Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nurcan Özyazıcıoğlu’nun Hemşirelik Haftası Mesajı
 Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nurcan Özyazıcıoğlu’nun Hemşirelik Haftası Mesajı
Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nurcan Özyazıcıoğlu’nun Hemşirelik Haftası Mesajı
 
Dünya literatüründe profesyonel anlamda hemşirelik 1854 yılında Kırım Savaşı’nda İstanbul’da Selimiye kışlasında İngiliz hastalara bakım veren Florence Nightingale ile başlamaktadır. Florence Nightingale İngiltereye döndükten sonra 1860 yılında Londra’da ilk hemşirelik okulunu açmış, deneyimlerini burada paylaşmıştır. Ülkemizde ise milli mücadele yıllarında Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşı ve I. Dünya Savaşında Münire İsmail, Kerime Salahor, Safiye Hüseyin Elbi ve diğer eğitimli hemşireler tarafından yaralı askerlere hasta bakımı verilmiştir.
 
Dünya Sağlık Örgütü(WHO) 1999 yılında Florence Nightingale’nin doğumundan 200 yıl sonra 2020 yılını “Uluslararası Hemşire ve Ebe Yılı” ilan etmiştir. Hemşireler ve Ebeler yılında COVID-19 pandemisinin başlaması meslektaşlarımızın küresel sağlığa verdiği katkı düzeyinin tanınmasına yol açmıştır. Hemşireler bu salgınla mücadele etmek için harekete geçmiştir, kaliteli bakımı merhametle sağlamayı taahhüt etmektedir. Sahada ve klinikte hasta bakımı, kanıta dayalı tedavi protokollerini uygulama, klinik araştırmalar için veri toplanması, hasta güvenliğini sağlama ve kritik hastalar için hayati fonksiyonların izlenmesi konularında meslektaşlarımız olağanüstü çaba harcamaktadır.
Pandemi nedeniyle acil operasyonlar dışında hastanelerin hasta kabul etmediği, ziyaretçi ve refakatçıların kısıtlandığı şu günlerde yoğun bakım ve solunum desteği alan hastalara bireysel  bakım verme yetkisine sahip, bireylerin sağlığına muazzam katkı sunan vazgeçilmez bir meslek grubu olan hemşireliğin önemi hiç bu kadar belirgin olarak ortaya çıkmamıştı.
 
Sevgili öğrenciler geleceğin hemşireleri; hızlı yayılan ve ciddi komplikasyonlara yol açan bu enfeksiyondan kendimizi ve çevremizi korumalıyız. Sosyal mesafe kuralına uyulması ve diğer salgın kontrol önlemleri konusunda güvenlik tedbirlerini artırmalısınız. COVID-19 epidemiyolojisi, tedavisi, komplikasyonları konusundaki son gelişmeleri, güncel klinik rehberleri fakültemiz web sitesinde yer alan  (Sağlık Bakanlığı, https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/) uzantılı adresten de takip edebilirsiniz. Bu konuda kendinizi eğitmelisiniz. Bilgi birikiminizi sadece kendiniz için değil, ülkemizin sağlığına fayda sağlamak için de kullanmalısınız.
 
Uluslararası Hemşireler Konseyi(ICN) 2020 temasında hemşirelerin dünya sağlığında öncü bir ses olduğunu, bireylerin ve toplumların sağlığını ve refahını artırmak için ortak hareket edilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bugün pandemi dolayısıyla her zamankinden daha fazla dayanışma ve birlik içerisinde hareket etmeye ihtiyaç duymaktayız.
Nitelikli hemşirelik bakımı sunan meslektaşlarımızın, hemşirelik eğitimi alanında özveri ve sevgiyle görev yapan hocalarımızın,  kaliteli bakım vermeye, acıları azaltmaya talip olan zeki ve merhametli öğrencilerimizin 12 Mayıs Dünya Hemşireler Gününü kutlarım. Hastanede ve sahada çalışan tüm mezunlarımıza ve sağlık çalışanlarına selam olsun.
 
                                                                                                                                                                                                   12.05.2020
                                                                                                                                                Prof. Dr. Nurcan Özyazıcıoğlu
                                                                                                                                                                Dekan
                                                                                                                                                                             

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [12-May-2020]

Haber Görüntüleme : [1.313]