TÜRK DÜNYASINDA KADIN OLMAK BUÜ’DE KONUŞULACAK

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Türk Dünyasında Kadın Olmak sloganıyla düzenlenen Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. Farklı ülkelerden çok sayıda kadın akademisyenin katıldığı kongrede 5-6 Aralık tarihleri arasında toplam 105 sözlü bildiri sunulacak.

BUÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi ortaklığında gerçekleştirilen Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresi başladı. Programın açılış törenine Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mihrimah Kocabıyık, farklı ülkelerden gelen akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

KADIN HAYATIN HER ALANINDA OLACAK

Programın açılış töreninde konuşan TBMM Adalet Komisyonu Üyesi ve Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Türk kadim medeniyetinde kadınların daima erkekler ile omuz omuza hayatın içerisinde bulunduğunu söyledi. Kadınların sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda her var olabilmeleri için reform niteliğinde adımlar attıklarını kaydeden Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç; “Tüm bu düzenlemelerin yanı sıra maalesef dünya genelinde büyük bir sorun olan kadına şiddetle mücadelede amasız, fakatsız mücadele etmekle kararlıyız. Sadece yasalarla da bu sorunu çözmek yeterli olmuyor. Burada topyekûn bir mücadele gerekiyor. Özellikle kadınların hayatın her alanında yer alması için herkese sorumluluk düşüyor. Şiddete uğrayan tek bir kadın kalmayıncaya kadar mücadeleyi sürdürmek istiyoruz. Aynı zamanda kadının ekonomik hayatta yer alması için de çalışıyoruz. Bu kapsamda kadınlarımıza hakları konusunda bilgilendirme toplantıları yapmaya devam ediyoruz. Eğitim seviyesi artan kadınlar daha fazla iş hayatında yer alıyor. Bu anlamda kadınlarımızın eğitim seviyelerinin arttırılması adına da çok sayıda projeyi hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

FIRSAT VERİLİRSE BAŞARAMAYACAĞI ŞEY YOK!

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mihrimah Kocabıyık ise Türk milletinde kadının yeri ve konumu konusunda görüşlerini aktardı. Türk dünyasının kadın kahramanlarla dolu olduğuna işaret eden Mihrimah Kocabıyık; “Türk dünyası; ekonomi, siyaset, sosyal hayat ve demokrasi ile gelişirken, bu sürece en fazla katkıyı veren hep kadınlarımız olmuştur. Bugün ekonomi başta olmak üzere çok farklı alanlarda kadınların nitelikli hizmet üretebildiğine şahit olmaktayız. Bütün mesele kadınlara yeteri kadar imkân sağlanmasıyla ilgilidir. Kadına fırsat verildiğinde başaramayacağı hiçbir şey yoktur” açıklamasında bulundu. Başkan Vekili Kocabıyık konuşmasında Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kadının toplumsal hayattaki yerinin güçlendirilmesi amacıyla gerçekleştirdikleri projeler hakkında da bilgiler paylaştı.

BUÜ HER ALANDA İŞBİRLİĞİNE HAZIR

Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz da Bursa Uludağ Üniversitesi’nin toplumsal projeler konusundaki hassasiyetini dile getirdi. Türkiye’nin en kalabalık üniversitelerinden birisi olduklarını ve bu yoğunluğun içerisinde Araştırma Üniversitesi unvanı ile bilime ve topluma katkı sunmak amacıyla canla başla çalıştıklarının altını çizen Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Ulusal, yerel, sivil toplum kuruluşları veya farklı tüm oluşumlardan gelen işbirliği taleplerini değerlendirmeye gayret ediyoruz. Bugün de çok özel bir programa ev sahipliği yapıyoruz. Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yapılan organizasyonlarının çok önemli bir kısmına destek veriyoruz. Toplam etkinlik sayısı ile zirvede yer aldığımızı biliyoruz. Çok daha iyisi için biz sorumluluk almaya devam edeceğiz. Bu kapsamda programlarda görev yapan tüm akademik ve idari personelimize teşekkür ediyoruz” dedi.

AKADEMİSYEN SAYISI EŞİT

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde görev yapan akademisyenlerin genel durumu hakkında bilgi veren Rektör Kılavuz; “Burada özel ve bize göre çok önemli bir veriyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Üniversitemizde görevli akademik personelimizin yüzde 50’si kadın, yüzde 50’si de erkeklerden oluşuyor. Yeni gelmekte olan araştırma görevlisi arkadaşlarımızın gelecekte üniversitemizde önemli kademelerde görev alacaklarını dikkate aldığımızda ise bu sayının kadınların lehine gelişmeye devam edeceğine dikkatinizi çekmek istiyorum” şeklinde konuştu. Programın başarılı geçmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, tüm katılımcılara teşekkür etti.

KADIN AKADEMİSYENLER TOPLAM 105 BİLDİRİ SUNACAK

Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresi’nin Düzenleme Kurulu Başkanlığı görevini üstlenen BUÜ Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal ise konuşmasında; “Türk Dünyasında Kadın Olmak temalı, Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresi’ni Üniversitemiz ev sahipliğinde; Bursa Uludağ Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Kadın Aile ve Çocuk Hizmetleri Şubesi’nin ortaklığında düzenliyoruz. Bugün aynı zamanda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınması yıldönümü. Dolayısıyla bugün hem tarihi anlamda önemli bir gün olması hem de Bursa şehrimizin Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi nedeniyle bu kongreyi planladık, organize ettik ve bugün de gerçekleştiriyoruz. Kongremize; Türkmenistan, Özbekistan, Moldova, Kazakistan, Azerbaycan ve İran’dan kadın çalışmaları yapan akademisyen kadın katılımcılar bulunmaktadır. Ayrıca Türk Dünyası için önemli bir düşünce adamı olan İsmail Gaspıralı’nın torunu da aramızdadır. Aramızda olan herkese ve kongrenin hazırlık sürecinde ve düzenleme kurulunda emeği bulunan tüm yol arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kongreye yabancı ülkelerin yanı sıra Türkiye’deki üniversiteler ve ilgili kuruluşlardan kadın çalışmaları yapan 105 katılımcı sözlü bildirilerini sunmak için katıldığını belirten Prof. Dr. Handan Asude Başal, kongre sürecinde iki büyük panelin ve aynı anda 4 ayrı salonda 18 oturumda sözlü sunumların gerçekleştirileceği bilgisini verdi.

Açılış konuşmalarının katılımcılara ve organizasyonda emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Ara-2022]

Haber Görüntüleme : 2.029 - 31