Bulut Bilişim ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri Semineri
 Bulut Bilişim ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri Semineri

Bilgisayar Programcılığı Programı Öğrencileri BUSİAD tarafından düzenlenen Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 bağlamında “Bulut Bilişim ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri konulu seminere katıldı. Bu seminerle programlama öğrencilerinin mesleki bilgi ve beceri düzeylerinin yükseltilmesi ve yeni teknolojik gelişmelere adaptasyonunun sağlanması amaçlanmıştır.

BUSİAD Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Koordinatörü Sn. Tuncer Hatunoğlu’nun açılış konuşmasından sonra, Amazon Web Services /Territory Manager  Sn. Ebru Baybalı ve Amazon Web Services/Solutions Architect Sn. Onat Çelmen, Bulut Bilişim ve Bulut Bilişimin Dünya/Türkiye Uygulama Örnekleri konusunda önemli bilgiler verdiler.

Techdata /Solutions Architect Sn. Bahadır Özgüven de Bulut “Bilişim Uygulamalarında Nelere Dikkat Edilmeli” konusunda  açıklayıcı bilgiler vererek, veri güvenliği konusunda yapılması gerekenleri aktarmıştır.  

Günümüzde Bulut bilişim hayatımızı değiştiren bir teknoloji olmuştur. Yeni bir Bilişim Teknolojileri hizmeti sunma modeli olan bulut bilişim firmalara hem ekonomik hem de iş becerileri anlamında çeşitli fırsatlar ve avantajlar sağlamaktadır. Bulut teknolojileri kurumlar tarafından veri yedekleme, olağanüstü durum kurtarma, e-posta, sanal masaüstleri, yazılım geliştirme, test etme, büyük veri analizi ve müşterilere dönük web uygulamaları gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.  Veri depolama ve veritabanı gibi altyapı hizmetleri, Nesnelerin İnterneti, makine öğrenimi, data lake'ler, analiz ve birçok kaynağın daha hızla kullanımına imkan vermektedir. Hem büyük hem de orta ve küçük işletmeler için kullanılabilen teknolojilerdir. 

Bulut bilişimin, kullanıcıların depolama ve uygulamalar gibi çeşitli bilişim hizmetlerine bu bilgilerin nerede depolandıklarını, bu uygulamaların hangi sunucularda çalıştıklarını ve teknik olarak nasıl yapılandırıldıklarını bilmeksizin internet üzerinden erişilen bir modeldir. Bulut bilişim modeli sayesinde kurumların ölçeklenebilir donanım ve yazılımlar kullanılarak bilgisayarların kapasitelerini daha etkin bir şekilde kullanmaları ve Bilişim Teknolojileri uygulamalarını daha hızlı ve daha düşük maliyetlerle hayata geçirmeleri mümkün olacaktır.

Ayrıca enerji kaynaklarının verimli kullanılması, Nesnelerin internetinin bulut üzerindeki etkisi, Akıllı tarım uygulamalarında kullanılan yeni yaklaşımlar (derece-nemlilik oranı, drone’la ilaçlama vb.), fabrikalarda üretim katında çalışanların güvenliği, akıllı şehirler nesnelerin interneti, Yapay zeka uygulamaları (Amerikan futbol ligi) yapay zeka uyulamaları ile gerçek zamanlı veriyi buluta aktararak, kamera ve sensörlerle topun hızı vb. birçok tahmin elde etmektedir. Arçelik ürünlerinde yapay zeka uygulamaları kullanmaktadır. Formula 1’ de anlık sensörlerden veri üretilmekte ve bu veriler yapay zeka ve makina öğrenimi kullanılarak birçok öngörü oluşturulabilmektedir.  Irobot da kullanılan IOT uygulaması,  İnternet üzerinden yayın yapan platformlar örneğin Netflix 2009’dan beri bulut üzerinden yayın yapmaktadır. Dijitürk ve Smart TV gibi yayın kuruluşları bulut üzerinden yayın yapmaktadır.  Bulut teknolojilerinde veri güvenliğinin çok önemli olduğu ve bu konuda Amazon’un AWS Bulut teknolojilerine çok önem verdiği ve güvenlik konusunda her türlü sertifikaya sahip olduğu belirtilmiştir.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-Mar-2021]

Haber Görüntüleme : [2.410]