Basında Atlar

Haberler>Kelebek Magazin>Hayat Haberleri>Atlara bir kere dokununca bir daha kopamazsın

Atlara bir kere dokununca bir daha kopamazsın

        Denemiş biri olarak söylüyorum, atların gözüne bir kez baktığınız, ona bir kez dokunduğunuz ve onunla yol almaya başladığınız zaman hayatınız değişecek. Huzur, özgüven, sabır... Atlar, neye ihtiyacınız varsa onu size verecek kadar cömertler. Denemek isterseniz işte at binmeniz için en iyi kulüpler...

İpek ÖZBEY / Fotoğraflar: Selçuk ŞAMİLOĞLU

 

        Asil spor deyince aklınıza ilk gelen olduğu kesin değil mi? At binmek çocukluktan başlayan bir dostluk. Sonradan tanışıncaysa kaybetmek istemeyeceğin, gecikmişlik duygusuyla daha çok vakit geçirdiğin bir tutku. Bir spor olarak çok fazla faydası var elbet. Ama o kadar değil, o size dünyanızı değiştirmeyi vaat ediyor. İstanbul’un en iyi kulüplerine gittik, yetkilileriyle konuştuk. Yeni başlayanlar için tüyolar aldık.

        İlk durağımız İstanbul Atlıspor Kulübü. (İASK) 1956 yılında kurulan köklü bir şehir kulübü. Müdürü Ayşe Danişmend’e göre biniciliğin ‘amiral gemisi’. Kuruluşundan bu yana sayısız ulusal ve uluslararası başarıya imza atan İASK, Türk Milli Takımı’na en fazla sporcu vermesiyle de ünlü. Maslak’ta 40 dönüm arazide bulunan İASK’nin müdürü Ayşe Danışmend, 7’den 77’ye herkesin at binebileceğini söylüyor.

 

Burada Büyük Hedefler Çarpışır


 

        Danişmend, süreci şöyle anlatıyor: “Önce hocadan rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Dersten 5-10 dakika önce gelip, hocayla tanışıyorsunuz. O, size çizme, eldiven gibi gerekli aksesuarları sağlıyor. Maneje geçiyorsunuz ve atla tanışıyorsunuz. Üzengi ayarı yapılıyor ve ata binip ders almaya başlıyorsunuz.”

Peki faydaları neler? Danişmend, bize yaşanmış bir hikâye anlatıyor: “Ecem diye bir kızımız vardı. Ecem zihinsel engelliydi ve bir sebeple kendini kapamış, anlıyor ama konuşmuyordu. Bir-üç-beş derken sürekli gelmeye başladı. Bir gün bir televizyoncu haber yaparken Ecem’in konuşamadığını bilmeden elindeki mikrofonu ona uzattı. ‘Ecem seviyor musun atları?’ diye sordu. Ve Ecem konuştu. O röportajı verdi. Onlar gidince kendini yine kapattı ama o röportajı verdi. ‘Bize burada atların rengini öğretiyorlar, bak bu kır at. Ben en çok bu atı seviyorum’ diye anlattı.”

İstanbul Atlıspor Kulübü’nde üyelerin yüzde 90’ı engel atlama yapıyor. Tesiste daha çok milli takım hedefli sporcular çalışıyor. Yani burada büyük hedefler çarpışıyor.

At binmenin çok maliyetli bir hobi olduğu söylenir, öyle mi sahiden? Danişmend cevaplıyor: “Ne hedefle yaptığınız önemli. Eğer milli bir sporcu olmayı hedefleyerek bu işi yapıyorsanız ucuz değil. Ama ben haftada bir-iki geleyim, kafamı dağıtayım, iki turatayım diyorsanız tenis dersinden farklı değil.

 

Altı Ayla Bir Yıl Arasında Öğrenirsiniz


Ayşe Danişmend, 10 yaşından beri Atlıspor’da. 
Pony Club’ü kurduktan beş yıl sonra kulübün başına getirildi.

 

        Kemer Golf Resort Atlı Spor Kulübü ikinci durağımız. Alabildiğine ormanın içinde ilerlediğiniz, etrafınızda golf oynayanlar, tenis maçı yapanlar, at binenlerle çevrelendiğiniz bir cenneti vaat ediyor size. Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük kapalı maneji burada. Direktör Atalan Bayraktar, Atlı Spor Kulübü, Türkiye Binicilik Federasyonu tarafından desteklendiğini, Uluslararası Binicilik Federasyonu, yabancı temsilciler ve biniciler tarafından Avrupa’nın en önemli binicilik kulüplerinden biri olarak gösterildiğinin altını çiziyor. Üye olduğunuzda kapalı manejin yanı sıra 3 antrenman maneji, açık yarışma maneji, açık drenaj maneji, Belgrad Ormanı’na giden atlılara özel yoldan, 268 ahır bölmesinden, padoklardan ve restoranlardan yararlanıyorsunuz. Burada binicilerin erken yaşta eğitime başlamaları gerektiği düşünüldüğünden, Pony Club’a ve genç binicilere özellikle önem veriliyor.

Atalan Bayraktar, çocuklar için Pony Club’da binicilik derslerinin iki ayrı bölüm halinde yapıldığını anlatıyor: “Öncelikle, at bilgisi derslerinde atlar hakkında pratik ve teorik bilgiler veriliyor, ardından Pony Club manejlerinde ikinci aşama olan biniş, güzel oturuş, atlama ve dresaj (at terbiyesi) dersleri yapılıyor. Derslerle birlikte yapılan orman turları ve değişik atlı oyunlar, eğitimi çok daha eğlenceli bir hale getiriyor.”

Kulübün 600 civarında üyesi var. Haftada 50-100 arası kişi at biniyor. Üye olmadan ders alabilmek için 12 yaşından küçük olmanız gerekiyor. 24 Haziran’da yaz okulları başlıyor. Atalan Bayraktar’a “Bir kişi ne kadar zamanda at binmeyi öğrenir” diye soruyoruz, “Kişiye göre değişir, atın üzerinde gidebilmek, biniyorum demek değildir. Altı ayla bir yıl arasında değişir” diyor. Bayraktar, at binmenin sevgiyi öğreteceğinin ve özgüveni arttıracağının altını çiziyor.

 

Ata Uyum Sanatı

            
Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir binici için seçilen doğru at ve doğru antrenör ile 10 ders sonunda atı tek başına kontrol edebilmek gerekir.
Figan Ersan / Antrenör

Anasayfaya Dön

İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]

İçerik Görüntüleme : [4.757]