Bursa Uludağ Üniversitesi’nde kadın-erkek eşitliği

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırmaları Merkezi (UKAM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde üniversitede yaptığı anket çalışmasını yayımladı. Kadın ve erkek oranlarının araştırıldığı çalışmada BUÜ’de çalışan kadın ve erkeklerin oranları neredeyse eşit çıktı.

UKAM, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi yaptığı çalışmada BUÜ bünyesinde çalışan akademik ve idari personel ile lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin kadın erkek oranlarını tespit etti. Ankete üniversitede öğrenim gören öğrenci sayıları ve kadın-erkek oranları ile başlayan UKAM, buna göre 2018-2019 yılı içerisinde BUÜ’de eğitim gören 78 bin 530 öğrencinin % 54,2’sinin erkek, %45,8’inin de kadın olduğunu tespit etti. Yüksek lisans yapan 7 bin 387 öğrencinin % 51,3’ünün kadın, % 48,7’sinin erkek olduğunun ortaya çıktığı çalışmada doktoraya devam eden 1987 öğrencinin %58,8’inin erkek, % 41,2’sinin ise kadın olduğu açıklandı.

EĞİTİM FAKÜLTESİNDE KADIN ÖĞRENCİLERİN ORANI % 66,8

Yapılan çalışmada lisans öğrencilerinin de hemen hemen aynı oranlarda olduğu tespit edildi. Oranlama çalışmasında BUÜ’de lisans öğrenimine devam eden 44 bin 459 öğrencinin % 50,8’inin erkek olduğu, %49,2’sinin ise kadın olduğu sonucuna ulaşıldı. Ön lisans eğitimi alan 24 bin 392 öğrencinin ise %61,4 erkek, %38,6 kadın olduğu görüldü. Fakülteler içinde yapılan oran değerlendirmesine göre Eğitim Fakültesi’nde %66,8 oranıyla en fazla kadın öğrenci, Mühendislik Fakültesi’nde ise %23,55 oranıyla en az kadın öğrenci öğrenim görüyor.

İDARİ PERSONELDE KADINLAR ÖNDE

BUÜ bünyesinde akademik birimlerinde çalışan öğretim elemanı sayısı incelendiğinde tüm üniversitede çalışan öğretim elemanı sayısının %48’inin kadın öğretim elemanı, %52’sinin ise erkek öğretim elemanı olduğu tespit edildi. Fakültelere göre, kadın ve erkek oranlarına bakıldığında en fazla kadın öğretim elemanının %60,11 oranıyla Eğitim Fakültesi’nde olduğu belirlendi. İlahiyat Fakültesi’nde ise kadın öğretim elemanı sayısı %10,26 seviyesinde kaldı. İdari personel sayısına bakıldığında ise toplam 2 bin 73 idari personelin olduğu ve bu sayının %57,31’i kadın personel, %42,69’u da erkek personelden oluştu.

Akademik birimlerin yönetim boyutunda kadın erkek oranlarına bakıldığında ise toplam 45 üst düzey yönetici öğretim üyesinin bulunduğu ve bu sayının %82’sinin erkek, %18’inin kadın yönetici kadrosunda olduğu tespit edildi.

Haber Tarihi : [07-Mar-2019]