ÖZEL EGITIM BÖLÜMÜ TANITIMI

Fotograf Albümü için tiklayiniz

ÖZEL EGITIM BÖLÜMÜ

ÖZEL EGITIM ÖGRETMENLIGI ANA BILIM DALI

Programin Kisa Geçmisi
Uludag üniversitesi Egitim Fakültesi’nde yillar önce açilmasina ragmen ögretim elamani bulunamadigindan ögrenci alinamayan Özel Egitim Bölümü,  2010-2011 ögretim yilinda Zihin Engellilerin Egitimi Anabilim Dalina ilk ögrencilerini alarak faal hale geçmistir. 2016-2017 egitim-ögretim yilinda Özel Egitim Bölümü kapsamindaki anabilim dallari Özel Egitim Ögretmenligi adi altinda birlestirilmistir.

Program Profili

Anabilim Dalimiz kadrosunda 1 Profesör, 5 Yardimci Doçent, 1 Ögretim Görevlisi Doktor, 1 Ögretim Görevlisi ve 3 Arastirma Görevlisi bulunmaktadir. Arastirma görevlilerimizden 1’i ÖYP programi kapsaminda Anadolu Üniversitesi’nde görev yapmaktadir. Ögretim elemanlarinin bilimsel çalismalarina ve yayinlarina iliskin ayrintili bilgilere asagidaki web adresinden ulasabilirsiniz.

http://uludag.edu.tr/egitim/default/konu/1180
Programin Amaci;

Özel Egitim Ögretmenliginin amaci, özel gereksinimi olan bireylerin devam ettikleri siniflar ve okullar için nitelikli ögretmen yetistirmektir. Özel Egitim Ögretmenliginde verilen dersler, meslek bilgisi, genel kültür ve alan bilgisi basliklari altinda gruplanmistir. Programin en belirgin özelligi, ögrencilere güçlü bir teorik altyapinin yani sira ögretmenlik uygulamasinin ögretim elamanlarinin denetiminde gerçeklestirilmesidir. Ögretmenlik uygulamasi özel gereksinimi olan çocuklarin devam ettigi okullarda bir yil süresince yürütülmektedir.

Mezunlarin Baslica Çalisma Olanaklari;

Özel Egitim Ögretmenliginden mezun olan ögretmen adaylarinin tamami, Milli Egitim Bakanligi'na bagli olan okullara ve Rehberlik Arastirma Merkezlerine atanabilmekte ve ayrica özel sektörde, özel özel egitim merkezlerinde çalisabilmektedir.

2013-2014 egitim-ögretim yilinda ilk mezunlarimizi verdik. Tüm mezunlarimiz, özel özel egitim okullarinda ve Milli Egitime bagli okullarda istihdam edilmistir.
Alanda çalisan ögretmenlerin is doyumlari çok yüksektir. Ayrica, egitime en çok gereksinimi olan özel gereksinimi olan bireylerin önünü açacak sekilde egitim ögretim hizmeti vermeleri,  duygusal doyumlarinin da yüksek olmasina yol açmaktadir.

Yillar önce açilan, ancak ögretim elamani bulunamadigindan ögrenci alinamayan Özel Egitim Bölümü, 2010-2011 ögretim yilinda Zihin Engellilerin Egitimi Anabilim Dalina ögrenci alarak faal hale geçmis, 2016-2017 egitim ögretim yili itibariyle Özel Egitim Ögretmenligi olarak ögrenci almaya devam etmektedir.

2016-2017 Taban Puani      : 391,76911

2016-2017 Tavan Puani      : 439,36135

Basari Sirasi                        : 43.200

Puan Türü                           : YGS-4

Verilen Derece

Bu bölüm, yüksekögretimde Özel Egitim alaninda 240 AKTS kredilik birinci asama derece sistemine tabidir. Program basarili bir sekilde tamamlanip, program yeterlilikleri saglandiginda Özel Egitim alaninda Lisans derecesine sahip olunur.

Bölümümüzde yeterli ögretim üyesi bulunmadigindan dolayi, lisansüstü programa ögrenci kabul edilmemektedir.

Derecenin Düzeyi

Lisans

Kabul ve Kayit Kosullari

Adaylarin lise ve dengi okul diplomasina sahip olmasi ve Yüksek Ögretime Geçis Sinavindan yeterli puani almis olmasi gerekir.

Çift Anadal, Yandal, Erasmus Olanaklari

“Yüksekögretim Kurumlarinda Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasinda Geçis, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararasi Kredi Transferi Yapilmasi Esaslarina Iliskin Yönetmelik” hükümleri uygulanir.

Yeterlilik Kosullari ve Kurallari

Özel Egitim alaninda lisans derecesi elde edebilmek için ögrencilerin programda almasi gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karsiligi) tümünü basariyla tamamlamak ve genel agirlikli not ortalamasinin 4.00 üzerinden en az 2.0 olmasi gerekir.

Üst Derece Programlarina Geçis

Lisans egitimini basari ile tamamlayan adaylar ALES sinavindan geçerli not almalari ve yeterli düzeyde Yabanci Dil bilgisine sahip olmalari kosuluyla lisansüstü programlarinda ögrenim görebilirler.

Sinavlar, Ölçme ve Degerlendirme

Her ögrencinin dönem basinda derslere kayit yaptirmasi ve dönem sonu sinavina girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamalarin en az %80`ine devam etmis olmasi gereklidir. Ögrenciler her ders için en az 1 ara sinav ve yariyil sonu sinavina tabi tutulurlar. Genel olarak basari notuna, ara sinav (ara sinav notu olarak ödev, laboratuvar sinavi, quiz vb gibi ölçme araçlarindan elde edilen puanlar da degerlendirmeye alinabilir) katkisi % 40, yariyil sonu sinavinin katkisi ise % 60 seklindedir. Tüm sinavlar 100 puan üzerinden degerlendirilir. Ögrencilerin bir dersten basarili olmalari için yariyil sonu sinavindan en az 40 puan ve ders ortalamalarinin en az 50 puan olma zorunlulugu vardir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarindan birini alan ögrenciler o dersi basarmis sayilirlar. DC ve DD notlari sartli basarili notlardir. Ögrencinin DC veya DD notu aldigi bir dersten basarili olmasi için genel agirlikli not ortalamasinin en az 2.0 olmasi gerekir.

Bilgi

Okunma Sayısı: 5715
Eklenme Tarihi: 7.10.2019 23:35:12
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş