DAVETLİSİNİZ: TOHUM TOPU YAPIYORUZ!
 DAVETLİSİNİZ: TOHUM TOPU YAPIYORUZ!

DAVETLİSİNİZ: TOHUM TOPU YAPIYORUZ!

 

Kampüsümüzdeki biyoçeşitliliğe katkı sağlamak istiyoruz. Bir yandan da yediğimiz meyvelerin kıymetli çekirdeklerini çöpe atmaya gönlümüz razı olmuyor. Çekirdekleri biriktirip tohum topu haline getirmeye karar verdik. Siz de bize katılın.

Tohum topları, tarihin çok eski çağlarında etkin bir şekilde kullanılan bir çiftçilik yöntemi olarak biliniyor. Bu toplar uygun ortamlarda tohumların gelişmesini sağlayarak, onları dış etkenlerden koruyan ve top şeklinde yapılan karışımlardan oluşuyor. Toprak ile buluşan bu küçük toplar sayesinde toprakta bitki oluşumu gelişiyor, toprak canlanıyor ve havalanıyor.

Tohum topları toprak ile buluştuktan sonra yağmur yağdığında ya da sulandığında parçalanarak içindeki tohumlar çimlenmeye başlıyor. Tohum topları yapılırken içine bir miktar kil eklenerek böcek ve kuş gibi hayvanların tohumları yemesi önlenebiliyor. Böylece küresel çölleşme ve küresel ısınma problemine karşı doğayı daha hızlı, kolay, çevre-dostu ve ucuz bir şekilde yeşillendirmek mümkün olabiliyor.

NE YAPACAĞIZ?

1-ÇEKİRDEK BİRİKTİRME

Bugünden başlayarak yediğimiz meyvelerin (ayva, elma, armut, hurma, Trabzon hurması vb.) çekirdeklerini biriktirmeye başlayacağız.

2-ÇEKİRDEK TESLİMİ

2 Mart 2022 tarihinde Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapacağımız bir organizasyonla biriktirdiğiniz çekirdekleri bize getirmenizi isteyeceğiz.

3-TOHUM TOPU ATÖLYESİ

10 Mart 2022 tarihinde bize getirdiğiniz çekirdekleri tohum toplarına dönüştüreceğiz. Bu atölye çalışmasına da isterseniz katılabilirsiniz.

4-TOHUM TOPU FIRLATMA

25 Mart 2022 tarihinde tohum toplarını toprakla buluşturacağız. Bu etkinlik için de sizi ayrıca davet edeceğiz. Sonraki süreçte belirli aralıklarla tohum toplarının atıldığı bölgeleri inceleyeceğiz.

BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlüğü

 

Kaynak

Tamilarasan C. R. Jerlin, K. Raja, 2021, Seed Ball Technique for Enhancing the Establishment of Subabul (Leucaena Leucocephala) Under Varied Habitats, Journal of Tropical Forest Science, 33(3):349-355.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Oca-2022]

Haber Görüntüleme : [1.138]