PROF. DR. NURİ BURHAN

PROF. DR. NURİ BURHAN

1946 yılında Mersin’de doğan Prof. Dr. Nuri BURHAN, ilk ve orta öğrenimini bu ilde tamamladıktan sonra, 1962-1963 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girmiştir. Fakültedeki öğrenimi sırasında AIESEC’den elde ettiği bir bursla Fransa’da bir sınai kuruluşta 4 ay staj yapmıştır. 1967 yılında İktisat Fakültesi Siyasi İlimler-Maliye Bölümü’nden mezun olmuştur.

1968 yılında 1416 Sayılı Yasa uyarınca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Maliye dalında doktora yapmak üzere, resmi burslu olarak Fransa’ya gönderilmiştir. Doktora öğrenimi sırasında, araştırmalar yapmak üzere 6 ay Londra’da kalmıştır. Temmuz 1975’de, Paris I. Ponthéon Sorbonne Üniversitesi’nde, Prof. H. Brochier yönetiminde hazırladığı “Türkiye’de Dış Borçlar Sorunu (Le Probléme de l’Endettement Extérieur de la Turquie 1854-1974)” konulu tezini savunarak Doktor ünvanını almıştır.

Yurda döndükten sonra, bir süre Milli Eğitim Bakanlığı Bütçe Dairesi’nde memur olarak çalışmıştır. 1 Nisan 1977 tarihinde Maliye Asistanı olarak göreve başladığı Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde ve bugünkü adıyla Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak hizmet vermiştir. 3 Kasım 1982’de “Merkezi Planlamada Maliye Politikası” konulu doçentlik tezi ile Maliye Doçenti ünvanını takiben 1989 yılında da Uludağ Üniversitesi’nde Mali İktisat Anabilim dalında Profesörlük ünvanını kazanmıştır.

Prof. Dr. Nuri BURHAN, uzun yıllar, Maliye ve diğer bölüm öğrencilerine yönelik “Maliye Politikası”, “İktisadi Gelişme ve Vergileme”, “Devlet Muhasebesi” gibi lisans dersleri ile, “Mali İktisat”, “Vergileme, Refah ve Özgürlükler”, “Sosyalist Ekonomilerde Maliye Politikası” gibi doktora ve yüksek lisans derslerini yürütmüştür. Ayrıca Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü’nde de dersler vermiştir. “Merkezi Planlamada Maliye Politikası ve Son Gelişmeler” adlı bir kitabı ve çeşitli dergilerde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

Prof. Dr. BURHAN, öğretim üyeliğinin yanı sıra Maliye Bölümü Mali İktisat Anabilim Dalı Başkanlığı, Maliye Bölümü Başkan Yardımcılığı gibi idari görevler ile Uludağ Üniversitesi İİBF Dergisi Yayın Kurulu Üyeliği gibi akademik faaliyetlerde de bulunmuştur. Merhum Hocamız, ayrıca Uluslararası Maliye Enstitüsü (International Institute of Public Finance)’nün bir üyesi olarak gerek öğretim üyeliği ve gerekse diğer hizmetlerinin yanı sıra mesleği ile ilgili uluslararası alandaki çalışmalara da ilgi duyan bir kişi olmuştur.

Gerek genç maliyecilerin gerekse birçok akademisyenin yetişmesinde büyük katkıları olan hocamız 2009 yılında vefat etmiştir. Hocamızı rahmetle anıyoruz. 

 

Yayınlarından Bazıları

Burhan, N. (1980) ‘Sosyalist Planlamada Dış Finansman Sorunları (Sovyet Deneyimi)’, Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(2), ss. 1–14.

Burhan, N. (1981a) ‘I. Meşrutiyet Dönemi Osmanlı İmparatorluğunun Mali ve Siyasal Durumuna İlişkin Bir Belge”, (Fransızca Aslından Çeviri ve Yorum)’, Toplum ve Bilim, (14), ss. 137–149.

Burhan, N. (1981b) ‘Kapitalist Sistemde Devletin Ekonomiye Müdahalesi Üzerine Açıklamalar’, Bursa Üniversitesi İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(1), ss. 1–19.

Burhan, N. (1984) ‘İhtiyaç Kavramı Üzerine Düşünceler ve Kamu Ekonomisi’, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası-Özel Sayı II Prof.Dr. Cavit Orhan Tütengil’in Anısına Armağan, ss. 17–34.

Burhan, N. (1986) ‘Sosyalist Ekonomilerde Devlet Borçlanması Üzerine Bir İnceleme’, Uludağ Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat ve İdari Bilimler Dergisi, 7(2), ss. 37–43.

Burhan, N. (1988) ‘Türkiye’de Devletçilik Üzerine Düşünceler (1923-1950)’, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi 1987-1988 Seri Konferanslar, 32, ss. 29–40.

Burhan, N. (1989a) Merkezi Planlamada Maliye Politikası ve Son Gelişmeler (Açıklık-Yeniden Yapılanma). Bursa: Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı (23).

Burhan, N. (1989b) ‘S.S.C.B’de Ekonomide Yeniden Yapılanma (Perestroika) Çerçevesinde Bireysel İşyerleri (Çalışma Düzenleri ve Vergilendirme)’, IV. Türkiye Maliye Eğitimi Sempozyumu, Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü, ss. 109–124.

Burhan, N. (1989c) Ulusal Muhasebe-Devlet Muhasebesi (Kuram-Uygulama-Sorunlar). Bursa: Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı.

Burhan, N. (1996) ‘Rusya’da Çözülme Sonrası Para-Banka Sistemi’, Para ve Finans Ansiklopedisi.

Burhan, N. and Leba Tansöker, R. (2006) ‘Küreselleşme Karşısında Üniversitelerimiz’, Kazancı Hakemli Hukuk Dergisi, (21–22), ss. 7–28.

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [19-Eki-2021 18:30]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [26-Eki-2021 19:31]

İçerik Görüntüleme : [1.128]