Fotoğraf Albümü için tıklayınız
MÜZİK EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalında 4 yıl süreli “Müzik Öğretmenliği Lisans Programı” eğitimi verilmektedir. Bu programla ilköğretim ve orta öğretim kurumlarına müzik öğretmeni yetiştirilmektedir.
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nın temel amacı, müzik öğretmeni adaylarını bilgi, beceri ile donatmak ve belirli bir müzik dağarı çerçevesinde sahip olmaları gereken nitelikleri sağlamaktır
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı, 1981 yılında Lisans, 1995 yılında Yüksek Lisans ve 2013 yılında Doktora düzeyinde eğitim vermeye başlamıştır.
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nın misyonu, eğitim-öğretim ve Müzik Öğretmenliği mesleği ile ilgili alanlarda temel ve uygulamalı, bilimsel araştırmalar yapmayı; Atatürk İlke ve Devrimlerine içtenlikle bağlı, barışçıl, sevecen, hoşgörülü, adil, demokrasi kültürünü özümsemiş, mesleki yeterlik ve duyarlığa sahip, müzik yapan, yaratan, toplumun ulusal ve evrensel düzeyde müzik kültürünün gelişmesine katkıda bulunan, analitik ve eleştirel düşünebilen, iletişim becerileri gelişmiş, kendisiyle ve çevresiyle barışık, yapıcı, yaratıcı, seçkin müzik öğretmeni yetiştirmeyi; toplumun gereksinim duyduğu konularda ilgili kurumlara müzik eğitimi programları sunmayı, araştırma yapmayı ve eğitim kurumlarında çalışanları aydınlatmaya yönelik bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenlemektir.
Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı’nın vizyonu, bilgi toplumunun sanatsal nitelikli müzik öğretmenlerini yetiştirmenin yanı sıra, eğitim-öğretim ve müzik öğretmenliği mesleği ile ilgili alanlarda bilgi üreten, sürekli kendini geliştiren, ulusal ve evrensel boyutta toplumun eğitim-öğretim ve müzik öğretmeni yetiştirilmesine yönelik sorunlarına bilimsel yöntemlerle çözüm getiren, yetiştirdiği müzik öğretmenleri ile örnek gösterilen, nitelikli sanatsal çalışmaları ile ön planda yer alan, mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyulan bir anabilim dalı olmaktır.
Ana Bilim Dalımızda;
olmak üzere toplam 28 öğretim elemanı görev almaktadır.
Bireysel Çalgı Eğitimi kapsamında; keman, viyola, viyolonsel, kontrbas, şan, gitar, bağlama, flüt, klarnet çalgılarının eğitimi verilmektedir. Temel çalgı piyanodur. Tüm öğrenciler piyano eğitimi alırlar. Programların öngördüğü biçimde geleneksel müziklerimizin temel çalgılarının eğitimi verilmektedir.
Ana Bilim Dalımızda ders dışı etkinlikler kapsamında, ulusal ve uluslararası düzeyde seminer, panel, konferans, uygulamalı gösteri, öğrenci konserleri ve diğer üniversitelerde konser ve benzeri bazı etkinliklerle canlı bir müzik ortamı yaratılarak, çevresel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeyde müzik eğitimine ve müzik kültürüne katkıda bulunulmaktadır.
09 Mayıs 2001 tarihinde Bulgaristan/ Plovdiv müzik ve dans akademisi ile yapılan sanatsal-bilimsel işbirliği anlaşması sonrası, yurt dışında da üst düzey sanatsal faaliyetler sürdürülmektedir. Bu kapsamda Plovdiv müzik ve dans akademisi öğrencileri ile birlikte gençlik senfoni orkestrası oluşturularak Bursa’da ve Plovdiv’de konserler verilmiş, ayrıca iki üniversitenin öğretim elemanları Bursa’da uluslararası düzeyde bir konser etkinliği gerçekleştirmişlerdir. Sanatsal ve bilimsel işbirliğimiz devam etmektedir.
Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında öğrencilerimiz İtalya, Almanya, Macaristan ve İspanya’da eğitim görmektedirler. Öğretim elemanlarımız da bu kurumlar ile birlikte başka ülkelerde de konserler vererek sanat etkinliklerini sürdürmektedirler. Bunun yanında Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı olarak da diğer üniversitelerde konser verme geleneği sürdürülmektedir. Geçtiğimiz yıllarda Ankara, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Denizli, Niğde, Çanakkale, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitelerinde konserler verilmiş ve takdir ile karşılanmıştır.
Fiziksel Olanaklar
Binamızda;
İçinde bulunduğumuz ortam, müzik sanatının teknik özelliklerine uygun olarak, konser salonu da olacak biçimde özel bir projeyle tasarlanarak oluşturulmuş tekil ve çok özel bir mekândır. 2007-2008 ders yılından itibaren öğrencilerimize yeni binamızda eğitim vermekten büyük mutluluk duymaktayız. Yeni binamız 1924 yılında Ankara’da açılan Musiki Muallim Mektebinden esinlenerek yapılmış ve üniversitemiz senatosu tarafından binaya “Musiki Muallim Mektebi-1924” adı verilmiştir. Dolayısı ile akademik kadromuzun eğitim anlayışı da musiki muallim mektebi geleneğinden gelen bir temele dayanmaktadır. Binamızın mimari projesi üniversitemizin mimarlık fakültesi öğretim üyeleri tarafından tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Binamız bu yönü ile de özellik göstermektedir.
Bu kapsamda, eğitim ve uygulama etkinlikleri müzik yapmaya elverişli ortamlarda yapılmakta, gerek öğrencilerin gerekse öğretim elemanlarının çalışmaları, bulunulan çevreye kültürel ve sosyal bir canlılık getirmektedir.
Bölüm mezunlarının başlıca çalışma alanları,
Eğitim Sektörü (resmi okullar, özel okullar, Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri, dershaneler) ve Sanatsal Kurumlardır (operalar, senfoni orkestraları).
Akademik Personel:
Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı: Prof.Dr.Sezen ÖZEKE
Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı : Doç.Dr.Erol DEMİRBATIR
1. Doç. Şirin AKBULUT DEMİRCİ
2. Prof.Dr. Sezen ÖZEKE
3. Doç. Sezin ALICI
4. Doç.Dr. R. Erol DEMİRBATIR
5. Doç.Dr. Hatice ONURAY EĞİLMEZ
6. Yrd.Doç. Nejdet KALENDER
7. Yrd.Doç. M. Aydın ATALAY
8. Yrd.Doç. Nesrin BİBER ÖZ
9. Yrd.Doç.Dr. Mete SUNGURTEKİN
10. Yrd. Doç.Dr. Gülnihal GÜL
11. Öğr.Gör. Nilüfer ÖZER
12. Öğr.Gör. Yusuf HASANOV
13. Öğr.Gör. Rana AZİMZADE
14. Öğr.Gör. Elhan NECEF
15. Öğr.Gör. Lale NECEF
16. Öğr.Gör. Z. Göknur YILDIZ
17. Öğr.Gör. Özgür EĞİLMEZ
18. Öğr.Gör. Çiğdem YİĞİT
19. Öğr.Gör. Yaşar Kemal ALİM
20. Öğr.Gör. Z.Ezgi KARA
21. Okt. Alpay GÜLDOĞAN
22. Okt. Murat CEMİL
23. Okt. Ardan KANALICI
24. Okt. Veysel Özgür SAĞLAM
25. Uzman Murat CAF
26. Arş.Gör. Dr. Ajda ŞENOL SAKİN
27. Arş.Gör.Dr. Doruk ENGÜR
28. Arş.Gör. Hatice ÇELİKTAŞ