokullara yönelik olarak Atatürk ilke ve inkılaplarına içtenlikle bağlı, ulusal ve evrensel kimlik bilincine sahip, hoşgörülü, adil, demokrasi kültürünü özümsemiş, mesleki yeterlilik ve duyarlılığa sahip, araştıran, analitik ve eleştirel düşünebilen, iletişim becerileri gelişmiş, kendisi ve çevresi ile barışık, yapıcı, yaratıcı, seçkin Sosyal Bilgiler Öğretmenleri yetiştirmektir.
Programın Hedefi
Bilgi toplumunun değerlerini özümsemiş nitelikli öğretmenler yetiştirmenin yanı sıra alanında bilgi üreten ve uygulayan, kendini sürekli geliştiren; eğitim, öğretim ve öğretmen yetiştirmeyle ilgili sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm getiren; yetiştirdiği öğretmenlerle örnek gösterilen, üyesi ve mezunu olmaktan onur duyulan bir ana bilim dalı olmaktır.
Donanım ve Mekân Olanakları
Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğretim, teknoloji donanımlı dersliklerde yapılmaktadır.
Çift Ana Dal ve Lisansüstü Eğitim Olanakları
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği lisans programında öğretmen adaylarına çift ana dal yapabilme olanağı sunulmaktadır. Bu program kapsamında okuyan öğretmen adayları Eğitim Fakültesinin Türkçe Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinde veya başka bir fakülte bünyesinde ikinci bir diplomaya sahip olma şansı yakalamaktadır. Ayrıca Sosyal Bilgiler programı Türkiye geneline göre akademik kadrosu oldukça gelişmiş olup 2012-2013 döneminden itibaren akademik kariyer düşünenler için yüksek lisans eğitimi vermektedir. 2017-2018 dönemi itibariyle doktora eğitimi verilmeye başlanacaktır.
Mezunların Başlıca Çalışma Alanları
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Anabilim Dalı’ndan mezun olan öğrenciler, ortaokullarda öğretmen olarak çalışabildikleri gibi, Sosyal Bilgiler alan bilgisine dayalı diğer iş alanlarında da görev almaktadır.
SOSYAL VE EĞİTİMSEL FAALİYETLERİMİZ
A. Projeler
• Geleneksel Köy Okulu Projemiz
2014-2015 döneminden itibaren, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği öğrencileri ile birlikte, her sene Nisan ayında belirlenen köy okuluna destek ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.
2014 Yılı Orhaneli İlçesi Yürücekler Köyü İlkokulu Ziyareti
2015 Yılı Orhaneli İlçesi Termik Santral Ortaokulu
2016 Yılı Orhaneli Aktaş Köyü İlkokulu Ziyareti
2017 Yılı Orhaneli İlçesi Göynükbelen Köyü Ortaokulu Ziyareti
• Beceri Odaklı Değerler Eğitimi Projemiz
2016-2017 döneminden itibaren, iki senelik bir projedir. Öğrenciler, teorik olarak öğrendiği bilgileri proje ortaokulunda uygulama imkânına sahip olmaktadır.
2017 yılı proje ortaokulu öğrencileri ile birlikte yardımseverlik değeri kapsamında gerçekleştirilen “Kardeş Okulum Sensin” adlı etkinliği
B. Geziler
• Tarihi Mekân Gezileri
Öğrencilerimizin teorik bilgilerini pekiştirmek için yapılan gezilerdir.
2017 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen İznik ziyaretimizde bölüm hocalarımızdan Arş. Gör. Sabri Becerikli Hocamızın verdiği bilgiler eşliğinde tarihte bir yolculuk yaptık.
• Coğrafi Alan Gezileri
Öğrencilerimizin teorik bilgilerini pekiştirmek için yapılan gezilerdir.
2017 Mayıs ayında Sosyal Bilgiler öğrencileri ile birlikte Ana Bilim Dalı Başkanımız Prof. Dr. Emin Atasoy eşliğinde Ayvalık-Cunda Adası Gezisi
• Doğa Yürüyüşü
Bölümümüz hocalarından Yrd. Doç. Dr. Erkan Şenşekerci eşliğinde yapılan doğa yürüyüşleri
Diğer Aktiviteler
• Oryantasyon Semineri
Her sene başında, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı ailesine katılan öğrencilerimize bölüm hocaları ile birlikte “hoşgeldiniz” semineri düzenlenmektedir. Bu seminerde, bölüm ve hocalarımızın tanıtımı ve öğrencilerin bölüme adapte olabilmeleri için çeşitli konularda yönlendirmeler yapılmaktadır.
• Piknikler
Bursa şehrinin güzelliklerinden nasiplenmek, öğrenci ve hocalarımız arasındaki arkadaşlık bağını güçlendirmek için çeşitli piknik organizasyonları yapılmaktadır.
• Diğer Etkinlikler
Sosyal Medya Sayfaları
Sosyal Bilgiler öğrencilerimizle yakından ilgilenmek, bölümdeki soru ve sorunlarını çözmek için her sınıfın özelinde ve 1 tanede genel bir facebook sayfası bulunmaktadır.
Resmi Hesap Adı ve Linki:
U.Ü. Sosyal Bilgiler Öğrt. Gelmiş Geçmiş Ve Gelecek Tüm Mezun Ve Mensupları
https://www.facebook.com/groups/676843192526940/?source=create_flow
Diğer Grupların Sosyal Medya Hesap Adları:
* 2014-2015 Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Mezunları ve Mensupları :)
* 2015-2016 GİRİŞLİLER (U.Ü. SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ)
* U.Ü. Sosyal Bilgiler Köy Okulu Projesi
* Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. Sınıflar
* Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. Sınıf Grubu
Akademik Personel
Bölümümüz Türkiye’nin en gelişmiş Sosyal Bilgiler Bölümleri arasında yer almaktadır. Bölümümüzün eğitim-öğretim kadrosu alanlarında uzman olan 4 Prof. Dr., 2 Doç. Dr., 2 Yard. Doç. Dr., 2 Öğr. Gör. Dr., 3 Araş. Gör.’den oluşmaktadır. Bölüm hocalarımızın tarafından geçmiş dönemlerde çeşitli alanlarda Tübitak ve BAP Projeleri yapılmıştır. Bölümümüzde halen 1 Tübitak Projesi ile Küçük Ölçekli, Üniversite-Sektör İşbirliği, Hızlı Destek olmak üzere 3 BAP Projesi devam etmektedir.
Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abamüslim AKDEMİR
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emin ATASOY
Prof. Dr. Muammer DEMİREL
Prof. Dr. Seçil ŞENYURT
Doç. Dr. Ömer DÜZBAKAR
Doç. Dr. Fatih DEMİREL
Dr.Öğr.Üyesi Selma GÜLEÇ
Dr.Öğr.Üyesi Erkan ŞENŞEKERCİ
Öğr.Gör.Dr. Yadigar DOĞAN
Öğr.Gör.Dr. Yılmaz GÜLCAN
Arş.Gör. Sabri BECERİKLİ
Arş.Gör. Sevda Gülşah YILDIRIM
Arş.Gör. Ahmet ÇOPUR