Fotograf Albümü için tiklayiniz
MÜZIK EGITIMI ANA BILIM DALI
Müzik Egitimi Ana Bilim Dalinda 4 yil süreli “Müzik Ögretmenligi Lisans Programi” egitimi verilmektedir. Bu programla ilkögretim ve orta ögretim kurumlarina müzik ögretmeni yetistirilmektedir.
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’nin temel amaci, müzik ögretmeni adaylarini bilgi, beceri ile donatmak ve belirli bir müzik dagari çerçevesinde sahip olmalari gereken nitelikleri saglamaktir
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali, 1981 yilinda Lisans, 1995 yilinda Yüksek Lisans ve 2013 yilinda Doktora düzeyinde egitim vermeye baslamistir.
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’nin misyonu, egitim-ögretim ve Müzik Ögretmenligi meslegi ile ilgili alanlarda temel ve uygulamali, bilimsel arastirmalar yapmayi; Atatürk Ilke ve Devrimlerine içtenlikle bagli, barisçil, sevecen, hosgörülü, adil, demokrasi kültürünü özümsemis, mesleki yeterlik ve duyarliga sahip, müzik yapan, yaratan, toplumun ulusal ve evrensel düzeyde müzik kültürünün gelismesine katkida bulunan, analitik ve elestirel düsünebilen, iletisim becerileri gelismis, kendisiyle ve çevresiyle barisik, yapici, yaratici, seçkin müzik ögretmeni yetistirmeyi; toplumun gereksinim duydugu konularda ilgili kurumlara müzik egitimi programlari sunmayi, arastirma yapmayi ve egitim kurumlarinda çalisanlari aydinlatmaya yönelik bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenlemektir.
Müzik Egitimi Ana Bilim Dali’nin vizyonu, bilgi toplumunun sanatsal nitelikli müzik ögretmenlerini yetistirmenin yani sira, egitim-ögretim ve müzik ögretmenligi meslegi ile ilgili alanlarda bilgi üreten, sürekli kendini gelistiren, ulusal ve evrensel boyutta toplumun egitim-ögretim ve müzik ögretmeni yetistirilmesine yönelik sorunlarina bilimsel yöntemlerle çözüm getiren, yetistirdigi müzik ögretmenleri ile örnek gösterilen, nitelikli sanatsal çalismalari ile ön planda yer alan, mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyulan bir anabilim dali olmaktir.
Ana Bilim Dalimizda;
- 5 Doçent,
- 5 Yardimci Doçent,
- 1 Ögr. Gör.Dr,
- 7 Ögr. Gör.,
- 2 Yabanci Uyruklu Ögr. Gör.,
- 4 Okutman,
- 2 Ars.Gör.Dr.,
- 1 Ars.Gör.,
- 1 Uzman (Çalgi Bakim-Onarim)
olmak üzere toplam 28 ögretim elemani görev almaktadir.
Bireysel Çalgi Egitimi kapsaminda; keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, san, gitar, baglama, flüt, klarnet çalgilarinin egitimi verilmektedir. Temel çalgi piyanodur. Tüm ögrenciler piyano egitimi alirlar. Programlarin öngördügü biçimde geleneksel müziklerimizin temel çalgilarinin egitimi verilmektedir.
Ana Bilim Dalimizda ders disi etkinlikler kapsaminda, ulusal ve uluslararasi düzeyde seminer, panel, konferans, uygulamali gösteri, ögrenci konserleri ve diger üniversitelerde konser ve benzeri bazi etkinliklerle canli bir müzik ortami yaratilarak, çevresel, bölgesel, ulusal ve uluslararasi düzeyde müzik egitimine ve müzik kültürüne katkida bulunulmaktadir.
09 Mayis 2001 tarihinde Bulgaristan/ Plovdiv müzik ve dans akademisi ile yapilan sanatsal-bilimsel isbirligi anlasmasi sonrasi, yurt disinda da üst düzey sanatsal faaliyetler sürdürülmektedir. Bu kapsamda Plovdiv müzik ve dans akademisi ögrencileri ile birlikte gençlik senfoni orkestrasi olusturularak Bursa’da ve Plovdiv’de konserler verilmis, ayrica iki üniversitenin ögretim elemanlari Bursa’da uluslararasi düzeyde bir konser etkinligi gerçeklestirmislerdir. Sanatsal ve bilimsel isbirligimiz devam etmektedir.
Erasmus Ögrenci Degisim Programi kapsaminda ögrencilerimiz Italya, Almanya, Macaristan ve Ispanya’da egitim görmektedirler. Ögretim elemanlarimiz da bu kurumlar ile birlikte baska ülkelerde de konserler vererek sanat etkinliklerini sürdürmektedirler. Bunun yaninda Müzik Egitimi Ana Bilim Dali olarak da diger üniversitelerde konser verme gelenegi sürdürülmektedir. Geçtigimiz yillarda Ankara, Izmir, Istanbul, Balikesir, Denizli, Nigde, Çanakkale, Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitelerinde konserler verilmis ve takdir ile karsilanmistir.
Fiziksel Olanaklar
Binamizda;
- 24 bireysel çalisma odasi,
- 20 bireysel çalgi ders odasi,
- 12 piyano ve san odasi,
- 4 toplu ders odasi ,
- 1 konser salonu,
- 4 oda müzigi sinifi,
- 1 çalgi bakim atölyesi bulunmaktadir.
Içinde bulundugumuz ortam, müzik sanatinin teknik özelliklerine uygun olarak, konser salonu da olacak biçimde özel bir projeyle tasarlanarak olusturulmus tekil ve çok özel bir mekândir. 2007-2008 ders yilindan itibaren ögrencilerimize yeni binamizda egitim vermekten büyük mutluluk duymaktayiz. Yeni binamiz 1924 yilinda Ankara’da açilan Musiki Muallim Mektebinden esinlenerek yapilmis ve üniversitemiz senatosu tarafindan binaya “Musiki Muallim Mektebi-1924” adi verilmistir. Dolayisi ile akademik kadromuzun egitim anlayisi da musiki muallim mektebi geleneginden gelen bir temele dayanmaktadir. Binamizin mimari projesi üniversitemizin mimarlik fakültesi ögretim üyeleri tarafindan tasarlanmis ve gerçeklestirilmistir. Binamiz bu yönü ile de özellik göstermektedir.
Bu kapsamda, egitim ve uygulama etkinlikleri müzik yapmaya elverisli ortamlarda yapilmakta, gerek ögrencilerin gerekse ögretim elemanlarinin çalismalari, bulunulan çevreye kültürel ve sosyal bir canlilik getirmektedir.
Bölüm mezunlarinin baslica çalisma alanlari,
Egitim Sektörü (resmi okullar, özel okullar, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, dershaneler) ve Sanatsal Kurumlardir (operalar, senfoni orkestralari).
Akademik Personel:
Güzel Sanatlar Egitimi Bölüm Baskani: Prof.Dr.Sezen ÖZEKE
Müzik Egitimi Anabilim Dali Baskani : Doç.Dr.Erol DEMIRBATIR
1. Doç. Sirin AKBULUT DEMIRCI
2. Prof.Dr. Sezen ÖZEKE
3. Doç. Sezin ALICI
4. Doç.Dr. R. Erol DEMIRBATIR
5. Doç.Dr. Hatice ONURAY EGILMEZ
6. Yrd.Doç. Nejdet KALENDER
7. Yrd.Doç. M. Aydin ATALAY
8. Yrd.Doç. Nesrin BIBER ÖZ
9. Yrd.Doç.Dr. Mete SUNGURTEKIN