iThenticate-Turnitin Hatalı Kullanımları Hakkında

Değerli akademisyenlerimiz,

Akademik düzeyde üretilecek makale ve tezlerin kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılan iThenticate ve Turnitin veritabanlarının hatalı kullanımından dolayı problemler yaşanmaktadır.

Söz konusu veritabanlarından iThenticate, sadece makalelerin intihal oranının tespiti için kullanılması gerekmektedir. iThenticate veritabanı için sadece Doktora derecesi ve üzerinde akademik yetkinliğe sahip öğretim üyelerine kullanım hakkı verilmektedir.

Söz konusu veritabanlarından Turnitin, sadece tezlerin intihal oranının tespiti için kullanılması gerekmektedir.  Turnitin veritabanı için ise tüm akademisyenlerimize kullanım hakkı verilmektedir.

iThenticate veritabanının aşırı kullanımından dolayı üniversitemiz yükleme limitlerine ULAKBİM tarafından sınırlama getirilmektedir. Bu durumdan dolayı mağduriyetler yaşanmaktadır. Bundan sonraki süreçte mağduriyetlerin yaşanmaması için tezlerin Turnitin veritabanından, makalelerin ise iThenticate veritabanından taranmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Hatalı kullanıma devam ettiği tespit edilen hesaplar belirli süreliğine pasif hale getirilecektir.

iThenticate ve Turnitin veritabanları için detaylı bilgi, kayıt ve kullanım kılavuzu bilgilerine kütüphanemiz web sayfasından erişilebilmektedir.

iThenticate için Bkz. http://www.uludag.edu.tr/kutuphane/default/konu/2083 

Turnitin için Bkz. http://www.uludag.edu.tr/kutuphane/default/konu/2084 

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler

Haber Tarihi : [09-Oca-2020]

Haber Görüntüleme : [2.120]