TEXSUM'22 Tekstil Zirvesi 23-24 Mart Tarihlerinde Gerçekleştirildi
 TEXSUM'22 Tekstil Zirvesi 23-24 Mart Tarihlerinde Gerçekleştirildi

Bursa Uludağ Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü ve BUÜ Tekstil Mühendisliği Topluluğu – Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği işbirliğinde gerçekleştirilen TEXSUM’22 (Tekstil Zirvesi), ‘Tekstilde Süreklilik ve Ekonomik Gelişmelerin Etkisi’ ana teması altında 3. kez düzenlendi.

Tekstil alanında lider konuşmacıları ve katılımcıları ile yoğun ilgi gören Zirve, "TEKSTİLDE SÜREKLİLİK VE EKONOMİK GELİŞMELERİN ETKİSİ" teması ile 23-24 Mart 2022 tarihlerinde BUÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde hibrit olarak düzenlendi.

Programın açılış törenine BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Ege Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Burak Sertbaş, BUÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, BUÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut, sektör temsilcileri, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

REKTÖR KILAVUZ: KALİTENİN ARTTIRILMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Törende konuşan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, sektörde önemli bir yeri bulunan zirveye ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Bursa’nın Osmanlı Devleti’nin kurucu başkenti olduğuna işaret eden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Şehrimiz son yıllarda makine, otomotiv ve özellikle tekstilin başkenti olma görevini üstlenmiştir. Bursa, bu sektörün her alanında önemli üretim ve ihracatı olan kentlerin başında geliyor. Bu kente yaraşır bir tekstil mühendisliği bölümümüz var. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren kalitenin arttırılması anlamında çalışmalar yapıyoruz. Bölüm olarak bu hedefler doğrultusunda MÜDEK’e başvuru yaptık. Akredite olmamız halinde inşallah önümüzdeki yıllarda sektöre ciddi anlamda katkıda bulunan ve paydaşlık eden bir bölüm olarak çalışmalarını sürdürecek” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE-SEKTÖR İŞBİRLİĞİ OLUMLU SONUÇLAR DOĞURACAK

Araştırma Üniversitesi olarak tescil edildiklerini hatırlatan Rektör Kılavuz; “Yaklaşık 3 ay kadar önce YÖK tarafından açıklanan 23 Araştırma Üniversitesi arasında yer aldık. Araştırma Üniversiteleri sektördeki paydaşları ile buluşturuldu. TÜBİTAK’ın yetkinlik haritası ve devletimizin 11. Kalkınma Planı dikkate alınarak alanlar oluşturuldu. Üniversitemiz, Otomotiv Malzeme Teknolojileri ve Gıda Arz Güvenliği alanlarında sektörlerle eşleştirildi. Tekstil mühendisliğinin de araştırma üniversitelerinin yetkinlik haritasında bulunmasını arzu ediyorduk. Ancak tekstil kimyası veya çevre konularında tekstilin ön plana çıkacağını ve bu hedefler arasında yer alacağını ümit ediyoruz. Bu anlamda üniversitemizin paydaşlarımızla yapması gereken ne varsa ve onlar ne talep ediyorlarsa her zaman işbirliğine hazır olduğumuzu iletiyoruz. Bizlerin bilgi birikimi ve sektörün tecrübesi ile çok önemli çalışmalara imza atacağımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

DOLULUK ORANI YÜZDE 100

BUÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ise etkinliğin önemine vurgu yaparak, zirveyi organize eden Tekstil Mühendisliği Topluluğu ve programda emeği bulunan herkese teşekkür etti. Tekstil Mühendisliği Bölümü hakkında bilgiler paylaşan Dekan Etemoğlu; “Bölümümüzde 487 öğrenci eğitim görmeye devam ediyor. 17 profesör, 4 doçent, 8 doktor öğretim üyesi ile bu eğitim-öğretim, Ar-Ge ve benzeri çalışmalar sürdürülüyor. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı yaklaşık 19’dur ve bu bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. Türkiye genelinde bölümün doluluk oranları yüzde 83 seviyelerindeyken, bölümümüzde bu oran yüzde 100’dür. Bu çerçevede burs, staj, tanıtım ve laboratuvar desteği veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Paydaşlarla birlikte çalışma anlayışı bizleri rekabet anlamında güçlü kılmıştır” şeklinde konuştu.

PANDEMİ SEKTÖRÜN DİNAMİKLİĞİNİ ETKİLEMEDİ

BUÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Dilek Kut da 2020 yılında düzenlenen ilk TEXSUM etkinliğinin pandemi öncesi yüz yüze yapılan son etkinlik olduğunu hatırlattı. Geride kalan süreç içerisinde çok farklı dönemlerden geçildiğini vurgulayan Prof. Dr. Dilek Kut; “Yaklaşık 3 yıllık süreçte alışkanlıklarımızı ve yaşam şeklimizi yeni düzene göre belirlemeye başladık. Sanal ortamlarda bir araya geldik. Fuarlara ve etkinliklere katıldık. Eğitimlerimizi sürdürdük. Bu süreç sektörümüzü nasıl etkiledi diye geriye dönüp baktığımızda dinamik bir sektör olması ve hızlı karar alıp uygulamaya geçirmesiyle, üretimde, istihdamda ve ihracatta sürekliliğin korunduğunu gördük. Bizler de sektörün gereksinim duyduğu nitelikli genç mühendislerimizi iş yaşamına hazırlamaya ve yetiştirmeye aynı şekilde devam ediyoruz” dedi.

Açılış töreninin ardından Zirvenin ilk oturumu olan Türkiye’nin Tekstilde Geleceği konulu panele geçildi. UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin’in Moderatörlüğünü üstlendiği panelde Ege Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Burak Sertbaş konuşmacı olarak yer aldı.

23-24 Mart tarihleri arasında devam eden TEXSUM Zirvesi’nde toplam 8 oturum gerçekleştirildi. Oturumlarda akademisyen ve iş dünyası temsilcileri görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

İlki 2020 yılında yüzyüze olarak gerçekleştirilen TEXSUM etkinliğinin ikincisi 2021 yılında pandemi şartları nedeniyle online olarak gerçekleştirilmişti. Hem yüzyüze hem de online olarak düzenlenen TEXSUM'22 etkinliğine yüzyüze 250, zoom üzerinden 500 olmak üzere toplamda 750 kişi katılım sağladı. Katılımın oldukça yüksek olduğunu belirten BUÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Dilek KUT ve BUÜ Tekstil Mühendisliği Topluluğu Danışmanı Dr. Serkan TEZEL, öğrencilerden, öğretim üyelerinden ve sektör temsilcilerinden çok sayıda olumlu dönüş aldıklarını ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen etkinliği önümüzdeki yıllarda da düzenlemeyi hedeflediklerini belirtti.

Etkinlikle ilgili kayıtların bir bölümü BUÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü   kanalı üzerinden yayınlanmıştır. Kayıtlara ulaşmak için tıklayınız.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [29-Mar-2022]

Haber Görüntüleme : [2.134]