SIKÇA SORULAN SORULAR

SEVİYE BELİRLEME SINAVI ve TÜRKÇE YETKİNLİK SINAVI ile İLGİLİ

SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Seviye Belirleme Sınavı ile Türkçe Yetkinlik Sınavı arasındaki fark nedir?

Seviye Belirleme Sınavı

Bursa Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER)'de okumak isteyen öğrencilerimiz başvuru yaptıktan sonra “Seviye Belirleme Sınavına” tabi tutulur ve sınav sonucuna göre seviyesine uygun kurda öğrenim görmeye başlar. Bu sınav sonucunda herhangi bir belge verilmez.

Türkçe Yetkinlik Sınavı

Türkçe Yetkinlik Sınavı dinleme, okuma, yazma, konuşma becerilerinde Türkçe bilgisini ölçen bir sınavdır. Türkçe bildiği için ULUTÖMER'de öğrenim görmeden Başarı Belgesi almak isteyenler bu sınava girerler.

2. Türkçe Yetkinlik Sınavı tarihlerini nasıl öğrenebilirim?

Sınav tarihleri ULUTÖMER Öğrenci İşlerinden öğrenilebilir.

3. Türkçe Yetkinlik Sınavına nasıl başvurabilirim?

Türkçe Yetkinlik Sınavına ULUTÖMER Öğrenci İşlerine gelerek başvurabilirsiniz.

Başvuru için gerekli belgeler:

1. Kimlik / Pasaport aslı ve fotokopisi

2. 1 adet vesikalık fotoğraf

3. Banka Dekontu

4. Başvuru Formu

Sınava katılmak için aşağıda belirtilen hususların aday tarafından yapılması gerekmektedir:

1. Başvuru Formunun Doldurulması: Formlar ULUTÖMER'de bulunmaktadır.

2. Sınav Ücretinin Yatırılması: Halkbank Bursa Uludağ Üniversite Şubesi,
Bursa Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Döner Sermaye Hesabı IBAN NO: TR 04 0001 2001 3290 0006 0001 07  “Türkçe Yetkinlik Sınavı Ücreti” açıklamasıyla 400 TL (dört yüz) yatırılacaktır. Dekont başvuru formuna eklenecektir.

4. Türkçe Yetkinlik Sınavına girebilmem için hangi belgeler gereklidir?

Öğrencilerin, sınav salonuna girebilmeleri için yanlarında bulundurmaları gereken belgeler:

1. Geçerli kimlik belgesi veya pasaport

Not: Sınava gelirken kurşun kalem ve silgi getirmeyi unutmayınız.

5. Türkçe Yetkinlik Sınavından ne kadar süre önce sınav binasında hazır bulunmalıyım?

Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için sınav saatinden en az 20 dakika önce sınava gireceğiniz binada hazır bulununuz.

6. Türkçe Yetkinlik Sınavı hangi bölümlerden oluşur?

Türkçe Yetkinlik Sınavı dinleme, okuma, yazma ve konuşma bölümlerinden oluşmaktadır.

7. Türkçe Yetkinlik Sınavı nasıl uygulanmaktadır?

Dinleme bölümü

Dinleme bölümü ile sınava başlanır.

Bu bölümde 30 adet soru vardır ve soruları cevaplama süresi 45 dakikadır.

(Dinleme metinlerinin ses kayıtları 1 defa dinletilir.)

Okuma Bölümü

Okuma bölümünde 40 adet soru vardır ve cevaplama süresi 60 dakikadır.

Okuma bölümünden sonra 15 dakika ara verilir.

Yazma Bölümü

Yazma bölümü 1. Yazma ve 2. Yazma şeklinde ikiye ayrılır:

1. Yazma; öğrencilerden en az 125 kelime yazmaları istenir yazma süresi 20 dakikadır.

2. Yazma; öğrencilerden en az 200 kelime yazmaları istenir yazma süresi 40 dakikadır.

Konuşma Bölümü

Konuşma sınavı Karşılıklı Konuşma ve Bağımsız Konuşma olmak üzere iki bölümde gerçekleşmektedir.

Karşılıklı Konuşmada adayın seçtiği bir konuda gözetmenin sorduğu sorulara cevap vermesi beklenir. Konuşma süresi 5 dakikadır.

Bağımsız Konuşmada adayın seçmiş olduğu konu ile ilgili 2 dakika düşünüp ardından 3 dakika konuşması beklenir. Sonuç olarak bağımsız konuşma süresi 5 dakikadır.

Türkçe Yetkinlik Sınavında sözlük kullanılmaz.

8. Türkçe Yetkinlik Sınavı sonucunu nasıl öğrenebilirim?

Sınav sonuçlarınızı http://www.uludag.edu.tr/ulutomer adresinden ya da ULUTÖMER öğrenci işlerinden öğrenebilirsiniz.

9. Türkçe Yetkinlik Sınavına giremedim başvurum iptal olur mu?

Sınav başvurusunu yaptığı halde mazereti olmadan (sağlık raporu hariç) yetkinlik sınavına girmeyen adayın sınavı iptal edilir ve adaya sınav ücreti iadesi yapılmaz.

10. B2 ve C1 sertifikası için Türkçe Yetkinlik Sınavından kaç puan almam gerekir?

Türkçe Yetkinlik Sınavı puan aralıkları ve yeterlik düzeyleri şu şekildedir:

AODÇB DİL

TÜRKÇE DİL YETERLİK PUAN ARALIKLARI

YETERLİK DÜZEYİ

HER BİR BECERİDEN

ALINMASI GEREKEN EN AZ PUAN

18

15

11. Türkçe Yetkinlik Sınavında başarısız olduğumda tekrar sınava girebilir miyim?

1. ULUTÖMER'de kursiyer olmayanlar sınav ücreti ödemek koşuluyla tekrar sınava girebilir.

2. ULUTÖMER'de B2 kurunda öğrenim görüp B2 Kur Sonu Sınavında başarısız olan burssuz kursiyerler de sınav ücreti ödemek koşuluyla Türkçe Yetkinlik Sınavına girebilir.

12. Bursa Uludağ Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER)'de kurs programı nasıldır ve kurs ücretleri ne kadardır?

Kurs programı ve ücretler hakkında bilgiyi ULUTÖMER Öğrenci İşlerinden öğrenebilir ya da http://www.uludag.edu.tr/ulutomer/default/konu/676 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular

İçerik Ekleme Tarihi : [25-Haz-2019]