Murad Emrî Efendi’nin hayatı belgesel oldu

 

Yapımcılığını ve metin yazarlığını Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Öztahtalı’nın, yönetmenliğini de yine aynı fakülteden Doç. Ali Sait Liman’ın üstlendiği belgesel filmin galası yoğun bir katılımla Yıldırım Belediyesi Uyumayan Kütüphane’de yapıldı.

Gösterime film ekibinin dışında Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Nuh Kapan, Murad Emrî Efendi’nin beşinci kuşak torunu Tunç Aladağlı ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Gala gösteriminde konuşan Dr. Ö. Üyesi İbrahim Öztahtalı; “Murad Emrî Efendi, iyi bir şair olmasının yanında Bursa kültür tarihinin inşasında önemli rol oynayan Fevaid, Bursa ve Sanayi Gazetelerinin de sahibidir. Muazzam bir kütüphaneye sahiptir. Önem verdiği en önemli konu çocukların eğitimidir” dedi. Öztahtalı, böyle bir insan hazinesini görünür kıldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Filmin yönetmeni Doç. Ali Sait Liman da Bursa kültür tarihine bir katkı sağladıklarını vurgulayarak Bursa’yı Bursa yapan tarihi şahsiyetlerin bilinirliğinin arttırılması gerektiğini ifade etti. Oldukça duygulu anlar yaşayan Aladağlı ise büyük dedelerini anlatan belgesel filmden büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

MURAT EMRİ EFENDİ KİMDİR?

Şair, gazeteci, kütüphaneci ve matbaacı Murad Emri Efendi, XIX. Yüzyıl Bursa kültür tarihinin en dikkat çekici kişilerinden biridir. Murad Emrî Efendi, Yunanistan’dan 1882’de Bursa’ya gelen bir göçmendir. Bütün hayatını eğitime ve kitaplara vakfeden Emrî, ayrıca Bursa’nın ilk gazetecisi sayılmaktadır.

 

Yönetmen: Doç. Ali Sait Liman

Yapımcı: Dr. İbrahim Öztahtalı

Yrd. Yönetmen: Sedef Özbayraklar

Kurgu: Recep Kara

Metin yazarı: Dr. İbrahim Öztahtalı 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [22-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : 1.762 - 0