Dünya Çevre Günü

 

Çevre, bizi çepeçevre saran, bizimle etkileşim halinde olan canlı ve cansız tüm unsurları içine alır. Yaşamın devamı, çevreyi oluşturan ekosistemlerin dengede kalmasına bağlıdır. İnsan, ekosistemlerin dengesine müdahale ederek düzeni bozmakta, böylelikle kendi geleceğini tehlikeye atmaktadır.

İnsanın bu gezegendeki varlığını sürdürebilmesi, milyarlarca yılda oluşmuş bu düzene saygı göstermesine bağlıdır.

Kısa Tarihçe

Her yıl 5 Haziran’da Dünya Çevre Günü hatırlatması yapılır. Dünya Çevre Günü’nün adı ilk kez 1972’de Stockholm Çevre Konferansı’nda kondu. En az elli yıldır çevre sorunlarının nedeni bilinmektedir diğer bir deyişle. Bu konferansta sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel insan haklarından biri olduğu söylenmiş, çevre üstündeki müdahalelere bir son verilmesi için çağrıda bulunulmuştur.

Dünya Çevre Günü’nün Bu Yılki Teması

Her yıl farklı bir temayla hatırlanır Dünya Çevre Günü. Bu yılın Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen teması “Plastik Kirliliğini Yenmek” olarak belirlenmiştir. Plastik kirliliğinin insanın kontrolünden çıkmış olduğu bilim insanları tarafından ortaya konmuştur. Plastik ürünlerin çevre-dostu ürünlerle değiştirilmesi ve hayatımızdan hızla çıkarılması için acil önlemler gerekmektedir. Bazı ülkelerde tek kullanımlık plastiklerin kullanımı yasaklanmaya başlamıştır.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada her yıl 400 milyon ton plastik üretilmektedir. Bu miktarın yarısını tek kullanımlık plastik ürünler oluşturmaktadır. Piyasaya sürülen plastiklerin yalnızca %10’u geri kazanılmaktadır. Kalan kısım akarsulara, göllere, denizler ve okyanuslara giriş yapmakta sudaki yaşamı tehdit etmektedir.

Mikroplastiklerin soluma ve gıda zinciri yoluyla insan kanına, hatta anne sütüne ulaştığı bilinmektedir. Plastiklerin içinde bulunan kimyasal katkıların, endokrin sistemini bozduğu, üreme sistemine zarar verdiği, diyabet, obezite, astım, zihinsel gelişim bozuklukları ve kanser gibi rahatsızlıklara yol açtığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Mikroplastiklerin akciğer, karaciğer, böbrek ve dalak gibi organlarda birikim gösterdiği bilinmektedir. 

2 Mart 2022 tarihinde 175 Birleşmiş Milletler üyesi ülke plastik kirliliğini azaltmak için bir önerge imzalamışlardır. 2024 yılında yasal olarak bağlayıcı bir anlaşmanın kabul edilmesi beklenmektedir.

Türkiye Çevre Haftası

Ülkemizde Çevre Haftası olarak kutlanmasına ilişkin yayımlanan 2022/3 sayılı "Türkiye Çevre Haftası" konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında 2023 yılı Türkiye Çevre Haftası Teması, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Temiz Deniz Temiz Dünya" olarak belirlenmiştir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından “SKA-14 Sudaki Yaşam” teması bu yılın Çevre Günü faaliyetlerinde ön plana çıkacaktır.

BUÜ Sürdürülebilir Kampüs Koordinatörlüğü

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Haz-2023]

Haber Görüntüleme : 1.163 - 16