Kentsel Planlama ve Tasarım Çalıştayı tamamlandı

 

Valladolid Üniversitesi Şehir Planlama Enstitüsü’nden aldığı misafir araştırmacı davetiyle 2021-22 eğitim-öğretim yılında yurtdışında görevlendirilen ve İspanya’da bir TÜBİTAK projesi yürüten Doç. Dr. Sibel Polat’ın organizasyonuyla Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ), Valladolid Üniversitesi (UVa-ETSAVA) ve Castilla-La Mancha Üniversitesi (UCLM- EAT-Toledo) Mimarlık Okullarının ortaklığında ‘Kentsel Planlama ve Tasarım Çalıştayı’ düzenlendi. 

Çalıştay BUÜ’de YÖK 100-2000 Doktora Programı "Mimarlık, Kent ve Sağlık" Başlıklı Araştırma Projesi kapsamında çalışan Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Prof. Dr. Selen Durak, Prof. Dr. Arzu Çahantimur, Doç. Dr. Sibel Polat ve Doç. Dr. Miray Gür’ün,  ESOGÜ’den 4 ve DPÜ’den 1 öğretim üyesinin yürütücülüğünde 30 Mart-20 Nisan 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çevrimiçi olarak yürütülen programa, BUÜ’den YÖK 100-2000 bursiyerleri, TÜBİTAK 2244 bursiyerleri, yüksek lisans ve doktora öğrencileri olmak üzere 16, ESOGÜ’den 11 lisansüstü ve 23 lisans öğrencisi olmak üzere toplam 50 öğrenci katıldı.  

Atıl sanayi alanlarını ve yapılarını yenilikçi ve sürdürülebilir tasarım yaklaşımlarıyla kentle bütünleştirmek amacıyla yapılan çalıştayda terkedilmiş eski bir sanayi alanı olan, ancak endüstriyel miras olarak tescilli yapılar içeren Eskişehir Kılıçoğlu Kiremit ve Tuğla Fabrikası alanına yönelik kentsel ve mimari tasarım fikirleri geliştirildi. ESOGÜ’nün ve Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğinde Eskişehir teknik gezisiyle başlayan çalıştay, konuyla ilgili örnek projelerin, seminerlerin ve proje önerilerinin sunulması ve tartışılmasıyla devam etti. Sonuç olarak her iki üniversitenin öğrencilerinin ortaklaşa geliştirdiği 10 farklı fikir projesi üretildi.

Bursa, Eskişehir, Valladolid ve Toledo Mimarlık Bölümlerinden öğretim üyelerinin ve öğrencilerin katıldığı Türkiye çalıştayı çevrimiçi final oturumu 20 Nisan’da yapıldı. Yaklaşık 1 saat süren oturumda, BUÜ ve ESOGÜ Mimarlık Fakültelerinin dekanlarının ve bölüm başkanlarının üniversiteleri ve kentlerini tanıtan konuşmalarından sonra, proje alanını ve çalıştay sürecini anlatan kısa sunumlar yapıldı. Çalıştayda en başarılı bulunan 3 projeyi yapan öğrenciler konseptlerini ve alana dair mekansal yeniden kullanım önerilerini anlattı. İngilizce olarak gerçekleştirilen final oturumuna dışarıdan da yoğun bir katılım sağlanarak çalıştay başarıyla tamamlandı. Üretilen projelerin en yakın zamanda dijital olarak sergilenmesi hedefleniyor.

İspanya’daki çalıştay ise, Valladolid’deki Tafisa fabrikasına ait  terkedilmiş konut alanlarının ve sosyal tesislerin yeniden kullanımına yönelik mimari fikirlerin geliştirilmesine odaklanarak 25-29 Nisan 2022 tarihleri arasında yüzyüze yapılacak. 11 Mayıs 2022 tarihinde İspanya çalıştayı final oturumu çevrimiçi olarak 4 üniversitenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Farklı ülkelerdeki sanayi alanlarının sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı ve somut deneyimlerin paylaşıldığı bu tür akademik işbirliklerinin Türkiye’de daha sağlıklı kentler geliştirme adına katkı koyacağı düşünülüyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [22-Nis-2022]

Haber Görüntüleme : 2.113 - 0