BUÜ’de Kadınlar Günü’ne özel kutlama

 

Bursa Uludağ Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BUKAM), Spor ve Sanatta Başarılı Kadınlar ana başlığı altında özel bir Kadınlar Günü kutlama programına imza attı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Dünya Kadınlar Günü programında spor ve sanatta başarıya ulaşan kadın konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliği BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, BUKAM Müdürü Prof. Dr. Handan Asude Başal, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramiz Arabacı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Özyazıcıoğlu, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci takip etti. Program öncesi Prof. Dr. Ferah Budak, Doç. Dr. Nuray Akbudak, Sibel Emniyet, Hafize Kaymak, Ebru Zehra Ünülü ve Pelin Yılmaz’ın eserlerinden oluşan Kadınların Gözünden Kadınlar isimli fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Serginin gezilmesinin ardından Dünya Kadınlar Günü programına geçildi.

REKTÖR KILAVUZ: SADECE BİR GÜN BAŞ TACI YAPARAK KADINI KORUMAK MÜMKÜN DEĞİL

Törende açılış konuşması gerçekleştiren BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, her işin başının insan olduğuna işaret etti. İnsanın kadın ve erkek olmak üzere iki temel unsurdan meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Tarih boyunca zaman zaman birbirini tamamlayan bu iki cinsin görev, hak ve sorumluluklarında dengenin ve adaletin bozulduğunu dikkate alırsak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi açılımların bir anlamda temel görevlerin hatırlatılmasına yönelik yürütüldüğünü daha iyi algılayabiliriz. Kadını sadece bir gün baş tacı yaparak bu dengeyi korumak mümkün değildir. Her günümüzün dengeyi koruyan, birinin üstünlüğü için diğerini feda etmeyen bir anlayışla yaşamamız gerekiyor. Yoksa 8 Mart sembolik bir gün olmaktan öteye gidemez” diye konuştu.

AİLE KAVRAMI VE DENGE VURGUSU

Konuşmasında aile kavramının önemine de değinen Rektör A. Saim Kılavuz; “Önceden Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi olan birimimizin adını Kadın ve Aile Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak değiştirdik. Bunu bir politika üzerine yaptık. Bir kadının üstünlüğünü vurgularken acaba ana yapımız olan aile kurumunu göz ardı ediyor muyuz? Aile kurumunun oluşumunda da dengeyi gözetebiliyor muyuz? Bunlar bir soru işareti olarak zihnimizin bir köşesinde her zaman bulunmalı. Bu anlayışla hareket ederken herkes kendi görevine ve kendi hakkına sahip çıkar. Bu eksende olayları değerlendirebilirsek ve bir şekilde dengeyi ve adaleti koruyabilirsek daha huzurlu aile yapısına, daha huzurlu toplum yapısına ve daha huzurlu bir insanlığa doğru yol alabileceğimize inanıyorum” açıklamasında bulundu.

PROF. BAŞAL: KADINLARA HER GÜNÜ DEĞERLİ KILMAK İÇİN ÇABA GÖSTERMELİYİZ

Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan BUKAM Müdürü Prof. Dr. Handan Asude Başal ise; “Kadınlar toplumun ilerlemesi için olmazsa olmazlarımızdan. Hepimizin yaşamlarında çok önemli yerleri var. Önemli olan bugünü bir günde değil, bu değerli kadınlarımızı her gün değerli kılabilmek için çaba göstermemizdir. Geçmişte, günümüzde ve gelecekte iz bırakacak, hayatımıza renk katan değerli kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

BAŞARILI KADINLAR KONUŞTU

Açılış konuşmalarının ardından National Geographic tarafından 2017 yılında birinci seçilen tek Türk kadın olan F. Dilek Uyar’ın fotoğrafları ve videolu mesajı yayımlandı. Ardından Dünya Bocce Şampiyonluğuna ulaşan BUÜ Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri İnci Ece Öztürk ve Buket Öztürk kardeşler sahneye çıktı. Başarılarını ve gelecek hedeflerini anlatan şampiyon kardeşlerden sonra 2022 Olimpiyat Oyunları 57 kilo Kadınlar Tekvando Kategorisi’nde üçüncülük elde eden BUÜ Spor Bilimleri Fakültesi mezunu Hatice Kübra İlgün’ün video mesajı gösterildi.

KADINLARIN DİLİNDEN ANLATIMLI KONSER MEST ETTİ

Program; Anlatıcı-Solistliğini Prof. Dr. Özlem Doğuş Varlı’nın üstlendiği, kanunda Doç. Güniz Alkaç, Udda Araş. Gör. Cüneyt Arslan, bağlamada Deniz Koşar ve Karadeniz kemençesinde Furkan Ayaz’ın bulunduğu Kadınların Dili’nden isimli anlatımlı konser ile sona erdi.

Etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi 'Toplumsal Duyarlılık' dersi öğrencileri ile 'Evrensel Sağlık Topluluğu' öğrencileri kadın sağlığını geliştirmeye ilişkin hazırladıkları posterler ve dağıttıkları broşürlerle katkı sundu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : 1.798 - 1