Kanser hastaları hekimlerine danışarak COVİD-19 aşısı olabilir

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’nda görev yapan akademisyenlerden kanser hastalarına COVİD-19 çağrısı geldi. Prof. Dr. Türkkan Evrensel, Doç. Dr. Erdem Çubukçu ve Doç. Dr. Adem Deligönül’ün ortaklaşa yaptığı açıklamada; “Aşılama sürecinde Sağlık Bakanlığı’mızın da öncelikli gruplar arasına dahil ettiği kanser tedavisi görmüş olan ve halen tedavisi devam eden hastalar, hekimlerine danışarak COVID-19 aşısı olabilirler” denildi.

BUÜ Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı’nda görev yapan Prof. Dr. Türkkan Evrensel, Doç. Dr. Erdem Çubukçu ve Doç. Dr. Adem Deligönül, Kanser Haftası nedeniyle bir açıklama yayımladı.  Kanser Haftası etkinliklerinin COVİD-19 pandemi süreci devam ederken de gerçekleştirileceğini belirten akademisyenler; “Pandemi süreci tüm dünyada ne yazık ki ciddi sağlık sorunlarına, hasta kayıplarına yol açtı. Pandemi ile mücadelede uygulanan yöntemler etkili oldu. Ancak uygulanan tedbirler ekonomi, eğitim, turizm gibi alanlarda sorunlarla birlikte kanser tarama ve tanı tetkiklerinde ertelemeler nedeniyle gecikmelere yol açtı. Bu süreçte aşının geliştirilmesi, insanların bilinçli bir şekilde korunma yöntemlerini uygulaması ile pandemiyle olan mücadelemizi kazanacağız” sözlerine yer verildi.

TÜRKİYE’DE HER YIL 223 BİN YENİ KANSER TANISI KONULUYOR

Aşılama sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın öncelikli gruplar arasına dâhil ettiği kanser tedavisi görmüş olan ve halen tedavisi devam eden hastaların hekimlerine danışarak COVİD-19 aşısı yaptırabileceklerini vurgulayan doktorlar, tıbbi bir sorunla mücadelede başarının yine bilimin ışığında tıbbi yöntemlerle mümkün olduğunun net bir şekilde görüldüğünü vurguladı.

Yazılı açıklamada kanser hastalığının kalp damar hastalıklarından sonra en çok ölüme neden olan hastalık olduğuna işaret eden BUÜ Hastanesi akademisyenleri; “Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon hastaya kanser tanısı konulmakta, ülkemizde ise her yıl 223 bin kişiye yeni tanı konulmaktadır. Bu durum hastalığın ne kadar önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koymaktadır. Önleyici tedbirler erken tanı ve tarama programları ile özellikle kalınbağırsak, meme, akciğer kanseri oranlarındaki azalma dikkat çekicidir. Tüm dünyada kabul edilen korunma önerilerinin yanı sıra öncelikle sağlıklı bir çevrede, sağlıklı su ve toprakta yetişen gıdalara sahip olabilmek sağlığın korunmasında en temel ihtiyaçtır” sözlerine yer verildi.

TEDBİRLER İLE VAKA SAYILARINI YÜZDE 50 AZALTMAK MÜMKÜN

Sigara ve alkol tüketiminin mutlaka bırakması gerektiğinin altını çizen Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı akademisyenleri, sözlerini şöyle tamamladı; “Dengeli beslenmeli, sebze, meyve, tahıl, zetinyağı içeren besinler tüketilmeli ve hayvansal katı yağ, tuz, rafine şeker miktarı azaltılmalıdır. Katkı içermeyen, yaş ve fiziksel aktivite durumuna göre ayarlanmış kırmızı et, tavuk ve süt ürünleri gibi protein içeren bir beslenme tercihi yapılmalıdır. Aşırı kiloları vermeli, düzenli egzersiz yapmalı, öğle saatlerinde güneşlenmekten kaçınmalı, yaş ve genetik durumunuza göre tarama tetkiklerini doktorunuzun tavsiyesine göre düzenli olarak yaptırmalıyız. Bu tedbirlerin uygulanması ile yaklaşık olarak kanser vakalarının yarısının engellenebildiği bildirilmiştir.”

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [05-Nis-2021]

Haber Görüntüleme : 2.596 - 0